Máte radi slnečnicové semiačka? Superpotravina, ktorú musíte jesť častejšie!

Sú obľúbenou pochúťkou, no viete, čo sa v nich v skutočnosti skrýva?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-26 06:00:00

Hoci je ich sezóna už dávno za nami, slnečnice bývajú pripomienkou toho, že leto začína. Krásne žlté polia lahodia nie len oku, ale aj duši. A v neposlednom rade aj zdraviu. Viete čoho všetkého sú slnečnicové semiačka schopné?

Každému je dobre známe, ako a kde slnečnicové semiačka rastú, že ich treba pred zjedením vylúpnuť. Málokomu sa síce chce „prepracovať“ až k zrniečku samotnému, stojí to ale zato. Najmä pre ich prínos nášmu zdraviu.

Antioxidanty, ktoré pomáhajú

Semiačka sú zdrojom vitamínu E, čo je jeden z najvýznamnejších antioxidantov. Pôsobí protizápalovo, pomôže s astmou, artritídou. Ako antioxidant pôsobí proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie pokožky, srdcové choroby alebo údajne aj rakovinu.

 

Zlepšujú náladu

Niekomu akékoľvek jedlo spôsobuje radosť a lepšiu náladu, zrniečka zo slnečnice to „dokážu“ iným spôsobom. Majú dostatok horčíka, čo je minerál, ktoré zmierňuje depresie, nespavosť, bolesť hlavy a iné „kaziče“ nálady. Okrem slnečnicových semiačok náladu zlepšuje napríklad aj mäso z rýb, plodín, ktoré sa pestovali v pôde bohatej na tento minerál.

Zachraňujú životy

Nechceme semiačka vynášať do neba, to nie. Okolo roku 1950 totiž viacerí bejzbaloví hráči mali zvyk žuvať tabak počas hry. Popularita tohto zvyku klesla po tom, ako nastúpili medicínske názory o tom, že je to zvyk maximálne nevhodný. Do popredia sa dostali slnečnicové jadierka, ktoré sa žuvali miesto tabaku a stali sa akýmsi synonymom k zápasom bejzbalu. Nie je fanúšik, ktorý by ich počas hry nechrúmal.

Okrem toho

  • Podporujú budovanie svalovej hmoty
  • Vplývajú pozitívne ako na pokožku, tak na vlasy a nechty
  • Odbúravajú stres a depresiu
  • Obsahuje kyselinu listovú, ktorá bojuje s vysokou hladinou cholesterolu v krvi – takže sa netvoria zrazeniny
  • Samotné semená majú odhlieňujúci účinok, takže čaj z nich sa využíva proti kašľu aj ako prípravok proti hnačke

Nepreháňajte to s nimi

Hoci sú obľúbené a lacné, ich užívanie má jeden „zádrheľ “. Zápchu. Keď ich zjete veľa a budete ich jesť až príliš často, nevyhne sa vám a nebude to to najlepšie.

Tiež by sme si mali uvedomiť, že sú kalorické, takže jesť ich na noc sa neodporúča. 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak sa nebudeme sprchovať mesiac? Tri zmeny, ktoré by sme mali očakávať!

Fotogaléria

2016-11-26 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, thrillist.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia