Rakovinu odhalí žuvačka: Za 15 minút sa dozviete pravdu o svojom zdraví!

Žuvačka môže byť detektorom na rakovinu!
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-21 15:00:00

Znie to síce ako sci-fi, no skutočne možno považovať žuvačku za spôsob, ako zistiť, že sa o vás pokúša nebezpečná choroba! Nosíme ju každý deň so sebou, slúži na osvieženie dychu, či len tak na zvýšenie koncentrácie. Žuvačka však dokáže oveľa viac!

Viete si predstaviť, že by ste žuli žuvačku a po chvíli by ste vedeli, či trpíte rakovinou alebo nie? Ťažko tomu uveriť. Žuvačka dokáže byť účinným ukazovateľom niektorých druhov rakoviny. Ide o vedecký objav, za ktorým sú vedci z Alabamy, konkrétne Americká biotechnologická firma. 

Zachytí špecifické chemikálie

Samozrejme, nejde o normálnu žuvačku, ktorú kúpite v obchode. Ide o špeciálny druh, ktorý dokáže analyzovať príznaky ochorenia vďaka slinám. Konkrétne prchavé látky v slinách prezradia čo-to o zdraví organizmu. Ich prítomnosť by mohla byť znamením rakoviny. Ak je organizmus napadnutý chorobou, telo produkuje špecifické chemikálie, ktoré zachytí špeciálna žuvačka. Tie sú však iné pre každý typ rakoviny a práve analýzou vyžuvanej žuvačky môžu lekári odhaliť, o aký druh rakoviny ide.

Tento objav by mohol nahradiť krvné či močové testy, ktoré môžu byť pre mnohých pacientov nepríjemné. Žuvačku stačí žuvať len 15 minút, čím sa vlastne urýchli celé testovanie a zároveň je to úplne bezbolestné. Takýmto spôsobom by sa mohla dať jednoducho zistiť rakovina pankreasu alebo prsníka. Momentálne je stále v testovacej fáze, pričom na trh by sa mohla dostať v budúcom roku.

Čítajte tiež: Viac ako trom miliónom ľudí ročne sa zmení trápenie: Koniec chronickej nádche a chrípke! 

2017-04-21 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: thesun.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia