Denné sprchovanie ako dokonalé osvieženie alebo nepriateľ pokožky? Odhaľte pravdu!

Ako často sa sprchujete? Ak je to viac ako dvakrát, verte, že svojmu zdraviu veľmi nepomáhate.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-13 06:00:00

Sprchovanie je prirodzenou súčasťou nášho života, od malička sme si osvojovali návyky hygieny, kde pochopiteľné tento úkon patrí. Koľkokrát do dňa sa sprchujte? Raz, dvakrát, či niekedy aj viac? Mali by ste vedieť, že svojej pokožke škodíte!

Pokiaľ nežijete v tropickom podnebí, sprchujte sa menej

Je jasné, že ak pracujete v prašnom prostredí, pri svojej práci sa spotíte viac ako pri bežnej činnosti, je normálne, že sprchu po práci potrebujete. Ak však žiadnu takúto činnosť nevykonávate a nepotíte sa viac, ako je bežné, podľa dermatologičky Moniky Kiripolsky je možné byť bez sprchy aj viac ako dva dni!

  • Pokožka trpí

Koža je naším najväčším orgánom, ktorý je ochrannou bariérou nášho tela. Počas chladných mesiacov časte sprchovanie pokožke viac ubližuje ako prospieva, hoci horúca sprcha je to, načo myslíme, keď uzimení čakáme na zastávke autobusu.

  • Častým sprchovaním ochudobňujeme pokožku o dôležité baktérie, ktoré nás chránia.

Mydlo a horúca voda rozpúšťajú dôležité lipidy na pokožke a časte drhnutie tento proces iba urýchľuje. Čím častejšie sa sprchujeme, tým častejšie prichádza k tomuto poškodeniu a na týchto miestach sa stále menej tvorí prirodzený maz pokožky. Pnutie pokožky nie je znak čistoty, je to znak toho, že pokožka je príliš suchá.

  • To, ako sa utierate, súvisí so zdravím pokožky

Reklamy na avivážne prostriedky deklarujú hebké uteráky, do ktorých bude radosť utierať sa. Áno, finty na hebké uteráky existujú, no časté utieranie pokožky jej tiež na zdraví nepridáva. Najlepšie je, keby sme sa po sprche vôbec neutierali, to však nie je možné. Preto ak už do sprchy idete, utierajte sa jemne a šetrne, aby neprišlo k poškodeniu pokožky.  

  • Šetrné sprchové gély pomôžu

Ak nechcete, aby vaša pokožka trpela, no napriek tomu sa sprchujete často, používajte jemné sprchové gély, ktoré sú šetrné k pokožke a nebudú ju poškodzovať.

  • Dobré baktérie pomáhajú, nemusia byť ničené

To, že na pokožke máme „dobré“ baktérie, vie asi každý. Tým, že sa budeme často sprchovať, ich zbytočne ničíme. Nemôžu potom vykonávať funkciu, pre ktorú ich na koži máme. Ochraňovať nás pred rôznymi vplyvmi vonkajšieho sveta.

  • Míňame veľa vody

Tento argument je vhodný najmä preto, lebo sprchovanie je treťou najčastejšou činnosťou, pri ktorej sa míňa najviac vody v domácnosti (v priemere, po splachovaní toalety a praní bielizne). Ak v priemere znížime počet sprchovaní v domácnosti z každodenného na tri či štyri na týždeň, účet za vodu vás milo prekvapí.

Ako by mala vyzerať ideálna sprcha podľa vedcov? 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak budete spať v chladnej miestnosti? Takto zareaguje vaše telo!

Fotogaléria

2016-01-13 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia