Kliešte, ktoré zabíjajú?! Toto má na svedomí zmena klimatických podmienok!

Kliešte sú už na Slovensku aktívne!
Zdroj: pixabay.com
2017-05-22 06:00:00

Teplé počasie prebúdza kliešte k životu. Nájdeme ich po celom Slovensku. Zmenou klímy populácia kliešťa neustále rastie, presúvajú sa do vyšších polôh. Netreba však robiť paniku. Nie každý kliešť vás môže nakaziť.

Na Slovensku kliešte prenášajú kliešťovú encefalitídu, aj lymskú boreliózu. V oboch prípadoch ide o infekčné ochorenie. Pred kliešťovou encefalitídou sa môžete dať zaočkovať, proti borelióze očkovanie neexistuje.

Keď sa vyberiete do prírody, chráňte sa vhodným oblečením, najlepšie ak si oblečiete dlhé nohavice a tričko s dlhým rukávom. Nezabudnite sa postriekať repelentom určeným na kliešte. Ak sa chystáte do Spojených štátov amerických na turistiku zbystrite pozornosť. Kliešte tam okrem spomínaných ochorení prenášajú aj vírus Powassan! Je prenášaný čiernonohým, alebo jeleňovým kliešťom. Čiernonohého kliešťa bežne nájdete v zalesnených oblastiach centrálnej strednej oblasti, stredovýchodu a juhovýchodu Minnesoty.


Rýchla záchrana, ktorá oklame bolesť zubov: Do niekoľkých minút príde obrovská úľava!


Spôsobuje smrť!

Počas uplynulého desaťročia bolo z tejto oblasti hlásených približne 75 prípadov vírusu Powassan, no v posledných rokoch hlási prvé prípady ochorení aj štáty New Hampshire a Virgínia. Výskumníci sú presvedčení, že zmenou klimatických podmienok sa vírus môže šíriť.

Kliešť musí byť prisatý na človeka určitý čas, aby spustil ochorenie. Vírus môže infikovať centrálny nervový systém a môže spôsobiť meningitídu, alebo zápal mozgu známy ako encefalitída. U ľudí, ktorí sú infikovaní, sa môže objaviť horúčka, bolesť hlavy, vracanie, slabosť, zmätenosť, strata koordinácie, ťažkosti s rečou a záchvaty.

Asi 10 percent pacientov na diagnostikované ochorenie zomrelo a približne polovica pacientov, ktorí prežili, má stále pretrvávajúce neurologické príznaky, ako sú opakujúce sa bolesti hlavy, straty svalovej hmoty a problémy s pamäťou. Je však možné, že u niektorých infikovaných ľudí sa ochorenie prejaví len miernejšie, dokonca nemusia mať žiadne symptómy. Kliešť, ktorý prenáša lýmsku boreliózu potrebuje na prenos vírusu približne 36 až 48 hodín, no pri víruse POW mu na to stačí 15 minút.

Čítajte tiež: Toto je správny spôsob, ako piť vodu: Vďaka nemu sa zbavíte nafukovania a kŕčov!

2017-05-22 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: womenshealthmag.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia