Na toto sa pripravte: Januárové obdobie nám dá poriadne zabrať!

Január je mesiac nových začiatkov, ale aj ochorení, o ktorých nemusíte ani vedieť
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-04 06:00:00

Január znamená nielen začiatok nového roku. Ide o obdobie zvýšených zdravotných problémov, ktoré môžu ohroziť ľudský život. Netreba ich preto podceňovať, inak rok 2016 odštartujete behaním po lekároch.

Jednotlivé mesiace v roku vplývajú na naše zdravie viac, než si myslíte. Vedci sú presvedčení o tom, že každé ročné obdobie ovláda jeden zo živlov - zem, oheň, voda, vzduch. Každý jeden z nich má tendenciu premnožiť sa vo vonkajšom svete, ako aj vo "vnútornom svete" človeka v jeho organizme. Každé ročné obdobie by sme mali dbať na vhodnú výživu a životný štýl, pričom sa treba pozerať aj na daný mesiac. Čo najviac ovplyvňuje naše telo v januári?

Strašiak cholesterol

Mnohí odborníci upozorňujú na zvyšovanie zlého cholesterolu triglyceridov, teda tuku v krvi, ktoré sú spájané so srdcovými problémami. Práve tento zdravotný problém nám hrozí na začiatku roka. U viac ako tretiny ľudí sú tieto hodnoty oveľa nižšie v letnom období, čo je podľa vedcov z Harvardskej univerzity spôsobené výraznejšou fyzickou aktivitou spojenou s letnými mesiacmi a vyššie teploty, ktoré v tele urýchľujú metabolizmus.

Január sa považuje za rizikový mesiac, čo sa týka cholesterolu z jednoduchého dôvodu. Najčastejšie za tým stojí stravovanie počas vianočných sviatkov a začiatkom nového roka. Zákusky a mastné jedlá nám obvykle vydržia ešte do januára, takže ich zvykneme pojedať ešte v tomto období. Priveľa tukov a sladkostí sa podpisuje nielen na stave cholesterolu, ale aj fungovania krvného obehu či srdca.

Zomrie viac ľudí

To však nie je všetko. Najvyššia úmrtnosť v roku je práve v januári. Výskum, ktorého sa zúčastnila vzorka britských občanov zistil, že v tomto období umrie v priemere o 250 osôb viac ako v auguste. Predpokladá sa, že je na vine oslabený imunitný systém, náchylnejší na rôzne ochorenia, čo sa môže u malých detí a starších ľudí skončiť fatálne.

Pozor na chrup!

V januári nám tiež hrozí ochorenie ďasien. Považuje sa za tichého, bezbolestného zabijaka zubov, jeho príznaky môžu byť v počiatočných štádiách nepatrné. Ochorenia ďasien môžu byť rôzne od zápalu ďasien po paradentózu. Ľahko sa môže stať, že kvôli nemu stratí človek krásne perly. Ide o závažný problém, aj preto sa odporúča začať nový rok pre istotu preventívnou prehliadkou u zubára.

Zdravý životný štýl, zdravý január

Zima je celkovo ovplyvnená živlom vody. Ľudský organizmus si v chladných mesiacoch vytvára zásoby telesnej vody, čo predstavuje jeho potenciálnu energiu. Celú zimu teda naberáme energiu na celý rok. Hrozí nám letargia a únava. Ak chceme úspešne vzdorovať zime, mali by sme svoj životný štýl obohatiť o pestrú vyváženú stravu a pohyb. Celozrnné výrobky, veľa ovocia a zeleniny, bielkoviny - vďaka zdravému stravovaniu nám nehrozí únava, ani zvýšený zlý cholesterol. Nedovoľte januáru, aby ovplyvnil vaše telo!

Čítajte tiež: Prečo je dôležité vymočiť sa po pohlavnom styku? Ženy by na to nemali zabúdať!

2016-01-04 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia