Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nebezpečné znamenia, ktoré prezradí pokožka: Toto všetko vyčítate z tváre!

Všímajte si signály na vašej pokožke, ktoré upozorňujú na chorobu.
Všímajte si signály na vašej pokožke, ktoré upozorňujú na chorobu. (Zdroj: thinkstock.com)

Hlboké vrásky, tmavé kruhy na krku či prasknuté cievky. Vaša tvár sa vám tým snaží naznačiť, že niečo nie je v poriadku.. Odhaľte znamenia na pokožke, ktoré signalizujú zdravotný problém!

Žlté škvrny okolo očí, nosa alebo úst

Čo by to mohlo byť: vysoký cholesterol

Dobrý dôvod na to, aby ste dali ruky preč od slaniny! Keď máte vysoký cholesterol, trpíte na upchaté tepny, čo sa odráža na koži. Okolo očí, nosa a úst sa vám vytvárajú tukové usadeniny, teda stav zvaný Xantelazma.

"Tento stav je často spájaný nielen s vysokou hladinou cholesterolu, ale tiež s nezrovnalosťami v spôsobe, akým telo metabolizuje tuky v krvi, čo môže byť dedičné," upozorňuje poradkyňa a dermatologička Dr. Emma Starrittová.

Čo môžete urobiť?

"Môžete absolvovať hĺbkový TCA píling kože, ktorý vás zbaví škvŕn. Škvrny sa však môžu znovu objaviť, takže treba zákrok neustále opakovať, aby ste stav kože udržali pod kontrolou," radí Dr. Starritová.

Poraďte sa so svojím lekárom a dajte si skontrolovať cholesterol, ak ste tak už neurobili. Zrejme vám lekár predpíše lieky, statíny na zníženie hladiny cholesterolu a budete musieť spraviť pár zmien vo vašom jedálničku.

Bledá koža

Mohol by to byť: Chýba vám červené mäso

Anémia z nedostatku železa postihuje 1,6 miliardy ľudí na celom svete, a ohrozuje najmä britské ženy. Kľúčovými príznakmi je bledá koža a niekedy aj tmavé kruhy pod očami.

"Nedostatok železa znamená, že sa do kože dostáva nedostatok krvi, čo spôsobuje bledosť. Ďalšími symptómami môže byť únava a letargia. Svaly nemajú dostatok kyslíka," povedala dietologička Kellie Billinskiová.

Čo môžete urobiť?

Najčastejšou príčinou anémie je strava ochudobnená o červené mäso, ktoré obsahuje veľa železa. Vegetariáni by mali konzumovať veľa šošovice, fazule, strukovín a zelenej listovej zeleniny, ktoré tiež obsahujú veľa tejto minerálnej látky. Vstrebávanie železa zvýšia tým, že ho budú konzumovať s potravinami, bohatými na vitamín C ako je paprika, špenát, paradajky, kiwi, pomaranč atď.


Psoriatik s čistou kožou? Svitá nová nádej na ich uzdravenie!


Trhliny v rohoch úst

Mohol by to byť: nedostatok mliečnych výrobkov a bielkovín

Praskliny v kútikoch úst - známe ako uhlové stomatitídy - sa môžu objaviť u ľudí, ktorí trpia nedostatkom B vitamínov, najmä vitamínu B2 (známy ako riboflavín) a B3. Tieto vitamíny majú protizápalové vlastnosti a môžu byť spojené so začervenaním kože a prasklinami v rohoch úst. Medzi ďalšie príznaky patrí aj zhrubnutý jazyk.

Čo môžete urobiť:

Nedostatkom vitamínu B môžu trpieť hlavne vegáni, keďže sa vyhýbajú mliečnym výrobkom, vajciam, chudému mäsu a rybám, ktoré sú bohaté na tento vitamín.

Tmavozelená listová zelenina je tiež bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, taktiež hrášok a špenát, na ktorý by vegáni nemali zabúdať. Požiadajte svojho lekára o vyšetrenie krvi, jedine tak zistíte, či sa za vašim nepekným zdravotným problémom skrýva skutočne nedostatok B vitamínov.

Akné na brade

Mohol by to byť: syndróm polycystických ovárií

U mnohých žien je práve brada a čeľusť oblasťou na tvári, ktorá je náchylná k výkyvom hormónov progesterónu a testosterónu, hlavne v období menštruácie. Mali by ste sa o tom porozprávať so svojím lekárom, keďže problém môže byť vážny a môže znamenať syndróm polycystických vaječníkov (PCOS), ktorý ohrozuje okolo 5 až 10 percent žien v reprodukčnom veku vo Veľkej Británii.

"Syndróm polycystických vaječníkov je často nediagnostikovanou chorobou a jeden z príznakov akné na brade," potvrdzuje Dr. Starittová.

Hormonálne akné vzniká, lebo ženy s týmto syndrómom majú často vysoké hladiny testosterónu, ktorý podporuje produkciu oleja a vytváranie vyrážok. Dokonca by mohla byť jedným z príznakov aj výkyvy hmotnosti. Asi 30 až 40 žien so syndrómom trpí nadváhou a až 60 percent bojuje s vyrážkami. Pozor aj na nepravidelnú menštruáciu, ktorá môže byť varovným signálom!

Čo môžete urobiť?

Zájdite za svojím lekárom! Ak máte niektorý z príznakov, nech vám spraví ultrazvuk a pozrie sa na abnormality vaječníkov a tiež krvný test na kontrolu hladiny hormónov.

Prasknuté cievky

Čo by to mohlo byť: príliš veľa červeného vína

Je jedno, či ho pijete príležitostne alebo pravidelne, všetko sa vám odrazí na cievach, varuje dermatológ Nicholas Lowe. Ak si niekto zvykne vypiť aj každý deň, pričom tak robí už dva roky, cievy strácajú pružnosť a výsledkom je nepekné začervenanie a nitkovité žily na pokožke. Taktiež to môže byť spustené aj u tých, ktorí pijú veľa kofeínu a korenených jedál.

Čo môžete urobiť?

Červené víno obsahuje triesloviny, za čo sa vám pokožka nepoďakuje.. Lepší je prechod na biele víno, no je potrebné vyhnúť sa aj iným potravinám a nápojom a taktiež nezanedbať ochranu pred slnkom a natierať sa opaľovacím krémom so SPF 30. Slnečné žiarenie totiž môže viesť k dlhodobému poškodeniu pokožky v podobe ciev.


Sú zubné pasty, ktoré každý deň používame, naozaj nebezpečné? Pravda o farebných pásikoch na tubách!


Hlboké vrásky

Mohol by to byť: fajčenie

"Fajčením sa poškodzuje kolagén a elastín v koži, ktoré jej prepožičiavajú jej plnoštíhlosť," tvrdí lekárka Dr. Lynette Yongová.

S vekom sa svaly, tuk a kosti pod kožou zmenšujú a to môže viesť k ovísajúcej pokožke. Fajčenie neokyslyčuje krv, takže máte menej živín pre kožu. Výsledkom sú vrásky. Už jedna cigareta denne môže poškodiť kožu tým, že ju pripraví o živiny.

Čo môžete urobiť?

V tomto prípade vám pomôže len jediné: zbavte sa tohto zlozvyku! Škody môžete napraviť vitamínom C, ktorý podporuje obnovu kolagénu v pokožke.

Tmavé kruhy na krku

Mohol by to byť: zvýšené riziko cukrovky

Hnedé škvrny na krku môžu byť prekvapivým znamením, že máte zvýšené riziko vzniku cukrovky typu 2. Fľaky naznačujú, že telo sa stáva rezistentné na inzulín, ktorý sme používali na spracovanie cukru. Ide o prekurzor diabetu, často spôsobený obezitou alebo stravou s vysokým obsahom cukru a rafinovaných sacharidov. Fľaky sa taktiež môžu objaviť v podpazuší.

Čo môžete urobiť?

Hnedé krúžky alebo škvrny na krku či v podpazuší je potrebné poriadne vyšetriť a zmerať si hladinu cukru u lekára.

Dobrou správou je, že inzulínová rezistencia neznamená, že sa u vás rozvinie diabetes typu 2. Vyvážená strava s nízkym obsahom cukru a rafinovaných sacharidov môže zastaviť jej progresiu.  

Čítajte tiež: Čo sa stane s vaším telom, ak budete piť kokosovú vodu 7 dní? Šokujúce výsledky za krátky čas!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9