Príčina rakoviny odhalená: Pravý dôvod, prečo vraj vzniká zákerná choroba!

Rakovina je zákerná, nevyberá si.
Zdroj: profimedia.sk
2017-03-31 12:30:00

Patrí medzi choroby, na ktoré sa najviac umiera. Jej pacienti prežívajú často mučivé bolesti. Rakovina si nevyberá, môže postihnúť staršieho človeka, no zasiahne aj do života dieťaťa. Čo sa podieľa na jej vzniku?

Rakovina je predmetom výskumu už desiatky rokov. Vedci a iní odborníci z celého sveta sa snažia zistiť, akým mechanizmom táto nebezpečná choroba vzniká, čo ju má na svedomí a čo sa vlastne deje v ľudskom tele pri vzniku nádorových buniek.  Zatiaľ je jasné, že sa pri chorobe normálne bunky premieňajú na tie zlé. Čo je však príčinou?

V hlavnej úlohe laktát

Odpoveď na túto otázku by konečne mohla mať najnovšia štúdia zverejnená v magazíne Carcinogenesis. Tá spája s rakovinou látku menom laktát, ktorý sa prirodzene tvorí v ľudskom tele. Deje sa tak pri spracovaní glukózy bez pomoci kyslíka s cieľom získať energiu pre bunky. Pri väčšej fyzickej námahe nemajú bunky dostatok kyslíka na štiepenie glukózy bežným spôsobom. Tak sa tvorí laktát, ktorý spôsobuje únavu svalov a všetkým dobre známu svalovicu. Zvýšené hladiny laktátu v tele sú aj pri infarkte myokardu alebo srdcovom zlyhaní. Množstvo tejto látky vypovedá o kyslíkovom deficite. Každý človek má v tele určitú hladinu laktátu, ktorá je úplne normálna, no závisí od fyzickej zdatnosti človeka.


Aký vplyv má každodenné váženie na chudnutie? Z tohto zistenia padnete na zadok!


Rakovinové bunky sa odlišujú od tých normálnych tým, že spotrebujú viac glukózy. Ide o tzv. Warburgov efekt. Tie "zlé" bunky sa zvyknú v ľudskom tele rýchlo množiť, takže potrebujú viac energie. Metabolizmus glukózy tak v nich prebieha intenzívnejšie a vytvára sa viac laktátu než v porovnaní s ostatnými normálnymi bunkami.  

Podľa štúdie pod vedením Inigo San Millan, riaditeľa Sports Performance Deparment, ktorá skúmala úlohu laktátu v rakovinových bunkách, táto látka vytvára v okolí nádorovej bunky kyslé prostredie, vhodné na šírenie rakoviny. Nový výskum sa pozrel konkrétne na úlohu laktátu v angiogenéze (proces, pri ktorom sa vytvárajú nové cievy v nádore), na schopnosť nádorových buniek uniknúť pred imunitnou odpoveďou organizmu a na migráciu buniek, čiže presun, rovnako aj na schopnosť rakovinových buniek tvoriť metastázy.

Športovci s nižším rizikom rakoviny

Zásadná úloha laktátu pri tvorbe rakovinových buniek môže vysvetľovať, prečo ľudia, ktorí pravidelne cvičia, majú nižšie riziko vzniku tejto choroby. Tým vlastne trénujú svoj organizmus v premieňaní laktátu na zdroj energie pre svoj organizmus, bránia tak jeho hromadeniu v organizme. Vedci špekulujú, že sedavý spôsob života spojený s nadmernou konzumáciou cukru by mohol viesť k nahromadeniu laktátu. Výsledkom sú priaznivé podmienky pre vznik rakoviny.

"Vďaka tejto štúdií sme načrtli nový pohľad pre pochopenie vzniku rakoviny, ktorý po prvýkrát naznačuje, že hladiny laktátu sú dôležité pri vývoji choroby," dodal hlavný autor štúdie na záver.

Čítajte tiež: Nové ročné obdobie, nové ja: Naštartujte na jar zdravé telo i myseľ!

2017-03-31 12:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia