Pijete pravidelne vodu? Nemusí ísť o záruku zdravia, ak toto stále robievate!

Plastové fľaše ukrývajú nebezpečných spoločníkov - baktérie!
Zdroj: profimedia.sk
2016-08-18 15:20:00

Ak dodržiavate pitný režim, nič lepšie ste ani nemohli pre zdravie urobiť. Váš organizmus vďaka prísunu tekutín funguje tak ako má a nehrozia vám zdravotné problémy, ktoré často vznikajú v dôsledku dehydratácie vrátane bolestí hlavy či zvýšenej únavy. Avšak aj napriek tomu, čo dostatočne pijete, si môžete nakoniec uškodiť viac ako si myslíte!


Obrovský dopad na naše zdravie totiž má aj to, z čoho pijete vodu. Mnohí tento fakt zanedbávajú, no práve to je kľúčové! Práve v letných mesiacoch zvyknú mnohí piť tekutiny z rôznych fľašiek. Tak si zabezpečia príjem tekutín aj keď sú na cestách. Niektorí z nich pijú bežne počas celého dňa. Fľašou plnou vody na pracovnom stole si tak pripomínajú, že treba piť pravidelne počas celého dňa vodu. Plastové a športové fľaše s vodou však skrývajú niečo, s čím ste nerátali. Môže sa na nich totiž nachádzať množstvo baktérií a choroboplodných zárodkov. Dokonca je ich viac ako na záchodovej mise!

Zrejme dôvod, prečo ste chorí

Výskumníci testovali opakovane použité fľaše s vodou zakaždým, keď sa z nich napil atlét po dobu jedného týždňa. Zistili, že fľaša s najvyšším počtom baktérií mala viac ako 900-tisíc jednotiek tvoriacich kolónie na jeden štvorcový meter v priemere. Výsledok? Viac baktérií ako na záchodovej mise! Nepríjemné zistenie, keďže si sadáme na záchodovú misu, no fľašu s vodou si umiestňujeme k ústam.. Fľaša s vodou má údajne približne 313 499 CFU (Colony Forming Units - značí počet jednotiek tvoriacich kolónie) na štvorcový centimeter, čo je veľké množstvo baktérií, vzhľadom na to, že prichádzajú do kontaktu s ústami.


Prečo sme smädní? Šokujúca odpoveď, ktorá vás prekvapí!


Baktérie vznikajú na fľašiach v dôsledku nedostatočného umývania, potu a iných zárodkov. Mnohí totiž nezvyknú fľašu umývať, používajú ju aj niekoľko dní  po sebe, len do nej dopĺňajú vodu.

Ktoré fľaše sú najzdravšie?

Čo je však na tom najhoršie, vedci prišli na to, že 60 % baktérií, ktoré sa nachádzajú na fľašiach spôsobujú choroby! Práve fľaše s vodou, ktoré používate, tak by mohli byť dôvodom, prečo sa necítite práve najlepšie. Siahnite radšej po fľaši so slamkou alebo po fľaši z nerezovej ocele - obe typy fliaš totiž predstavujú zdravšiu voľbu než plastové fľaše. Vyhnite sa radšej tým, ktoré sú nejakým spôsobom poškodené s jemnými štrbinami a ďalšou prevenciou je ich dostatočné umývanie.

Čítajte tiež: Tetovanie nie je len obrázok: Zlá správa, ktorá všetkým otvorí oči!

2016-08-18 15:20:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: metro.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia