Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa stane, ak sa nebudeme sprchovať mesiac? Tri zmeny, ktoré by sme mali očakávať!

Ako často sa sprchujete? Viete si predstaviť, že by ste sprchovanie obmedzili?
Ako často sa sprchujete? Viete si predstaviť, že by ste sprchovanie obmedzili? (Zdroj: Thinstock.com)

Väčšina z nás si nevie predstaviť, že by sa nesprchovali viac ako dva dni. Hygiena je totiž pre naše zdravie veľmi dôležitá, inak dostáva zabrať nie len náš organizmus, ale aj okolie. Viete, čo by sa stalo, ak by sme sa nesprchovali mesiac?

Nie vždy sa nám podarí dostať sa do sprchy po celom dni. Niekto si necháva sprchu na večer, iní na ráno, niekto sa z presvedčenia nesprchuje každý deň. Návyky máme rôzne.

V rámci experimentov sa ale poďme pozrieť nato, čo by sa s naším telom stalo, ak by sme si očistu vodou a mydlom odopierali mesiac!

James Hamblin sa na podobný experimet veľmi rád podujal. Nie preto, žeby sa mu voda bridila alebo by bol lenivý. Jednoducho chcel vedieť, čo sa stane, ak sa mesiac bude vyhýbať sprchovému kútu.

Tu sú tri najprekvapujúcejšie veci, ktoré sa vám prihodia, ak sa nebudete sprchovať.

Budeme smrdieť?

„Spočiatku som sa cítil zle, najmä ak som ráno nepoužil dezodorant,“ povedal Hamblin na začiatku svojho experimentu.

Uvedomil si však, že časom tento nepríjemný pocit pominul. Zrazu spozoroval, že sa prestal cítiť zle a hoci nevoňal práve najlepšie, nepotreboval celý rad dezodorantov nato, aby sa cítil príjemné. Ako skonštatovalo jeho okolie – „smrdíš ako človek“.

„Spočiatku som sa cítil mastný ako páchnuce zviera. Zápach je totiž jeden z produktov baktérií, ktoré prirodzene žijú na koži a živia sa olejovým sekrétom z potu a mazových žliaž vo vlasových folikulách. Používaním mydiel na pokožku či vlasy každý deň sa narušuje prirodzená rovnováha medzi mastnotou pokožky a baktériami, ktoré sú na pokožke. Sprchovanie pôsobí agresívne, ničí „ekosystém“,“ hovorí o experimente Hamblin.

Dodáva, že sa tým ničí táto rovnováha a prirodzene sa obnovujú tie mikróby, ktoré produkujú zápach.

Pokožka sa začne hydratovať sama

Iná novinárka, ktorá sa na podobný experiment dala spolu s Hamblinom priznala, že po čase sa začala na jej pokožke vytvárať vrstva prirodzeného mazu, ktorý pôsobil ako hydratačný krém.

Samozrejme, zdravie pokožky sa extrémne nezlepšilo, akné bolo stále prítomné a nechcelo „len tak“ zmiznúť.  Z jej pozorovania ale vyplynulo, akoby sa pokožka začala hydratovať sama bez vody, ktorú počas sprchovania na seba púšťame.

Budeme mať viac času

Hoci to nie je relevatný dôvod nato, aby sme s hygienou nadobro skončili, predsa len jej v niektorých extrémnych prípadoch venujeme viac času, akoby sme mali. Hamblin spočítal, že ak strávime denne hygienou 20 minút, za predpokladaných 100 rokov strávime v kúpeľni neuveriteľný počet hodín!

Až 12 167 hodín budeme v kúpeľni a to je už čo povedať! Takže vyvstáva otázka – naozaj potrebujeme tráviť v kúpeľni toľko času, alebo vieme tento čas zefektívniť a stráviť ho príjemnejšími alebo užitočnejšími činnosťami?

Z experimentu vyplýva, že „nesprchovanie sa“ môže byť v niektorých prípadoch aj pozitívne. Samozrejme, je to nadnesene povedané, pretože na udržanie zdravie je potrebné sa o seba starať nie len zvnútra, ale aj navonok. 

 
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9