Jeseň sa oficiálne začína: Prečo nám počasie spôsobuje zdravotné problémy?

Máme tu prvý jesenný deň. Ako prežiť prechod z teplého leta a nebyť pri tom permanentne chorí?
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-22 06:00:00

Hoci to vonku ešte tak nevyzerá, práve dnes, o 16:21 SELČ sa začína astronomická jeseň. Rok sa teda pomaly ale isto chýli ku svojmu koncu. Tiež očakávate každým dňom bolesť hlavy, ktorú sprevádza zmena ročného obdobia? Pozrite sa, prečo sa to vlastne deje!

Bude počasie typicky jesenné?

Astronomická jeseň začína pred víkendom, bude teda počasie typicky jesenné?  Podľa meteorológov sa meniť bude, slnečno však bude až do nedele. Šanca na zrážky je od piatku do nedele minimálna, zapršať môže v sobotu. Prídu aj prvé mrazy, najmä v dolinách a kotlinách a to opäť v sobotu.

„Teplota cez deň sa bude v počas spomenutých 4 dní pomaličky zvyšovať a v podstate bude oscilovať v blízkosti dlhodobých priemerov,“ povedal Jozef Csaplár, riaditeľ Centra predpovedí a výstrah z Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Počasie ovplyvňuje našu náladu

Verte či nie, zmenu počasia niektorí z nás vedia vycítiť. Sú totiž meteosenzitívni.

„Poveternostné deje vplývajú na fyzickú a psychickú pohodu zdravého jedinca a zároveň negatívne ovplyvňujú priebeh ochorení pohybového, nervového, srdcovocievneho, dýchacieho i zažívacieho systému organizmu. Meteosenzitivita môže prebúdzať skryté ochorenia, zhoršuje chronické zranenia a zvyšuje možnosť komplikácií,“ hovorí MUDr. Pavel Malovič.

Ak sa zmení počasie, človek začnú trápiť bolesti, môže byť ospalý, často ho trápia problémy so zaspávaním. Pociťovať môžete aj žalúdočné a črevné problémy, spomalené reakcie nie sú „iba“ výhovorkou.

Ako s tým bojovať?

Napríklad úpravou stravy. Ak cítite, že sa náhle zmení počasie, pretože pociťujete tie „staré známe“ príznaky, vyvarujte sa káve a silnému čaju. V jedálničku by nemali mať miesto ani paradajky, syry s vysokým obsahom tuku a orechy. Pomôcť by ale malo magnézium a iontové nápoje.

Pri veternom počasí pridajte do stravy potraviny bohaté na vitamín C, do kávy o trošku viac cukru a mlieka. Vylúčte hovädzie a bravčové mäso. Pridajte ale šťavu z čerstvého ovocia, šípkový čaj a je dovolená aj čokoláda.

Postrach jesene začne v októbri

S jeseňou a chladnejším počasím prichádza aj chrípkové obdobie, prechladnutiu sa zrejme nevyhneme. Prechod medzi teplým letným počasím do studenšej zimy si totiž vyžiada svoju daň. Oslabená imunita nebude mať silu bojovať s vírusmi v ovzduší a my zaľahneme do postele s horúčkou a škriabajúcim hrdlom.

Chrípka je azda najčastejším infekčným ochorením, ktoré neraz vedie k zdravotným komplikáciám. Nástup je náhly, začína zimnicou, bolesťami hlavy a horúčkami. V našich klimatických podmienkach je nástup chrípky začiatkom októbra, no nikdy neviete, kedy vás to chytí.

Ak to vaša imunita vydrží a neochoriete na chrípku, „tešiť“ sa môžeme na iné obvyklé zdravotné problémy – prechladnutie a iné respiračné ochorenia  spôsobené rinovírusmi, adenovírusmi či respiračno – syncyciálnymi vírusom.

Nie len chrípka je príčinou našej smutnej nálady

Jeseň a zima je príznačná aj tým, že ubúda slnečný svit. To ovplyvňuje našu náladu a vyvoláva apatiu a únavu. Ako tomu predísť?  Podľa Róberta Ochabu, docenta a zároveň vedúceho odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva, je to športová aktivita.

„Pohyb dokázateľne zlepšuje náladu vďaka uvoľňovaniu endorfínov, tzv. hormónov šťastia. Fyzická aktivita má dlhodobo priaznivý vplyv na ľudí, ktorí majú sklony k negatívnym myšlienkam. Odporúčam cvičenie, najlepšie pravidelné, beh ale vhodné sú aj dlhšie prechádzky,“ povedal docent Ochaba.

Pomôcť by malo aj oblečenie – verte tomu alebo nie, jesennej depresii môžete prechádzať veselými farbami na oblečení. Pomôcť môže aj strava – jedzte množstvo banánov, šošovice, orechov či sušeného ovocia.

Ak sa váš stav nezlepšuje ani po vhodne zvolenom športe, je potrebné navštíviť lekára.

Ako bojovať s rannou únavou detí počas jesenných sychravých dní? Dozviete sa na portáli Špuntik.sk 

Čítajte tiež: Milovníci byliniek, máme dobrú správu: Nastal čas pestreca mariánskeho!

2016-09-22 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, uvzsr.sk, tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia