Korenie či detská autosedačka: Toto všetko má svoj dátum expirácie!

Prekvapí vás, čo všetko má dátum spotreby. Od korenia cez detskú autosedačku.
Zdroj: Thinstock.com
2016-12-10 06:00:00

O potravinách vieme, že majú určitý dátum, dokedy je vhodné ich zjesť. Ak ho prekročíme, môžeme si privodiť rôzne zdravotné problémy. Je však pravda, že nič tu nebude večne. A aj tie produkty, ktoré bežne denne používame, majú svoj dátum exspirácie. A niektoré vás naozaj prekvapia!

V kuchyni

Ako sme hovorili, väčšina produktov s dátumom spotreby nájdeme v kuchyni. Od mlieka či jogurtov v chladničke, po džemy a zaváraniny v komore.

Napadlo by vám, že aj také korenie má svoj dátum spotreby. Zvyčajne vydrží rok až tri, záleží od druhu. Neplatí síce to, čo pri mliečnych výrobkoch – že by sa po dátume nemali jesť z dôvodu možných problémov, ide o to, že po určitom čase už neplnia svoju primárnu funkciu. Nedodávajú totiž jedlu chuť. Sú bez vône a chuti, takže ich do jedla budeme pridávať úplne zbytočne. Mleté korenie dokonca musíme spotrebovať do pol roka, aby sme ho nemali v poličke úplne zbytočne.

Chystáte sa na vianočné pečenie a chcete spotrebovať rôzne druhy múk, ktoré máte uschované? Vedzte, že aj tento produkt má svoj dátum spotreby. Niektoré typy múk vydržia pol roka, iné rok. Vysokokvalitné múky vydržia aj rok, tie menej kvalitné maximálne pol roka. Ak teda pečiete iba nárazovo, skontrolujte v akom stave je múka a či ju už neobývajú mole.

V komore

Uchovávate aj vy čistiace prostriedky tak, ako je napísané na obale? Robíte určite dobre, ale aj ten prostriedok sa môže použiť iba do určitého času. Najviac údajne vydržia 3 mesiace, po tomto „termíne“ strácajú svoju účinnosť a tak aj primárnu vlastnosť, prečo ste ich kúpili. Samozrejme, záleží od prostriedku. Pozrite sa na etiketu.

Hoci ide zima a komáre nás už neotravujú tak, ako cez leto, je doba trvanlivosti spreja proti komárom tiež obmedzená. Už po dvoch rokoch od začatia používania stráca sprej svoju vlastnosť ochrániť vás od otravného hmyzu. Je ale viac menej jasné, že do dvoch rokov ho spotrebujete určite.

V kúpeľni

Asi nikto z nás nechce po hygiene zistiť, že nesprávnym používaním toho ktorého prostriedku bude mať zdravotný problém. Je to napríklad možné, ak nemeníte pravidelne uteráky, používate špongiu, ktorá pamätá ešte minulé Vianoce.

Hubka na umývanie by mala byť v sprche maximálne dva týždne. Ono sa to zdá ako dosť krátka doba, no vezmite si jedno – používate ich takmer denne, nachádzajú sa v prostredí, kde plesne dostávajú pri rozvoji zelenú. Ak si ich chcete nechať a nevyhadzovať ich po tak krátkom čase, je dobré ich vyvariť v horúcej vode. To by malo baktérie a plesne zabiť a vy neprídete o obľúbenú hubku.

Meníte niekedy uteráky? Nemyslíme tým to, že ich dáte do práčky a do kúpeľne zavesíte čerstvo opraté. Aj ten najobyčajnejší uterák má svoju životnosť a ani opakované pranie nezabráni tomu, aby sa v jeho „útrobách“ usadili baktérie. Meniť by sme ich mali s periodicitou jeden až tri roky.

Detské veci

Plienky či obrúsky, všetko sú to spotrebné veci, ktoré nepotrebujeme riešiť. Čo ale taký cumlík? Najmä latexové dudlíky by sme mali meniť po 5 týždňoch, pretože sa rýchlo kazia a tiež sú produktom, kde sa môžu množiť baktérie.

Druhou vecou, ktorú sa oplatí vymeniť je detská sedačka. Nie je síce používaná veľmi často, no napriek tomu je to jeden z tých prvkov, do ktorého sa jednak platí zainvestovať a dbať nato, aby bola bezpečná.

Meniť by sme mali autosedačku po 6 – 10 rokoch. Čo na túto dobu hovorí odborník?

„Odporúčam túto dobu dodržať, pretože materiál, z ktorého je vyrobená základná konštrukcia je plast. A aj ten postupom času krehne, stráca svoju pevnosť a pri náraze môže sedačka povoliť z úchytov na sedadle,“ povedal Jozef Vydra, motoristický novinár.

Čítajte tiež: Najúčinnejší recept na pohladenie hrdla: Medicínsky zázrak, ktorý zlikviduje bolesti!

2016-12-10 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, brightside.me

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia