Ideálna teplota v spálni: Kedy sa najlepšie vyspíte!

Kvalitný spánok je dôležitý pre správne fungovanie ľudského organizmu.
Zdroj: profimedia.sk
2016-04-29 06:00:00

Aby sme mali silné telo i myseľ, predpokladom je kvalitný spánok. Počas neho načerpáme novú energiu, telo sa nám zregeneruje a nazbiera nové sily. Vďaka tomu môžeme fungovať celý nasledujúci deň. Aby sme to však dosiahli, dôležitá je správna teplota v miestnosti, v ktorej spíme!

 

Ak sa chcete ráno zobudiť svieži a oddýchnutí, mali by ste mať v spálni určitú teplotu. Ovplyvňuje totiž kvalitu spánku a zrejme je na vine, prečo sa ráno zobúdzate unavení. Mali by sme zaspávať v teplejšej alebo chladnejšej miestnosti?

Teplo nie je pre ľudský organizmus práve najlepšie! Spôsobuje časté prebúdzanie v noci, ale môže tiež sťažiť zaspávanie. Ak sa zobúdzate akoby s "opicou", pritom ste večer nevypili ani kvapku alkoholu, príčinou môže vyť vysoká teplota v spálni.


Ako zvíťaziť nad alergiami? Rady od odborníkov, ktoré vám zmenia život!


Kvalitný spánok vďaka teplote

Ako nové video od Science of Us vysvetľuje, mali by sme spať skôr v chladnejšej miestnosti, než v teplej. Aj keď zrejme pre mnohých nejde o novinku - napriek tomu každý z nás má inú predstavu o tom, pri ktorej teplote možno považovať miestnosť za chladnú. Aká je teda ideálna? Rôzni výskumníci prišli k odlišným záverom. Po zosumarizovaní ich zistení možno povedať, že teplota v spálni by sa mala pohybovať v rozmedzí od 15 - 19 stupňov Celzia. Aj keď mnohí si myslia, že by to malo byť medzi 17 - 20 stupňov Celzia. Množstvo štúdií sa prikláňa k 18 stupňom Celzia, čo je najlepšia teplota pre kvalitný a ničím nerušený spánok.

Pozor na príliš nízku teplotu

Ak máte v miestnosti pätnásť stupňov, ste už na hranici a  v izbe máte už celkom chladno. Keď spíte, vaša telesná teplota klesá. S blížiacim sa koncom spánkového cyklu sa telo začne zahrievať, čo je signál, aby sa prebudilo. Preto sa vaše telo cíti pohodlnejšie v chladnejšej miestnosti než v tej, ktorú preferujete v bdelom stave. Pozor však na to, aby teplota zase nebola príliš nízka. Ak je izba príliš studená alebo nemáte pri sebe deku, vaše telo by sa mohlo pokúsiť o udržanie tepla zúžením krvných ciev v koži - čo následne zvyšuje teplotu tela a dáva signál, že je čas vstávať.

Čítajte tiež: Čistenie zubov má oveľa väčší význam ako si myslíte: Zabráni smrteľnej chorobe?

2016-04-29 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: bustle.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia