Prečo by sme mali meniť zubnú kefku častejšie? Po tomto už vyhodíte tú svoju!

Zubné kefky by sme mali vymieňať pravidelne po troch mesiacoch.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-19 12:00:00

Snom každého z nás je mať zdravé biele zuby a robíme preto aj nemožné. Kvalitné zubné pasty, kefka a medzizubné kefky, to je základná výbava zdravého chrupu. Patríte však k ľuďom, ktorí menia svoju zubnú kefku až vtedy, keď sú jej vlákna úplne zodraté? Koledujete si o poriadny malér!


1. Nachádza sa v tesnej blízkosti vášho záchoda

Ak máte kúpeľňu spojenú s toaletou, vaše zubné kefky sú pravdepodobne nebezpečne blízko záchoda. Vždy, keď spláchnete, malé, voľným okom neviditeľné kvapôčky sa rozpŕchnu po okolí a pristanú aj na vašej kefke. Hrozia vám rôzne infekcie, napríklad herpes. Aby ste sa vyhli zbytočným nepríjemnostiam, záchod vždy pred spláchnutím sklopte a nechajte ho zatvorený.

2. Stará kefka, staré choroby

Neviete sa zbaviť nachladnutia? Možno je na vine práve zubná kefka. Po každom umytí zubov na nej ostanú choroboplodné zárodky z vašich úst a ak máte oslabenú imunitu, ľahko sa znova nakazíte. Po každej chorobe by ste preto mali zubnú kefku vymeniť.

3. Je plná baktérií

Ruku na srdce, koľkí z nás venujú čisteniu kefky špeciálnu pozornosť? Ak si myslíte, že krátke opláchnutie kefky pod tečúcou vodou stačí, ste na omyle. Raz za týždeň by sme zubnú kefku mali dôkladne vyčistiť: namočte kefku na 5 minút do dezinfekčnej ústnej vody a následne opláchnite pod tečúcou vodou. Počas choroby by sme mali kefku čistiť po každom umytí. Babské rady, ako napríklad dezinfikovať zubnú kefku v mikrovlnnej rúre, odborníci neodporúčajú.


Mastná pochúťka opäť prekvapuje: Ďalšie liečivé vlastnosti slaniny odhalené!


4. Opotrebovaná kefka vám zničí ďasná

Ak používate starú kefku, ktorej vlákna sú už zodraté a rozstrapkané, pri čistení vyvíjate na zuby príliš veľký tlak, ktorým si môžete privodiť zápal a krvácanie ďasien. To môže následne vyústiť do precitlivenia zubov či dokonca paradontózy.

5. Bude vám zapáchať z úst

Zhoršil sa vám dych? Príčiny môžu byť rôzne, ale skôr, ako skúsite drahé prípravky, vymeňte svoju zubnú kefku a medzizubné kefky. Nezabúdajte, že zubná kefka má odstrániť nečistoty z našich úst. Čím opotrebovanejšiu kefku pri tom používame, o to menej nečistôt z našich úst dostaneme.

6. Obal ju neochráni

Nedajte sa oklamať. Plastový kryt, ktorý je k zubnej kefke často pribalený, neslúži na každodenné používanie a rozhodne nie je hygienický. Naopak, ak doň vložíte mokrú kefku, baktérie sa vo vlhkom prostredí rozmnožia oveľa rýchlejšie. Kryt na kefku použite len v nevyhnutných prípadoch a dbajte, aby ste do krytu vkladali čistú a suchú zubnú kefku.

7. Pravidlo troch mesiacov

Dentisti sa zhodujú, že ideálny čas na výmenu zubnej kefky sú každé tri – štyri mesiace. Zároveň odporúčajú meniť kefku po každej prekonanej infekčnej chorobe. Nikdy sa o svoju kefku s nikým nedeľte a ak v kúpeľni skladujete zubné kefky viacerých osôb, dbajte o to, aby sa hlavice kefiek vzájomne nedotýkali.

Čítajte tiež: Spánok v trenkách sa môže odraziť na mužskom prirodzení: Budete to ľutovať ešte dlhé roky!

2017-01-19 12:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia