Klíma vás môže pripútať na lôžko: Toto ste o najobľúbenejšom pomocníkovi proti horúčave nevedeli!

Klimatizácia môže byť pomocníkom ale aj nepriateľom.
Zdroj: Thinkstcock.com
2015-07-24 06:00:00

Klimatizácia môže byť vykúpením počas horúcich letných dní. No za akú cenu? Čo by ste robili, ak by vám práve toto zariadenie poškodilo zdravie?

 

Varovné články o tom, ako klimatizácia môže spôsobiť, poznáme všetci. Niektorí majú možno aj osobné skúsenosti. Existujú však aj oveľa „horšie“ ochorenia, ktoré nás môžu postihnúť a na dlhé mesiace nás pripútajú na lôžko!

Jedným z ochorení, ktoré vás môžu postihnúť pri ochladzovaní sa počas letných horúčav je tzv. legionárska choroba. Je to infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria s názvom Legionella pneumophila. Od nej je odvodený aj názov samotnej choroby.

Vyskytuje sa táto choroba aj na Slovensku? Spýtali sme sa na to Lenky Skalickej, hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

"V roku 2014 bolo v Slovenskej republike hlásených 15 prípadov ochorenia na Legionársku chorobu, ktorú spôsobuje baktéria Legionella pneumophila. V roku 2015 boli k 22. 7. 2015 hlásené dva prípady tohto ochorenia," povedala Lenka Skalická.

Priebeh vie byť nepríjemný 

V miernejšej forme to prejde aj bez príznakov. Pacient môže v zhoršenej forme trpieť na pontickú horúčku, ktorej príznaky sú nasledovné: nevoľnosť, bolesť hlavy a svalov. V tej najhoršej možnej situácii sa musí liečiť na zápal pľúc. Legionársku chorobu nemusíte dostať iba z klimatizácie, nainfikovať sa môžete aj z kontaminovanej vody.

Aké iné respiračné ochorenia ešte môžeme pri nesprávnom používaní klimatizačných zariadení  „chytiť“?

"Spôsobovať ich môžu rôzne etiologické agensy, najčastejšie rhinovírusy. Môžu sa vyskytnúť zápaly nosohltana, zápaly sliznice hltana, porucha sluchu pre znefunkčnenú Eustachovu trubicu, niekedy až ušný katar. Medzi ďalšie ochorenia patrí zápal prinosových dutín, zápal čelových dutín, zápal uzlín, angína, chrípka, zápal stredného ucha, kašeľ, astmatický záchvat, postupne až chronické zdravotné problémy," povedala pre Vysetrenie.sk Lenka Skalická. 

Čítajte tiež: Neuveríte, čo s nami dokáže spraviť teplo: Toto sa deje v našom tele!

2015-07-24 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: hellomagazine.com, red, globalnews.ca

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia