Na prvý pohľad nevinná vec, no môže sa vám vypomstiť: Prečo stopnúť sušenie bielizne vnútri!

Sušenie bielizne na radiátore vo vnútri môže byť nebezpečné!
Zdroj: profimedia.sk
2015-11-24 06:00:00

Jesenné a zimné počasie nepraje sušeniu bielizne vonku. A tak sme nútení hľadať iné spôsoby, kde by sa naše oblečenie čo najrýchlejšie usušilo. Nie každý má doma šikovného pomocníka v podobe sušičky. Preto bielizeň skončí vo vnútri na radiátore. Zlé riešenie!

Mnohým sa to na prvý pohľad môže zdať úplne v poriadku. Veď vonku by sme si na vysušenie opratých vecí počkali veľmi dlho, takže do úvahy pripadajú radiátory. V skutočnosti to môže byť nebezpečné!

Môže byť dôvodom vašich zdravotných ťažkostí

Treba totiž rátať s tým, že sušením opratých vecí ihneď po vybraní z práčky sa zvýši vlhkosť vzduchu v miestnosti. Aj keď o tom všetci vedia, málokoho napadne, že práve to stojí za skutočným problémom, prečo sa po zdravotnej stránke necítite dobre! Štúdia vykonaná v Glasgowe zistila, že vo väčšina domácnostiach bola vlhkosť vzduchu príliš vysoká, za čo mohla práve bielizeň. A to i napriek tomu, že počas vykurovacej sezóny býva vzduch v bytoch veľmi suchý. Zvýšená vlhkosť vzduchu dlhšiu dobu v interiéri môže spôsobiť vlhké steny, na ktorých sa veľmi ľahko vytvoria plesne. Aj keď predstavujú problém z estetického hľadiska, oveľa horší je však ich negatívny dopad na naše zdravie.

Lekári upozorňujú, že sušenie bielizne vnútri má negatívny vplyv na ľudí s alergiami či astmou. Môžu za to spóry plesní a roztočov, ktorým sa lepšie darí práve vo vlhkom prostredí. Zvýšená vlhkosť môže byť aj za vznikom dýchacích problémov, sennej nádchy či dokonca zápalu pľúc u zdravých ľudí. Okrem alergikov sú nebezpečné plesne a roztoče pre malé deti, tehotné ženy a ľudí s oslabenou imunitou. Ak v poslednej dobe veľa kašlete, ste unavení, máte podráždené oči i hrdlo, bolesti hlavy či máte podráždenú pokožku alebo je vám dokonca nevoľno, môžu byť za tým plesne!

Za nadmernou vlhkosťou vzduchu v našich bytoch je aj niečo iné. Trendom je zatepľovanie, aby sme ušetrili na energiách. To však prispieva k hromadeniu vlhkosti vnútri. Para sa hromadí v miestnosti, zvyšuje sa vlhkosť vzduchu a dochádza k ešte väčšiemu množeniu plesní a roztočov. Tak vám vzniká nezdravé prostredie, v ktorom sa každý deň pohybujete a pritom škodíte svojmu zdraviu.

Pravidelne vetrajte!

Chcete mať doma zdravé ovzdušie? Nezabúdajte na dôkladné a pravidelné vetranie. V zimných mesiacoch by malo byť krátke, no intenzívne a mali by ste ho opakovať niekoľkokrát za deň. Otvorte okná párkrát za deň na 5-7 minút. Taktiež platí, že nábytok by nemal byť pristavený tesne k stenám. Mala by byť medzi nimi medzera. Dôležité je vyvetrať i po sprchovaní i kúpeli.

Keď vám neostáva nič iné

Aj keď najideálnejšie je sušiť bielizeň vonku, v prípade nepriaznivého počasia vám neostáva nič iné, než sa spoľahnúť na teplo v miestnosti. Avšak dajte prednosť pred radiátormi radšej sušiaku. Je však dôležité, kam ho postavíte s mokrou bielizňou. Dajte ho čo najďalej od spálne a riziko vzniku zdravotných problémov v dôsledku vlhkosti vo vzduchu a plesniam bude oveľa nižšie.

Čítajte tiež: Čo spôsobí cesnak na prázdny žalúdok? Zistite, čo sa vtedy stane!

2015-11-24 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia