11 neočakávaných spúšťačov jarných alergií: O týchto takmer nikto nevie!

Jarné alergie nie sú zapríčinené len kvetmi a stromami.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-13 06:00:00

Ak aj vy patríte k približne 20% percentám ľudí, ktorí počas jari trpia alergiami, pravdepodobne sa čoskoro popasujete s 11 neočakávanými jarnými spúšťačmi alergii. Lebo jarné alergie nie sú zapríčinené len pučiacimi kvetmi a stromami. Aby sa vám dýchalo lepšie a jar ste si mohli vychutnať plnými dúškami, pripravili sme pre vás niekoľko tipov na preklenutie tohto obdobia.


1. Ovocie

Je nám všeobecne známe, že ovocie má blahodárny vplyv na náš imunitný systém. Ale vedeli ste, že to môže byť aj naopak? Konzumovanie surového ovocia - vrátane šupky - v tomto ročnom období, nemusí byť priaznivé pre ľudí alergických na ovocný peľ.

Náš tip: Olúpaním alebo uvarením ovocia, môžete zmierniť nežiadúce účinky alebo sa úplne vyhnúť alergickej reakcii.

2. Alkohol

Alkohol rozťahuje nosné cievy a zasahuje imunitný systém alergika. Alergici sú po konzumácii alkoholu viac náchylní na kýchanie, tečúci nos a ochorenia dýchacie ciest. Víno si v tejto kategórii drží prvenstvo pred akýmkoľvek iným alkoholom.

Náš tip: Pite zodpovedne. Obmedzte konzumáciu alkoholu, špeciálne vína, a nikdy nemixujte alkohol a lieky proti alergii.

3. Stres

Samotný stres nezapríčiňuje alergiu, ale zosilňuje alergické symptómy. Vysoké hodnoty kortizolu, stresového hormónu, môžu oslabiť váš imunitný systém a unaviť vás.

Náš tip: Rozmaznávajte sa. Robte čo vás baví, doprajte si čas na svoje koníčky. Meditujte, cvičte jogu, pripravte si horúci kúpeľ ...

4. Vlasová kozmetika

Možno je to pre vás úplná novinka, ale vedci tvrdia, že vlasová kozmetika robí z vlasov peľový magnet.

Náš tip: Ak sa nedokážete zaobísť bez vášho vlasového arzenálu (gelov, sprejov, tužidiel) dbajte na to, aby ste si vlasy dôkladne umyli každý deň.

5. Búrky

Premenlivé aprílové počasie so sebou prináša aj daždivé dni. Takzvaná "peľová búrka", alebo "peľová astma" je úkaz, pri ktorom sa počas búrky peľové zrná uvoľňujú z kvetov a prúdia vzduchom vo zvýšenej miere. Je faktom, že počas "peľových búrok" narastá počet hospitalizovaných alergikov.

Náš tip: Ak je to len trochu možne, vyvarujte sa takéhoto počasia. Nevychádzajte z domu a zbytočne neotvárajte okná.

6. Stúpajúca vlhkosť

Jar so sebou neprináša len teplejšie počasie, ale aj vlhkosť. V takýchto podmienkach sa mimoriadne dobre darí roztočom. Tie zapríčiňujú svrbenie nosa, kýchanie, slzenie očí a iné symptómy podobné jarným alergiam. Roztoče predstavujú nemalú hrozbu pre váš imunitný systém a v kombinácii s jarnou alergiou sa dokážu poriadne zahrať so zdravím.


Veľký omyl v stravovaní: Opačný efekt vylúčenia múky z jedálnička s hrozivým dopadom!


Náš tip: Používajte odvlhčovač. Ideálne je nastavenie vlhkosti na 40% až 45%, čo zabráni roztočom, aby sa rozmnožovali. Doporučujeme izbovú teplotu okolo 20°C.

7. Prílišné polievanie izbových rastlín

Prílišné polievanie izbových rastlín môže vytvoriť nadmerne vlhké prostredie, vhodné pre rozmnožovanie roztočov a šírenie sa plesne v zemine. Tie potom vedú vzostupu alergii.

Náš tip: Vygooglite si, koľko presne vody potrebuje ktorá rastlina. Profitovať môžte tiež z rastlín čistiacich vzduch. Na skvalitnenie izbového vzduchu sa doporučuje zelenec chochlatý, svokrine jazyky alebo diabolský brečtan.

8. Stropné ventilátory

Izbový vzduch môže byť pre alergie ešte horší ako vonkajší vzduch. Netreba zabúdať, že vo vnútri nemáte len vnútorné alergény (roztoče, domáci miláčikovia) ale aj vonkajšie alergény, ktoré prenikli z vonka. Ventilátory rozdúchavajú všetky tieto alergény okolo vás a vy ich vdychujete.

Náš tip: Ak sa predsa len nemôžete zaobísť bez stropných vetrákov, ešte pred ich spustením sa ubezpečte, že čepele ventilátora, sú dôkladne vyčistené.

9. Ranná sprcha

Zaiste, ranná sprcha je osviežujúca, ale ak máte každé ráno upchatý nos, mali by ste radšej zvážiť sprchu, alebo kúpeľ pred spaním. Je to taktiež perfektný spôsob ako sa zbaviť peľu a roztočov, ktoré sa na vaše telo nalepili cez deň. Umývanie vlasov pred spaním je ideálne.

Náš tip: Ak nemôže fungovať bez rannej sprchy, dôkladne si umyte tvár a špeciálne sa zamerajte na oči.

10. Jarné upratovanie

Jarné upratovanie môže dramaticky zvýšiť rozptýlenie alergénov. Prioritou jarného upratovania je dúkladne vyčistiť miesto, kde žijeme, ale ešte predtým ako sa tak stane, tak plesne, šváby, roztoče, alergény zo srsti domácich miláčikov sa rozprúdia do vášho životného priestoru. Čo pre alergika nie je príjemné.

Náš tip: Zapojte niekoho iného (manžela, deti, pani na upratovanie), aby upratal dom, keď tam nie ste. Ak takúto možnosť nemáte, vhodnou investíciou a skvelou voľbou je vysávač so špeciálnym filtrom, ktorý je mimoriadne efektívny a filtruje väčšie i menšie častice s ešte väčšou účinnosťou, ako bežný vysávač.

11. Váš pes

To, že nie ste alergický na vášho domáceho miláčika ešte neznamená, že nemôže predstavovať potenciálnu hrozbu. Pri pravidelných prechádzkach v prírode, alebo pri pobyte na čerstvom vzduchu, môže váš domáci miláčik pri návrate domov zaniesť peľ, roztoče, alebo iné alergény.

Nás tip: Pravidelne svojho domáceho miláčika kúpte a nenechávajte ho spať vo vašej posteli.

Čítajte tiež: Legendárna hra mení našu mozgovú činnosť: Tetris má rovnaký účinok ako lekársky zákrok!

2017-05-13 06:00:00  |  Text: ld   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia