15 trikov, ktoré vám zachránia život: Toto by ste mali rozhodne vedieť!

Tieto triky vám zachránia život presne tak, akoby to spravilo koleso pri potopení.
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-01 06:00:00

Každý z nás pozná triky a typy, ktoré mu uľahčujú život a neraz ho aj zachránia. Keď si popálite jazyk, dáte si naň kúsok masla, aby sa popálenie zmiernilo. Keď vám začne krvácať nos, mali by ste si chytiť špičku nosa a zatlačiť. To nás učili už od detstva.

Ku všetkému naučenému by ste mali pridať aj iné, ktoré vám neraz zachránia život. Sú rýchlo zapamätateľné a v nebezpečných situáciách môžu byť nápomocné.

  1. Mozog nezvládne chôdzu a používanie telefónu

Preto by ste mali chodiť s hlavou hore, pozerať sa po okolí a veci, ktoré by ste chceli vyriešiť online nechajte na doma. Mozog totiž nedokáže spracovať tieto dva podnety naraz – chôdzu a používanie telefónu. Obe činnosti si totiž vyžadujú plné sústredenie a kognitívne úsilie. Môžete dočasne trpieť „nepozornou slepotou“, kedy vidíme iba to, čo sa deje s objektom a nevidíme napríklad to, že auto na ulici zrýchlilo a nám hrozí nebezpečenstvo.

  1. Slepé škvrny eliminujte správnym nastavením zrkadiel

Najmä vodiči vedia, o čom hovorím. Slepé škvrny sa neraz stali príčinou nehody, no aj tomuto sa vieme vyhnúť. Spätné zrkadlo by malo byť schopné lokalizovať akékoľvek auto za nami. Nastaviť by sme si ich mali tak, aby sme v nich videli okraje nášho auta ale viac videli z cesty ako z auta.

  1. Nejedzte sneh, kým to nie je nevyhnutné

Ako deti nás lákalo jesť sneh, veď je to vlastne voda, no nie? Ak nemusíte, vyvarujte sa tomuto chceniu. Kým to nie je nutné. Telo totiž spotrebuje veľmi veľké množstvo energie nato, aby sa z tuhého skupenstva stala voda. Preto, ak to bude niekedy naozaj nutné, jedzte sneh pre svoju vlastnú hydratáciu iba vo výnimočných prípadoch.

  1. Ak núdzovo pristanete na vode, nenafukujte si záchrannú vestu

Ak sa vám niekedy niečo podobné stane, nutkanie nafúknuť si záchrannú vestu bude prirodzený, no nie príliš šťastný. Ak sa totiž voda dostane do kabíny lietadla, bude ťažšie sa s nafúknutou vestou dostať sa z lietadla na hladinu. Dostaňte sa teda čo najrýchlejšie na hladinu a až potom si vestu nafúknite.

  1. Heimlichov manéver si viete spraviť aj samy na sebe

Len málo ľudí si uvedomuje, že pri možnom pridusení automaticky potrebujú pomoc druhého. V šoku a v panike sa však môžete spoľahnúť aj sami na seba.

  • Jednu ruku si umiestnite na miesto pod hrudným košom tesne nad pupok, druhou rukou si silno na toto miesto udierajte. Ruka slúži ako spevnenie.
  • Búchajte energicky a v pravidelných intervaloch, až kým objekt, ktorý vám nezabehol, nedostanete z tela von
  1. Antihistaminiká majte vždy pri sebe

Človek totiž nikdy nevie, kedy ich bude on či niekto iný v miestnosti potrebovať. Postačí, že nebudete vedieť, že ste na niečo alergickí a zjete. Problém je na svete. Je dobré byť pripravený!

  1. Limity ľudského tela – pravidlo 3

Mali by sme vedieť, kde sú naše hranice. A číslo 3 je priam magické.

Vydržíme 3 minúty bez vzduchu, 3 hodiny bez prístrešia v extrémnych klimatických podmienkach, tri dni bez vody, tri týždne bez jedla.

  1. Olej nikdy nehaste vodou

Zrejme ste už niekedy na horúcu panvicu s olejom vložili niečo, čo malo na svojom povrchu vodu. Takže asi viete, že prskanie oleja vie spôsobiť veľké problémy. Preto by sme nikdy nemali hasiť požiare mastnoty či oleja vodou. Molekuly vody klesajú na dno rozžeravenej panvice a olej prskoce všade navôkol. Vyvarujete sa tak popáleniu!

  1. Ak ste sa nabodli na ostrý predmet, nevyberajte si ho

Tento trik zrejme poznáte z rôznych akčných filmov, no nerobí sa to pre efekt statočného hrdinu. Vytiahnutie predmetu mimo šikovných rúk záchranárov totiž zvýši rýchlosť straty krvi. Preto predmet v rane nechajte a robte všetko preto, aby ste zastavili krvácanie . A ihneď vyhľadajte pomoc.

  1. Ostražití buďte pri vzlete a pri pristáti

Väčšina leteckých nešťastí sa stane tri minúty po vzlete a osem minút pred pristátím. Ostaňte počas týchto dôležitých minút v strehu, ostražití. Snažte sa aspoň zrakom zacieliť východy, ku ktorým by ste v prípade nutnosti museli ísť.

  1. Najviac úmrtí pri požiaroch nie je z popálenín

Ak sa nebodaj niekedy ocitnete v podobnej situácii, mali by ste vedieť, že skôr ako na popáleniny môžete zomrieť na udusenie plynom. Preto ak začne horieť, zostaňte blízko pri zemi, snažte sa nevdychovať veľa dymu.

  1. Syndróm nezúčastneného diváka

Nikdy neviete, čo sa vám môže stať. A najmä kde. Ak sa niečo zlé prihodí na verejnosti, máme tendenciu volať o pomoc a prosiť všetkých o pomoc. A to je možno práve tá chyba. Existuje syndróm nezúčastneného diváka – teda akoby „ospravedlnenie“ samého seba, „veď mu pomôžu iní“. Vlastne sa spoliehame nato, že dotyčnému pomôže niekto iný.

Ak sa niekedy ocitneme v podobnej situácii a my budeme tí, ktorým bolo ublížené, nasmerujme prosby k jednému konkrétnemu človeku, ktorá by mohla pomôcť a byť ochotná.

  1. Najlepšia zbraň proti útočníkovi? Baterka!

Hoci obranný sprej je najúčinnejší, vhodnou „zbraňou“ na útočníka môže byť aj baterka. Nie, nemáte páchateľa baterkou ovaliť, no extrémne jasné svetlo by mohlo jeho útok odvrátiť.

„Ak sa k vám niekto blíži a vám sa zdá, že je agresívny, extrémne zasvietenie do očí dotyčnému najmä v noci vám dá čas na útek. A predpokladám, že je táto situácia lepšie aj pre vás – nikto nepríde k ujme, takže v prípadnom spore vyjdete bez problémov,“ tvrdí Sanket Shah.

  1. Ak ste sa stratili, snažte sa nájsť plot alebo potok

Prúd totiž vždy tečie z kopca a vždy vedie k väčšiemu prítoku vody. A s plotom je to podobné. Vždy vedieť k ceste či k väčšej konštrukcii.

  1. Kondóm ako provizórne možnosť ako skladovať vodu

Asi málokto by využil túto pomôcku na skladovanie vody. Môžeme ho ale využiť vo svoj prospech. Je pružný a pojme litre vody. Ak nemáte po ruke fľašu, viete čo použiť.

Čítajte tiež: Vyskúšali sme na vlastnej koži: Ako veľmi je starostlivosť o jazvy dôležitá?

2016-09-01 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: independent.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia