Doplatíme na každodenné sprchovanie? Odborníčka prezradila jeho odvrátenú stránku!

Každodenné sprchovanie nie je zdraviu prospešné.
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-18 16:25:00

V súčasnosti si ľudia na svojej čistote dávajú veľmi záležať. Denné sprchovanie sa považuje za samozrejmosť, nie je to nič nezvyčajné. Navyše, v lete mnohí skončia pod sprchou viac ako jedenkrát denne. Odborníčka však zdvíha varovný prst a upozorňuje na reakciu tela na časté umývanie.


Pocit sviežosti a čistoty po sprche je často na nezaplatenie. V dnešnej dobe, kedy kozmetika hýbe svetom, si vie len málokto predstaviť život bez mydla a sprchového gélu. Niet divu, že si väčšina ľudí dopraje sprchu každý deň.

Neochráni vás pred ochorením

To, čo považujete za nevyhnutné a samozrejmé, nemusí byť aj zdraviu prospešné! Odborníčka na infekčné ochorenia z Columbia University School of Nursing a doktorka Elaine Larsonová tvrdí, že sa stačí sprchovať raz alebo dvakrát týždenne. Výskum pod jej vedením ukázal, že antibakteriálne mydlá a čistiace prípravky, ktoré väčšina ľudí používa, nie sú o nič lepšie ako obyčajné mydlo pri znižovaní rizika infekčných chorôb. Taktiež ani drhnutie peelingovými prípravkami v sprche nie je dobré.


Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!


„Ľudia si myslia, že hygienu treba dodržiavať tým, že sa budú sprchovať každý deň, no z bakteriologického pohľadu to nie je ten prípad. Kúpaním síce odstránite zápach alebo zmyjete pot po cvičení v posilňovni, ale pokiaľ ide o ochranu pred ochorením, pravidelné umývanie rúk je dostačujúce,“ povedala lekárka.

Dôsledky

Denné sprchovanie môže byť škodlivejšie ako si mnohí myslia. Horúca voda a pena zo sprchového gélu spôsobuje praskanie pokožky, čo je hotový raj pre baktérie. Navyše, denné umývanie zbavuje pokožku prírodných olejov a môže tiež narušiť populáciu baktérií, ktoré podporujú imunitný systém.

Ak sa neviete vzdať každodennej sprchy, Dr. C. Brandon Mitchell, asistent profesora dermatológie na Univerzite Georgea Washingtona radí, aby ste si začali umývať len tie najdôležitejšie časti tela – podpazušie, zadok a rozkrok. Zvyšok tela nie je potrebné toľko mydliť, ako tvrdí odborník. 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak posunieme večeru o niekoľko hodín? Dôsledky, o ktorých ste netušili!

2016-04-18 16:25:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: time.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia