Rýchly test, ktorý odhalí najagresívnejšiu formu rakoviny: Takto si zachránite život!

Sledujete tvar svojich znamienok?
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-24 14:50:00

Rakovina kože je druhou najčastejšou formou onkologického ochorenia u ľudí mladších ako 50 rokov. Melanóm je jedným z najviac liečiteľných druhov rakoviny. Ochorenie je však potrebné odhaliť čo najskôr. Zvyčajne stačí odstránenie znamienka.

Treba si všímať aj malé zmeny

Ako roky ubiehajú, pleť stráca pružnosť, sviežosť a môžu sa na nej začať objavovať znamienka, škvrny, či rôzne výrastky. Majú rôznu veľkosť aj tvar a vo väčšine prípadov sú neškodné. Je však nesmierne dôležité všímať si aj malé zmeny a v prípade pochybností navštíviť lekára.

„Mnoho ľudí sa však bojí čokoľvek kontrolovať. Je to jeden z tých strachov a popierania vecí. Radšej nechcú vedieť, ako nájsť niečo desivé a ničivé,“ myslí si doktor David Fisher z Massachusetts General Hospital.

Ako však dodáva, skoré odhalenie ochorenia má veľký význam, pretože až šesť zo siedmich prípadov melanómu sa jednoduchým odstránením znamienka vylieči. Čím viac znamienok má niekto na svojom tele, tým väčšie je riziko melanómu. Riziko sa zvyšuje aj vtedy, ak máte svetlú pokožku a červené vlasy a slníte sa bez použitia ochranných krémov. Samozrejme, nie všetci znamienka sú nebezpečné.

Metóda, ktorá funguje

Existuje spôsob, ako rýchlo odhaliť, že s nejakým nie je všetko v poriadku! Dermatológovia používajú jednoduché ABCDE pravidlo. Ako to funguje?


Pohľad do zrkadla vám ukáže pravdu: Vlasy ako signál skrytej choroby!


A - asymetria

Znamienko má nesúmerný, nepravidelný tvar

B - border

Border - znamená hranica. Okraje znamienka sú rozmazané, ohraničenie je neostré, akoby sa rozplývalo.

C - colour

Znamienko zmení farbou, alebo jedna časť má inú farbu ako druhá

D - diameter

Priemer znamienka. Varovným signálom je, ak má znamienko v priemere viac ako 6 milimetrov. Každé jedno zväčšenie aj keď mierne, treba skontrolovať.

E - elevation

Ak znamienko vystupuje nad kožu. Jeho povrch je nerovný a mení sa.

Mnohí dermatológovia používajú aj iné metódy na hodnotenie znamienok. Zásadná je ich kontrola špeciálnym prístrojom, ktorý presne zdiagnostikuje, či je, alebo nie je znamienko v poriadku. Metóda ABCDE vám ale podľa doktora Fishera pomôže zorientovať sa, či je potrebné navštíviť okamžite lekára. Netreba hneď panikáriť. Nie každé znamienko automaticky znamená riziko rakoviny. Je však potrebné, starať sa o svoju kožu, vyhýbať sa nadmernému slneniu a používať ochranné krémy.

Čítajte tiež: Čo dokáže spraviť objatie s ľudským telom? Nielen krásne vyznanie, ale aj prevencia!

2017-05-24 14:50:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia