Ako by sa mali správne umývať ruky? Tento spôsob vás šokuje!

Ako si umývate ruky vy? Máte zaručený postup alebo si ich umývate len tak ledabolo?
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-21 06:00:00

K pravidelnému umývaniu rúk nás viedli už od malička. Pred jedlom je umývanie rúk samozrejmosť, ako často si ich umývate vy? A ako si ich umývate? Pozrite sa, či postupujete správne!

Viacero návodov, ktorý je správny? 

Správne umývanie rúk bolo predmetom mnohých štúdií a pokusov, ktoré sa viac či menej líšili. Na pretras prišli antibakteriálne mydlá či gély, vedci tiež skúmali vzduchové sušiaky a hygienické utierky.

V poslednom období prišla so štúdiou Svetová zdravotnícka organizácia a vytvorila návod  vyskladaných zo šiestich krokov, ktoré podľa nich a ich skúmania pri umývaní rúk zabíju najviac baktérií.

Výskum zverejnený v časopise Infection Control & Hospital Epidemiology sa síce zamerala na lekárov a sestričky v nemocniciach, no práve oni sú tí, ktorí denne prichádzajú do kontaktu s pacientom a preto je ich hygiena na veľmi vysokej úrovni. Veď od koho iného sa učiť, ak nie od nich, však?

„Sú to zložité manávre, skoro ako baletný tanec,“ opisuje postup umývania rúk Jacqui Reilly, profesor na Glasgow Caledonian University v Škótsku, ktorý je aj hlavným autorom štúdie.

(Podrobný návod nájdete na konci článku - vo videu). 

6 krokov versus 3 kroky - čo je účinnejšie? 

Výskumu sa podrobilo 120 lekárov a sestričiek, z ktorých časť používala metódu WHO a iní zase metódu, ktorú navrhlo CDC –  americké Centres for Disease Control and Prevention. CDC navrhol tri základné kroky oproti šiestim, ktoré odporúča WHO.

„Sme na tom rovnako. My len neponúkame v našom prehľade toľko detialov,“ povedal Clifford McDonald, epidemiológ z CDC.

Teda obe inštruktáže sú pomerne rovnaké, ale odlišne zaznačené v manuáloch. Opak si ale myslí lekár Reilly.

„Spočiatku sme sa pýtali: Potrebujeme naozaj to, aby bolo umývanie rúk také zložité? Odpoveď je áno. Metóda šiestich krokov, ako bolo v našej štúdii preukázané, je lepšia.“ Povedal Dr. Reilly.

  • Koľko času nad umývaním strávime? 

Metóda šiestich krokov trvá v priemere 42,5 sekundy, metóda troch krokov 35 sekúnd. Napriek tomu, že sú sú podľa CDC metódy takmer totožné, metóda WHO zabíja podľa výsledkov viac baktérií,aj keď ju niektorí lekári a zdravotnícky personál nevykonával správne.

  • Prečo je metóda 6 krokov lepšia? 

Podľa doktora Reillyho troj-pokynová metóda ruky nezbavuje baktérií na zadnej strane ukazováka a prostredníka pravej ruky. Všetky kroky sa totiž posudzovali aj pod ultrafialovým svetlom, ktoré ukáže aj to, čo sa voľným okom nedá vidieť.

  • Prečo sa testovali najskôr lekári? 

Hygiena zdravotníckeho personálu bola veľmi dobrým odrazovým mostíkom. Samotný lekár či sestrička prichádzajú denne do styku s neuveriteľným množstvom baktérií, ktoré po nesprávnom umytí rúk môžu byť potenciálnou hrozbou pre iného pacienta.

Dr. Allegranzi z WHO tvrdí, že táto technika zabezpečí umytie sú rúk a tých častí dlaní, ktoré predstavujú potenciálnu hrozbu pre pacienta – dlane, prsty, končeky prstov. Na ne sa totiž zabúda. 

Ako nato? 

Čítajte tiež: Koruna krásy prezradí, ako je na tom zdravie: Varovné signály, že niečo nie je v poriadku!

Fotogaléria

2016-04-21 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, wsj.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia