15 príznakov rakoviny u žien: Varovné signály nebezpečnej choroby!

Všímajte si i najmenšie zmeny na svojom tele, môže ísť o nebezpečnú chorobu.
Zdroj: profimedia.sk
2016-05-11 06:00:00

Ženské telo sa neustále mení. Niekedy zmeny, ktoré sa zdajú byť normálne, môžu byť v skutočnosti príznaky rakoviny. Majte oči otvorené!

Kľúčom k zdraviu je venovať patričnú pozornosť svojmu telu. Jedine tak si môžete všimnúť , či je všetko v poriadku. Podľa Robyna Andresena, PhD z Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattli treba sledovať čo i len najmenšie zmeny na našom tele, ktoré môžu byť predzvesťou nebezpečnej choroby.

Na čo si treba dávať pozor?

1. Zmeny na prsiach

Väčšina hrčiek na prsníkoch nesignalizuje žiadne nebezpečné ochorenie. Všímajte si však zmeny na prsiach, ich obrys, nerovnomerný tvar a iné nerovnosti. Informujte svojho lekára o jamkách v koži, vtiahnutí bradaviek, o červenaní kože či o jej zvrašťovaní.

2. Nadúvanie

Nič príjemné, no normálne. Občas sa stane, že zjeme nevhodnú stravu, po ktorej sa cítime ako balón. Záleží však na tom, ako dlho sa takto cítite a aké máte ďalšie príznaky. Nadúva vás už dva týždne a pritom chudnete alebo krvácate? Neváhajte ani sekundu a navštívte svojho lekára. Môže totiž ísť o rakovinu vaječníkov. Zdravotný problém ukážu krvné testy a ultrazvuk.

3. Krvácanie mimo "svojich" dní

Špinenie mimo menštruačného cyklu môže mať mnoho príčin. Preto sa oplatí radšej vyhľadať odbornú pomoc, nakoľko môže ísť o endometriálny karcinóm - zhubný nádor vnútornej dutiny maternice. Spozorniete tiež vtedy, ak krvácate po menopauze.

4. Kožné zmeny

Zmena veľkosti, tvaru, farby materského znamienka alebo iného útvaru na koži býva znakom rakoviny kože. Navštívte lekára, ten vás dôkladne vyšetrí a môže spraviť biopsiu. Nečakajte. Toto obdobie pred letom je najlepší čas na vyšetrenie znamienok. Využite to!

5. Krv v stolici alebo v moči

Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak ste spozorovali krvácanie z časti tela, ktoré bežne nekrváca, a to najmä v prípade, že trvá dlhšie ako jeden deň alebo dva.  Krvavá stolica je často príznakom hemoroidov, ale môže to byť tiež symptóm rakoviny hrubého čreva. Krvavý moč je spravidla prvým prejavom rakoviny močového mechúra alebo obličiek, ako tvrdí urológ Herbert Lepore, MD.

6. Zmeny na lymfatických uzlinách

Lymfatické uzliny sú malé žľazy v tvare fazule po celom tele. Väčšinu ich zmien spôsobujú bežné infekcie. Avšak niektoré druhy rakoviny, vrátane leukémie a lymfómu, môžu tiež spôsobiť zväčšenie lymfatických uzlín. Obráťte sa na odbornú pomoc, ak ste zbadali hrču alebo opuchlinu kdekoľvek na tele, ktorá nie a nie zmiznúť.


Po tomto zistení si už peňaženku nedáte do zadného vrecka nohavíc!


7. Problémy s prehĺtaním

Nemusíte sa ničoho báť, ak máte občasné problémy s prehĺtaním. Ak sa to deje často a sprevádzajú ho vracanie alebo úbytok hmotnosti, lekár by mal skontrolovať, či nejde o rakovinu hrdla alebo žalúdka.

8. Chudnutie bez snahy

Väčšina žien sa teší, ak zbadajú úbytok kilogramov. Preto to nijako zvlášť neriešia a nenapadlo by ich, že je nutné zájsť za lekárom. Predovšetkým vtedy, ak zhodia 5 a viac kilogramov bez toho, že by spravili čo i len menšiu zmenu v jedálničku alebo v pohybe. Tu už ide o zdravotný problém. Aj keď môže ísť o nadmerný stres alebo štítnu žľazu, nie je vylúčené, že by to mohlo súvisieť s rakovinou pankreasu, žalúdka, alebo pľúc.

9. Pálenie záhy

Príliš veľké množstvo jedla, alkoholu, alebo stresu (alebo všetky naraz) môže spôsobiť vážne pálenie záhy. Zmeňte svoj jedálniček na týždeň alebo dva, aby ste zistili, či sa vaše príznaky zlepšia. Ak to nepomôže, mali by ste utekať za lekárom. Mohlo by to znamenať rakovinu žalúdka, hrdla alebo vaječníkov.

10. Zmeny na ústach

Ak fajčíte, pozor na biele alebo svetločervené škvrny v ústach alebo na perách. Oboje môže signalizovať rakovinu ústnej dutiny. Opýtajte sa svojho lekára alebo zubára, poproste ho o testy a liečbu.

11. Horúčka

Ak stále neprechádza, môže ísť o leukémiu alebo inú rakovinu krvi. Lekár by mal vedieť podrobnosti o vašej zdravotnej histórií, čo by mu tiež pomohlo zistiť príčinu.

12. Únava

Mnoho žien je unavených, pretože vedú hektický život. Ale ak sú veľmi unavené už dlhšie obdobie, pričom majú dlhý a kvalitný spánok, niečo nie je v poriadku. Ak máte iné príznaky ako krv v stolici, je to jasné. Zachráni vás len lekár.

13. Kašeľ

Kašeľ odzneje sám od seba za 3 až 4 týždne. Neprehliadajte ho, ak trvá dlhšie, než to, najmä ak fajčíte alebo trpíte dýchavičnosťou. Ak vykašliavate krv namierte si to k lekárovi. Kašeľ je najčastejším príznakom rakoviny pľúc.

14. Bolesť

Rakovina nespôsobuje vo väčšine prípadov bolestí. Ale pretrvávajúca bolesť môže signalizovať rakovinu kostí, mozgu alebo iné typy rakoviny. Opýtajte sa svojho lekára na akékoľvek nevysvetliteľné bolesti, ktoré trvajú mesiac alebo aj dlhšie.

15. Bolesť brucha a depresia

Je to zriedkavé, ale bolesť brucha a depresia môžu byť príznakom rakoviny pankreasu. Dôvod na paniku? Nie, ak nemáte rakovinu pankreasu v rodine.

Čítajte tiež: Nikdy nás neopustí a oberie o život: Toto ochorenie nemusia lekári rozpoznať!

2016-05-11 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia