Kto ju zažil, bojí sa zaspať: Nočná mora naživo môže postihnúť kohokoľvek!

Pri spánkovej paralýze človek akoby zažil nočnú moru naživo!
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-22 06:00:00

„Prebudila som sa na to, že sa nemôžem dýchať ani rozprávať a pri posteli stála tmavá, strašidelná postava. Bola som bezradná a vystrašená na smrť,“ popisuje svoj príbeh Michaela. Ak aj vy máte podobný hrôzostrašný zážitok, nerobte paniku, nezbláznili ste sa ani vo vašej dome nestraší. Dostali ste spánkovú paralýzu.


Čo je spánková paralýza?

Spánková paralýza je stav čiastočného prebudenia, keď sa človek nedokáže pohnúť ani kričať. Človek si čiastočne uvedomuje realitu okolo seba, zároveň sa však nachádza v REM fáze spánku, teda v bdelom spaní. Paralýza je často sprevádzaná sluchovými či zrakovými halucináciami. Mnoho ľudí opisuje tento zážitok ako stav, keď sa prebudili na čudný zvuk v izbe, niekto cudzí stál pri ich posteli, alebo im dokonca prisadol hrudník a oni nemohli dýchať. Tento stav trvá obvykle len pár sekúnd a najčastejšie sa prihodí v čase medzi bdením a spaním, teda počas zaspávania a nad ránom. Spánková paralýza nie je život ohrozujúci stav, no tí, čo spánkovú paralýzu zažili, tvrdia: „Akoby ste každú noc žili svoju nočnú moru naživo.“

Prevencia neexistuje

Spánková paralýza môže postihnúť kohokoľvek. Ide zvyčajne o stav, ktorý človek zažije len párkrát za život, no aj na Slovenskú sú ľudia, ktorí paralýzu zažívajú pravidelne. Vtedy hovoríme o chronickej spánkovej paralýze, keď je potrebné vyhľadať lekára. Neurológ pacienta vyšetrí a zistí, či sa so spánkovou paralýzou nespája aj vážnejšie ochorenie, napríklad narkolepsia. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2011 v Sleep Medicine Reviews, postihuje spánková paralýza 7,6% obyvateľstva planéty a z toho 28% študentov. Na základe tejto štatistiky sa predpokladá, že rizikovými faktormi je nedostatok spánku, nepravidelný spánkový režim a extrémna stresová záťaž.


Horúce fitness trendy na rok 2017, ktoré vás zdvihnú zo stoličky!


Hoci presné príčiny vzniku spánkovej paralýzy ešte nie sú známe, odborníci predpokladajú, že veľkú úlohu v tom, či práve nás postihne spánková paralýza, zohráva genetika. Dbajte o pravidelný spánok a vyhýbajte sa poobedným zdriemnutiam. Ak v práci prežívate stresujúce obdobie, pred spánkom namiesto sledovania filmov či hrania počítačových hier radšej meditujte a relaxujte – počúvajte hudbu, choďte na krátku prechádzku alebo si doprajte relaxačný kúpeľ.

Pomoc. Neviem sa zobudiť!

Ak patríte k nešťastníkom, ktorých v noci prepadla spánková paralýza, viete, že je takmer nemožné dostať sa z nej a musí sama odznieť. Sekundy sú ako minúty a hoci celkový stav paralýzy trvá len v priemere 30 sekúnd, pripadá vám to ako večnosť. Čo vtedy robiť? V prvom rade sa pokúste zachovať pokoj, hoci to pri rôznych halucináciách nie je také jednoduché. Nech však vidíte alebo počujete čokoľvek, snažte sa opakovať si, že ide len o spánkovú paralýzu a jej účinky čoskoro odznejú.

Paranormálne zážitky

Spánková paralýza postihuje ľudstvo už celé stáročia. Návštevy čarodejnice, démonov či posadnutie diablom – každá kultúra si spánkovú paralýzu vysvetľovala po svojom. Na svete existuje mnoho ľudí, ktorí údajne zažilo paranormálne javy – videli vo svojom dome duchov, cestovali „mimo“ svojho tela alebo ich dokonca uniesli mimozemšťania. Mnoho týchto nadpozemských zážitkov však bolo vysvetlených práve ako spánková paralýza, sprevádzaná halucináciami.

Čítajte tiež: Najhorší čas na obed, keď sa snažíte schudnúť: Dôvod, prečo tuk nejde dole!

2017-01-22 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: smrv-journal.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia