Nové ročné obdobie, nové ja: Naštartujte na jar zdravé telo i myseľ!

Ste pripravení na nové ja v novom ročnom období?
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-25 06:00:00

Konečne je tu jar. Slnečné lúče sa predierajú spomedzi mraky a dodávajú nám pozitívnu energiu. Je na čase pustiť sa do jarného upratovania. Zbavte sa nepotrebných vecí, upracte si vo svojej duši. Niet sa čoho báť, je na čase dať priestor novým výzvam a snom. Prinášame vám 12 rád, ako na jar naštartovať zdravé telo aj myseľ.


1. Dajte prednosť lokálnym potravinám a produktom

S nástupom jari prichádza aj sezóna čerstvého ovocia a zeleniny. Kým v zime sme boli odkázaní na importované potraviny zo supermarketov, pomaličky trhoviská zapĺňajú súkromní pestovatelia s domácou produkciou. Dajte preto prednosť návšteve trhu a kúpte čerstvé a voňavé ovocie a zeleninu. Okrem toho, že ulahodíte svojim chuťovým pohárikom, podporíte aj miestnych farmárov.

2. Naplánujte si preventívne vyšetrenia

Nezabúdajte na svoje zdravie, je to to najcennejšie, čo máte. Naplánujte si preventívne vyšetrenie u vášho lekára aj špecialistov, ktorých navštevujete. Vo všeobecnosti platí, kolonoskopiu by ste mali absolvovať po dovŕšení 50 rokov. Ženy zase mamografiu po 40tom roku života. K zubárovi by sme mali ísť minimálne raz za rok.

3. Prechádzky v prírode

S príchodom jari sa predlžujú dni a teda aj čas, ktorý trávime vonku. Dlhšie prechádzky prospejú vášmu srdcu a pomôžu pri zhadzovaní nadbytočných kíl, ktoré sa na vás nalepili počas zimy. Z jednej štúdie vyplynulo, že prechádzka lesom má pozitívny vplyv na znižovanie krvného tlaku ako aj stresu a posilňuje imunitný systém.

4. Upracte si v lekárničke

Vo všeobecnosti platí, lieky skladujeme na chladnom a suchom mieste. Krabičku ani príbalový leták by sme nemali vyhadzovať, sú na nich dôležité informácie. Skontrolujte dátum expirácie, nepoužité lieky nesplachujte, ani nezahadzujte. Odneste ich do lekárne, jej pracovníci ich následne zlikvidujú.

5. Vysaďte pšenicu na jeden mesiac

Ak sa na vás nalepilo cez zimu pár kíl a neviete sa ich zbaviť, vysaďte na jeden mesiac pšenicu. Do svojho jedálnička zaraďte quinou, pohánku, strukoviny. Kilá pôjdu rýchlo dole.


Šokujúca schopnosť ľudského tela, o ktorej nikto nevie: Vie, kedy je smrť blízko!


6. Spomaľte, naučte sa relaxovať

V dnešnej uponáhľanej dobe žijeme prirýchlo. Je na čase spomaliť a uvoľniť sa. Dajte si predsavzatie, že sa túto jar naučíte relaxovať, stačí vám na to päť minút denne. Posaďte sa do pohodlnej polohy a zatvorte oči, zhlboka sa nadýchnite, zadržte dych a pomaly vydychujte. 

7. Upracte si domov

Upracte si domov, zbavte sa prachu a všetkých alergénov. Poumývajte okná, vyčistite prikrývky, matrace, všetky hladké povrchy vrátane lopatiek ventilátora, žalúzie, nezabudnite na klimatizáciu. Vyhoďte všetky staré a nepotrebné veci, na ktoré sadá zbytočne prach.

8. Vyhoďte starý make-up

Ruku na srdce, ktorá žena v kozmetickej taške nenosí kozmetiku, ktorá je už dávno po záruke? Je na čase urobiť poriadok a všetko staré vyhodiť. Tieto výrobky nemusia byť pokazené, ale vašej pokožke môžu ublížiť. Do koša s nimi. Vedeli ste, že takú špirálu na oči by ste mali meniť každé tri mesiace?

9. Vymeňte staré tenisky za nové

Milujete beh a máte svoje obľúbené staré tenisky? Môžu narobiť viac škody ako úžitku, častým používaním dochádza k opotrebovaniu najmä v pätovej oblasti, čím sa stráca tlmiaci efekt. Odborníci radia, vymeniť tenisky podľa odbehnutých kilometrov približne od  500 do tisíc kilometrov. Či to bude skôr, alebo neskôr, závisí od techniky behu a hmotnosti bežca.

10. Obmedzte čas strávení pred televízorom

Každý večer sadáte po celom dni zhonu pred televízor a bezprizorne preklikávate kanály? Najlepšie urobíte, ak dáte prednosť večernej prechádzke, alebo vezmete do ruky knižku. Ak si však už neviete pomôcť a televízor je pre vás každodennou rutinou, dajte prednosť edukačným, prírodopisným, či historickým kanálom. Dozviete sa veľa nových informácií a precvičíte mozgové závity.

11. Preberte si poštu a bloky

Kopia sa vám na kuchynskej linke letáky? Máte špeciálnu kôpku s účtami a váš mailbox je preplnený nevyžiadanou poštou? Urobte si okamžite poriadok. Bloky sú síce dôležité pri reklamácii, no nepotrebujete tie, ktoré sú staršie ako dva roky. Ak vás nebaví prezeranie letákov, rovno sa ich zbavte. Maily si pretrieďte každé ráno, zaberie to len chvíľku.

12. Pracujte na svojom šťastí

Kto by nechcel byť spokojný a šťastný? Zapracujte na tom. Ak nie ste spokojná vo vzťahu, vyhoďte svoje ex. Ak ste tak už urobila, na rade sú všetky fotky a spomienky na neho. Uvidíte, bude sa vám lepšie dýchať. Zbavte šatník oblečenia, ktoré je vám malé a nenosíte ho. Dajte preč všetko, čo nepotrebujete a nechcete. Pomáhajte druhým, budete šťastnejší.

Čítajte tiež: Mýty o biopotravinách odhalené: Nezmysly, ktorými sme boli kŕmení celé roky!

2017-03-25 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia