Čo sa stane, ak budete spať s otvorenými ústami? Bolestivý dopad, s ktorým ste nerátali!

Spánok s otvorenými ústami ohrozuje zdravie vášho chrupu.
Zdroj: profimedia.sk
2016-02-17 11:30:00

Suchý pocit v krku, popraskané pery, častý smäd, suchý a červený jazyk. Zobudili ste sa s takýmito prejavmi? Pravdepodobne ste spali s otvorenými ústami. Na prvý pohľad bežná vec, no v skutočnosti problém. Ak spávate v noci s otvorenými ústami hrozí vám väčšie riziko, že si zničíte zuby!

Menej slín, menšia ochrana zubov

Každý potrebuje sliny na prečistenie ústnej dutiny a trávenie potravy. Sliny taktiež zabraňujú infekcii tým, že riadia baktérie a plesne v ústach. Majú prirodzenú schopnosť ničiť baktérie, ktoré produkujú kyselinu. Menej slín v ústach spôsobuje výskyt väčšieho množstva baktérií, čo je dôvod, prečo sa vaše zuby kazia rýchlejšie!

Dýchanie s otvorenými ústami ich vysušuje, čím sa vytvára lepšie prostredie, podporujúce poškodenie zubov. Odborníci upozorňujú, že keď máte sucho v ústach, znižuje sa ochranná vrstva slín. Množstvo kyseliny v ústach rastie, pričom narúša zubnú sklovinu.

Zubári majú už dlhšie podozrenie, že tí, ktorí majú viac zubných kazov, zrejme spávajú s otvorenými ústami. A mali pravdu. Za normálnych podmienok je obsah kyselín v ústach na neutrálnej úrovni 7,7, zatiaľ čo u tých, ktorí spia s otvorenými ústami je ich úroveň znížená na 6,6, čo indikuje miernu kyslosť. U niektorých je dokonca úroveň kyslosti v ústach veľmi vysoká, a to 3,6!


 

Prečo by sme mali jesť banánové šupky? Po tomto zistení ich už nevyhodíte!


V tomto prípade hrozí narušenie zubnej skloviny. Podobný účinok má dokonca aj pomarančový džús alebo sóda, ak ich vypijete tesne pred spaním. Náchylnejší k dýchaniu ústami počas spánku sú muži, konkrétne tretina z nich má tento hrozný zvyk, zatiaľ čo u žien je to len päť percent. Mnohí tak robia, lebo nemôžu dýchať nosom, sú prechladnutí a majú nádchu. Vtedy pomôžu kvapky do kosa, ktoré uvoľnia dýchacie cesty.

Budete unavení

Nesprávne dýchanie počas spánku však spôsobuje aj iné nepríjemnosti! Otvorené ústa počas spánku sa môže odraziť tiež na zlej koncentrácii počas dňa, pocitoch únavy a zlej nálade. Ak ste sa zobudila unavení a dolámaní, zrejme za to môže nesprávne dýchanie.

Ako tomu zabrániť?

Vyriešiť to môže spánok na bruchu alebo ľavom boku, kedy nemáme tendenciu dýchať ústami. Pri zaspávaní sa pokúste držať ústav zatvorené, skúste to však robiť ako prirodzený krok pri ukladaní sa do postele. Nejedzte tesne pred spaním. Ak máte tendenciu dať si niečo pod zub pred ukladaním sa do postele, s väčšou pravdepodobnosťou budete dýchať ústami. Proces trávenia totiž zintenzívňuje dýchanie.

Čítajte tiež: Odveký pomocník zdravých očí: Mrkva už nie je najlepšia, pozrite sa čo ju nahradí!

2016-02-17 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia