Ako často v skutočnosti prať posteľné obliečky? Bežná vec, ktorú robíme zle!

Posteľné obliečky by sme mali prať častejšie, ako si myslíme. Ohroziť nás môžu na zdraví a ani si to nemusíme uvedomiť.
2015-11-26 12:00:00

Odveká otázka. Ako často máme prať posteľné obliečky? Každý perieme inak a máme iné návyky. Ako často ich vy dávate do práčky? Odhadom raz za mesiac? Prekvapí vás, no častejšie je lepšie.

Raz za týždeň či raz sa mesiac?

Akokoľvek často ste zvyknutí prať, dlhší čas ako jeden týždeň je dosť na to, aby ste ohrozovali svoje zdravie.

„Týždeň  je pomerne dlhý čas na to, aby sa na obliečke nenašli žiadne sekréty, ani žiadne ohrozujúce faktory,“ povedala Marilyn C. Roberts, profesorka Enviromental and Occupationl Health Sciences na univerzite vo Washingtone.

Raz sa týždeň? To znie síce pomerne náročne, avšak treba si uvedomiť, čomu všetkého praním posteľnej bielizne predchádzame.

Náchylnejší sú tí citlivejší z nás

Najčastejšie sa infekcie prenášajú z človeka na človeka. Niektoré však môžete „chytiť“ aj v posteli, a to priamo z obliečok. Chytiť kožnú infekciu však nemusí každý z nás, sú však skupiny populácie, nachylnejšie na získanie tejto choroby. Sú medzi nimi plavci, na ktorých pokožku vplýva aj chlór z vody, takže ju majú menej chránenú.

V zástupe „ohrozených“ sú obézni ľudia, ľudia s odreninami a škrabancami. Tí, ktorí majú narušenú imunitu alebo starší ľudia sú tiež pomerne často náchylní na infekcie. Asi najhoršie sú na tom ale pacienti s ekzémami, ktorých pokožka je citlivejšia na bakteriálne infekcie.

 „Problém nastane vtedy, keď ide o patogén, ktorý spôsobuje infekciu,“ pokračovala.

Domáci miláčik nepatrí do postele

Teplé jesenné počasie dopraje najmä milovníkom dlhých prechádzok so svojimi domácimi miláčikmi. Dovolíte polihovať svojmu psovi či mačke vo svojej posteli? Mali by ste mať na zreteli jednu vec – aj zvieratá sú nositeľmi baktérií.

„Môžete ho umyť každý týždeň, no myslite na to, že chodí pravidelne von, kde sa hrá s inými psami, takže do značnej miery môže priniesť domov čokoľvek,“ dodala profesorka Roberts.

Za čokoľvek sa považuje peľ, na ktorý majú mnohí alergiu, špinu, hmyz, alebo baktére lymskej boreliózy. Odborníčka odporúča, aby psy či mačky jednoznačne nespávali v posteli, ale mali svoj vlastný pelech.

Potíte sa? Periny meňte častejšie

Ak sa v noci spotíme, je jasné, že obliečky i vankúše hneď neuschnú. Ostávajú vlhké, čo je ideálny stav na rozmnožovanie baktérií.

„Výmena obliečok každý deň sa síce zdá prehnaná, ale aspoň raz za týždeň je to naozaj nutné,“ povedala profesorka.

Rovnako „nebezpečné“ je spať v miestnosti, kde je teplo. Mnoho baktérií totiž rastie a rozmnožuje sa pri izbovej teplote, čo sa deje, ak je v miestnosti teplejšie. Mali by sme to brať do úvahy a obliečky meniť častejšie hlavne v lete. "Dobrým" signálom by mal byť aj zápach, ktorý z vankúša cítime. Navyše, odumreté časti, ktoré sa počas spánku, keď sa potíme, uvoľňujú z našej pokožky a tiež roztoče v perinách, nepridávajú nielen na zdraví, ale aj kráse. Výsledkom môžu byť nepekné vyrážky.

Skutočné riziko však predstavujú neopraté obliečky v momente, keď sa alergény nahromadia. Tak sa môže zhoršiť riziko vzniku či zhoršenia alergií, astmy, alebo sa môže vyvinúť nový druh alergie, s ktorou sme predtým nemuseli zápasiť.

Čítajte tiež: Úžasný dvojdňový detoxikačný plán: Vyplaví z vášho tela všetky jedy a toxíny!

2015-11-26 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia