Jeden z najväčších problémov v horúčavách: Potraviny v aute ako tikajúce bomby baktérií!

Ako dlho môžeme jedlo počas tropických horúčav nechať v aute bez toho, aby nás akýmkoľvek spôsobom ohrozovali?
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-04 06:00:00

Napriek tomu, že dodržíte dátum spotreby, ešte to neznamená, že neriskujete vlastné zdravie! Stačí chvíľa nepozornosti a z chutného šalátu sa môže razom stať škodlivé jedlo. Platí to predovšetkým v letných mesiacoch, kedy teploty vonku atakujú tridsať stupňov Celzia či viac. O to horšie, ak ich skladujete v aute!


Väčšina ľudí nenakupuje každý deň. Zdá sa im lepšie hlavne z hľadiska úspory času vybrať sa raz za týždeň do veľkého nákupného centra, nakúpiť väčšie množstvo potravín a spraviť tak zásoby jedla na týždeň. Kým sa však potraviny dostanú z obchodu do našej chladničky, predchádza tomu jazda autom, čo v týchto horúčavách nie je práve najvhodnejšie! Nákup v rozpálenom aute totiž znamená hazardovať so svojím zdravím. Čerstvo narezaná hydinová šunka, mäso, syry, jogurty či nátierky sa tam dobre povaria.

Vhodné podmienky pre rast baktérií

Aj keď sa z horúcich teplôt tešíme, keďže priam lákajú na osvieženie k vode, na druhej strane predstavujú tikajúcu bombu škodlivého množenia baktérií v potravinách, uložených v aute. Podľa Centra pre kontrolu chorôb a prevenciu (CDC) teplota v aute počas horúcich a slnečných dní môže stúpať až na neuveriteľných 50 stupňov Celzia, čo nie sú ideálne podmienky pre potraviny ako mäso, ryby alebo mliečne výrobky. Samozrejme, teplota klesá zakaždým, keď otvoríte okná alebo spustíte klimatizáciu. Vo vnútri vášho auto sa však môže vysoká teplota dlhšie udržať, takže podmienky pre rast baktérií sú viac než vhodné.

Teplo predstavuje ideálnu podmienku pre rast baktérií, takže je vhodné ho minimalizovať čo najviac ako to pôjde. Čím menej času máte medzi nákupmi a cestou domov, tým lepšie,“ upozorňuje Deirdre Schlunegger, generálny riaditeľ neziskovej organizácie, ktorá sa venuje chorobám, vznikajúcim v potravinách.

Čo hrozí?

Nebezpečenstvo potravín, uložených v teple, spočíva v ich rýchlom pokazení. Mení sa ich konzistencia a ak by ich človek skonzumoval, hrozia mu hnačky, nevoľnosť či zvracanie. Žalúdočné ochorenia by ho mohli poriadne potrápiť. Najmä salmonelóza, ktorá hrozí z vajíčok, mäsa či majonéz. Pritom je úplne jedno, či sa mäso pred konzumáciou tepelne upraví. Len jeho vrchná čas sa upraví, vnútro však ostane neporušené a naďalej je zdrojom choroboplodných zárodkov. V konzervách sa zase v horúčavách môžu rozšíriť baktérie a z pokazených syrov listérie. Mliečne výrobky obsahujú živú mikroflóru a horúčavy podporujú premnoženie mikroorganizmov – kvasiniek. Spoznáme to však jednoducho aj podľa farby, vône a postupne aj chuti. Je pritom jedno, ako je potravina zabalená, horúčavy skracujú jej životnosť. Pri teplotách okolo 50 stupňov Celzia ostáva potravinám v rozhorúčenom aute približne 15 minút, kým ešte budú vhodné na konzumáciu.

Tipy, ako predísť skazeniu potravín

Ako ďalej odborník dodal, nákup potravín by malo byť to posledné, čo sa chystáte daný deň spraviť. Ak sa chcete niekde ešte zastaviť, neexistuje, aby ste mali počas vybavovania vecí potraviny dlhší čas uložené v aute. Nezabúdajte na to. Skvelým riešením je zabaliť napr. mliečne výrobky do izolovaného vrecka, ktorý udrží dlhšie chlad. Ak máte pred sebou dlhšiu cestu domov, oplatí sa pred vyrazením do supermarketu na to myslieť a zobrať si prenosnú chladničku, kde môžete kúpené potraviny bezpečne skladovať.

Nikdy ich však nemajte v kufri auta, kde je najteplejšie. Radšej ich uložte do priestoru na zdané sedadlá. Oplatí sa tiež nakupovať radšej ráno alebo večer, kedy teploty vonku nie sú také vysoké. Najdôležitejšie je však zabezpečiť čo najrýchlejšiu prepravu potravín domov. To je nevyhnutná podmienka zdraviu nezávadných potravín. 

Čítajte tiež: Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou: Celé leto bez mykózy vďaka týmto krokom!

2016-07-04 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia