Čo dokáže spraviť objatie s naším telom? O tomto ste nevedeli!

Kedy inokedy prejaviť lásku k svojim najbližším, ak nie na Vianoce!
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-25 21:27:00

Považujeme ho za celkom obyčajný a prirodzený prejav lásky a náklonnosti. Pritom ani len netušíme, akú má veľkú silu! Keď zistíte, čo s nami dokáže spraviť objatie, celé Vianoce nebudete robiť nič iné.

Objímanie je pre človeka veľmi dôležité. Prináša nielen priaznivé emócie. Tento vrúcny akt má množstvo iných benefitov, o ktorých ste zrejme doteraz netušili. O krok vpred sú Nemci a Angličania, ktorý si silu objímania naplno uvedomujú. Určili si dokonca 21. január ako Deň objímania. Vedia, že naň netreba zabúdať a hlavne ho podceňovať. Túto príjemnú terapiu by sme si mali dopriať, podľa možností tak často, ako sa dá.

Posilňuje imunitu

Vedecký tím z Univerzity v Pittsburghu a Virgínii zrealizoval štúdiu, v ktorej skúmali účinky objatia na imunitný systém človeka. Výsledky boli uverejnené v časopise Psychological Science. Výskumu sa zúčastnilo 406 mužov a žien. Výsledky boli prekvapujúce! Tí, ktorí sa častejšie objímajú, sú nielen odolnejší voči chladu, ale aj voči chorobám vrátane prechladnutia. V tomto zimnom období je zvýšené riziko chorôb, preto by účinnou prevenciou mohli byť objatia! Zohrávajú taktiež významnú úlohu v prevencii proti infekciám. Naša telesná teplota počas objatia neklesá a posilňujú sa imunitné schopnosti.

Ak niekto už ochorie, aj vtedy sa oplatí objímať! Objatie totiž dokáže zmierniť príznaky ochorenia, čo preukázali vedci. Pokusné osoby vystavili chrípkovým vírusom a zistili, že tí, ktorí sa intenzívnejšie a častejšie objímali, boli proti ochoreniu odolnejší. Ak chorí ľudia nezabudli na tento vrúcny akt, ochorenie u nich prebiehalo miernejšie a navyše, mali rýchlejšiu dobu rekonvalescencie. Objatie vám nepredpíše žiaden lekár. Naordinujte si ho sami!


Jediná droga, ktorú musíte skúsiť: Dokáže s vami spraviť zázraky


Sú liekom na dušu, keďže sa vďaka nim do krvi vo zvýšenej miere vylučuje oxytocín, hormón šťastia, ktorý pomáha telu uvoľniť sa. Dokonca stimulujú činnosť srdca a znižujú krvný tlak! Naopak nedostatok kontaktu spôsobuje problémy. Zvyšuje stres, nervozitu a napätie, navodzuje poruchy spánku a prináša depresívne stavy.

Kedy má najlepší účinok?

Aby však malo objatie maximálny účinok, podľa amerických terapeutov by si mal človek denne vychutnať aspoň štyri objatia. Najideálnejších je až dvanásť takýchto láskyplných zovretí počas jedného dňa. Toto gesto je citová záležitosť a mali by sme sa riadiť pri ňom výlučne pocitmi. Zatvoriť oči a nechať sa unášať myšlienkami, precítiť dotyk a nechať sa liečiť. Objatie si treba vychutnať a nerobiť to len z donútenia. Neoplatí sa to robiť nasilu.

Využite vianočné sviatky na prevenciu pred chorobami! Veď kedy je objatie krajšie, ak nie v kruhu svojich najbližších počas vianočnej pohody?

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak si dáme na tvár kaktus: Žena neverila vlastným očiam!

2015-12-25 21:27:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: time.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia