Navodia vianočnú atmosféru, no môžu ublížiť: Ďalšie upozornenie na používanie sviečok!

Sviečky navodzujú príjemnú vianočnú atmosféru, no niektoré sú zdraviu škodlivé.
Zdroj: profimedia.sk
2015-12-08 21:00:00

Pôsobia magicky a vykúzlia tú pravú vianočnú atmosféru. Sviečky majú svoje nezameniteľné čaro hlavne počas sviatkov, preto si týmito svetelnými dekoráciami mnohí teraz zdobia svoje príbytky. So zapaľovaním sviečok by sme však mali byť opatrní!

K Vianociam jednoznačne patria okrem iného aj sviečky. Veď nie je nič krajšie, než rodinná pohoda pri svetle sviečok. Jedny nám zdobia adventný veniec, vo väčšej miestnosti pôsobí nádherne svietnik väčšej veľkosti. Môžu sa líšiť nielen farbou a tvarom, ale aj vôňou napr. škorice či vanilky, čím tak budeme vianočnú atmosféru vnímať skutočne všetkými zmyslami.

Nebezpečný parafín

Tentokrát portál livingtraditionally.com upozorňuje na sviečky. Mnohé z nich sa vyrábajú s parafínovými zmesami. Výrobcovia ich často používajú, keďže ide o ropný derivát, resp. lacný vosk. Je to v podstate napodobenina včelieho vosku z vedľajšieho ropného produktu. Vyzerá rovnako ako vosk, ale nevonia tak. U ľudí s astmou môžu horiace parafínové sviečky spôsobiť zvýšené dýchacie ťažkosti, ich nebezpečenstvo sa prirovnáva dokonca k pasívnemu fajčeniu.

Keď sa parafínová sviečka roztaví, uvoľňuje výpary, ktoré sú podobné tým z dieselového motora. Vzduch v miestnosti, kde sa nachádza sviečka, sa naplní karcinogénnymi chemikáliami. Do parafínových sviečok sa pridáva až 20 toxických látok, vrátane týchto: acetón, trichlórfluórmetán sírouhlík, 2-butanón, trichlóretán, trichlóretén, tetrachlórmetán, tetrachloretén, chlórbenzén, etylbenzén , styrén, xylén, fenol, kresol, cyklopentén. Benzén a toluén sú známymi karcinogénmi, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia z roztaveného parafínu a spôsobujú bolesti hlavy i rakovinu pľúc. Národný inštitút pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci preto odporúča obmedzenú expozíciu voči parafínovým výparom.

Alergické reakcie môžu byť spôsobené aj rôznymi vôňami a farbami, ktoré sa pridávajú do vonných sviečok. Uvoľňujú sa z nich pri horení stovky organických zlúčenín a alergény. Stačí, aby dve hodiny v miestnosti horela sviečka, a hodnoty škodlivín sa zvýšia na nebezpečnú hladinu.  


Tvár si opláchla minerálnou vodou: Po mesiaci bola zaskočená výsledkami!


Pozor aj na knôt!

Zrejme ste tomu doteraz neprikladali žiadny význam, no v skutočnosti je to veľmi dôležité. Niektoré sviečky totiž majú knôt, ktorý obsahuje olovo a benzén. Olovo je toxické a môže vplývať na poškodenie pečene, zhoršenie depresívnych stavov, podráždenie, poruchy spánku, učenia a sťaženú koncentráciu. Benzén na tom nie je o nič lepšie. Je dokonca preukázaný karcinogén. Takéto knôty obsahujú väčšinou čínske sviečky. Či je skutočne v sviečke olovený knôt zistíte tak, že pošúchate biely papier na hrote nespáleného knôtu sviečky. Ostal na ňom svetlo šedý odtlačok? V tom prípade ide o olovo.

Ktoré sviečky sú bezpečné?

Sójové sviečky sa stali obľúbenou alternatívou parafínových sviečok. Horia dlhšie ako parafínové a navyše, neuvoľňujú sa z nich do ovzdušia žiadne škodlivé látky. Sviečky z včelieho vosku sú tiež skvelé, netoxické a vydržia dlhšie. Jedinou nevýhodou je ich cena, stoja viac ako parafínové, ale na druhej strane, za cenu zdravia rozhodne stoja.

Dajte prednosť sviečkam z včelieho vosku. Tieto výhody vás presvedčia:

  • Sú netoxické.
  • Dlhšie horia.
  • Nemusíte siahnuť hlboko do peňaženky.
  • Horia jasnejšie a čistejšie
  • Sú úplne bezpečné pre alergikov
  • Vyžarujú záporné ióny, ktoré čistia vzduch

Výroba sviečky z včelieho vosku

Ak si chcete navodiť príjemnú vianočnú atmosféru doma zo sviečok, smelo do toho. Vyrobte si však vlastné, tak budete mať istotu, že sú bezpečné.

  1. Včelí vosk zohrejte na teplotu 60 stupňov Celzia.
  2. Kúsok vosku nalejte na spodok nádoby a doprostred umiestnite knôt, ktorý držte vo zvislej polohe kým nestvrdne a knôt neostane stáť samostatne.
  3. Pomocou maskovacej pásky si spravte X na hrdle nádoby a cez malú dierku prevlečte knôt. Slúži na stabilizáciu pri lianí vosku.
  4. Následne vlejte vosk do nádoby.
  5. Po stvrdnutí vosku odstráňte pásku a knôt zastrihnite na požadovanú dĺžku.

Čítajte tiež: Dajte si banán a škoricu jednu hodinu pred spaním: Sledujte, čo sa bude diať!

2015-12-08 21:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia