Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O tomto ste nevedeli: Čo dokážu spraviť antiperspiranty s naším zdravím?

Robia službu, no môžu ohroziť naše zdravie. Zobraziť galériu (2)
Robia službu, no môžu ohroziť naše zdravie. (Zdroj: thinkstock.com)

O používaní antiperspirantov či deodorantov sa toho napísalo viac ako dosť. Raz škodia, inokedy sú prospešné. Čo vieme isto je, že zabraňujú pachom, ktoré sú síce prirodzené, no nie vždy voňajú. Prečo ich ale považovať za škodlivé?

Nová štúdia potvrdila, že tieto produkty nemusia byť pre naše zdravie práve najbezpečnejšie. Údajne zložky produktu ničia "dobré" baktérie a dávajú možnosť rozvoju tých, ktoré predstavujú potenciálne ohrozenie nášho zdravia. 

Ako uvádza portál Mirror.co.uk baktérie svojím prežívaním ovplyvňujú mikróby - baktérie a plesne, ktoré sú prirodzenou súčasťou našej pokožky. Štúdia bola zverejnená v časopise Peerj a zúčastnilo sa ich 17 mužov a žien.

Výskum prebiehal nasledovne: vzorky z prostredia podpazušia sa odobrali po „prirodzenom“ potení všetkým účastníkom.

Jedna skupina bola skupina ľudí, ktorí používali antiperspiranty pravidelne, každý deň. Práve v tejto skupine sa objavilo vo vzorkách menej baktérií, ktoré sú telu vlastné ako u iných skupinách.

Počas osemdňového skúmania bolo zistené, že dezodoranty a antiperspiranty menia mikrobiálne spoločenstvo žijúce na koži. Tieto produkty a zložky v nich totiž niektoré „dobré“ baktérie ničia.

Problémom využívania týchto deodorantov je aj to, že potenciálne zlé baktérie rastú rýchlejšie ako by sa očakávalo. V týchto prípadoch sa hovorí najmä o baktériách corynebacterium – baktérií, ktoré spôsobujú telesný pach a aj vyššie úrovne staphylococcaceae – ktoré sa využívajú pri výrobe liekov.

Dobré správy pre všetkých

Je používanie deodorantov či antiperspirantov naozaj nebezpečné?

Mikroflóra, ktorá „žije“ v našom podpazuší je pre naše zdravie nenahraditeľná. Sú dôležité pre zdravie nie len nás ale aj našej pokožky, preto je otázne, či „ničenie“ baktérií pomocou používania antiperspirantov je dobré.

Spoluautorka štúdie Julie Horvath z North Carolina Central University poznamenala, že s rozvojom týchto baktérií by sme si nemali robiť starosti. Podľa nej antiperspiranty a deodoranty menia mikrobiálny systém na našej pokožky, to, čo na nej žije a v akom množstve. 

Bez kritiky sa výskum nezaobišiel

Kritici poukazujú nato, že štúdia sa opierala o veľmi málo účastníkov, čo nie je dostatočne reprezentatívna vzorka.

Výrobcovia týchto produktov zase oponujú tým, že ich výrobky sú úplne bezpečné.

Neexistuje žiaden priamy dôkaz o tom, či sú alebo nie sú tieto pomôcky hygieny bezpečné. Na jednoznačné potvrdenie ich (ne)bezpečnosti treba viacero výskumov, ktoré tu zatiaľ neprebehli. 

Čítajte tiež: Nefungujú obyčajné deodoranty tak, ako by ste chceli? Vyskúšajte tento trik a ostanete bez slov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9