Odhaľte ochorenie skôr, než vypukne: Takto sa dá predvídať!

Podľa počasia zistíte, kedy je najväčšia pravdepodobnosť nákazy chrípky.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-08 06:00:00

Buďte pripravení! Všimli ste si, že všetci vaši kolegovia ochorejú približne v rovnaký čas každý rok? Ukázalo sa, že existuje spôsob, ako zistiť, kedy sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazíte chrípkou.

Aj keď mnohé zdravotnícke organizácie po celom svete sa zaujímajú o spôsob sledovania a predpovedania epidémií v lokálnom i v svetovom merítku, majú nepresné limitované možnosti. Vyzerá to tak, že tentokrát sa dajú predvídať epidémie presnejšie! Vedci zo Švédska hlásia pozitívne výsledky výskumu!

Oplatí sa sledovať počasie

V novembri 2016 v štúdii zverejnenej v časopise Journal of Clinical Virology, výskumníci z University of Gothenburg vzali viac ako 20-tisíc vzoriek z nosných výterov ľudí, ktorým bola podávaná zdravotná starostlivosť v priebehu troch sezón. Výsledky porovnali so štatistikami počasia od rovnakého časového obdobia. Vtedy prišli odborníci na zaujímavý výsledok! Chrípkové epidémie dosiahnu svoj vrchol po tom, čo teplota klesne pod bod mrazu.


Zmiešala dve bežné suroviny a potom to prišlo: Do týždňa veľká úľava od bolesti kĺbov!


Náhly pokles teploty je znamením, že sa blíži chrípka! Vedci zistili, že epidémia má tendenciu vzrásť približne týždeň po prvom chladnom počasí tohto roku, ktoré je sprevádzané suchým vzduchom a nízkymi teplotami.

"Sme si istí, že náhly pokles teploty prispieva k spúšťaču epidémie. Po vypuknutí pokračuje naďalej, aj keď stúpa teplota. Akonáhle sa prví nakazia a sú chorí, mnoho iných sa postupne k nim pridá," povedal výskumník Nicklas Sundell vo svojom vyhlásení.

Nie je jasné, prečo sa zdá byť chladné počasie spúšťačom každoročnej epidémie chrípky, no vedci majú teóriu. Podľa nich, keďže vzduch je studený a suchý, aerosólové častice vírusu chrípky cestujú a šíria sa oveľa ľahšie.

Takže, ak žijete v oblasti, kde sú chladné zimy, uistite sa, že počas prvej studenej vlny dbáte na prevenciu. Myslite na dostatočný príjem vitamínov a ovocia, umývajte si pravidelne ruky a nezabúdajte na pravidelný šport.

Čítajte tiež: Pochúťka nielen pre bábätká? Čo sa stane, ak budeme piť materské mlieko!

2017-02-08 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: womansday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia