Po tomto už krém na opaľovanie použijete: Neskutočné, čo všetko sa deje s telom, keď sa spálite!

Pri spálení pokožky trpí celý človek. V mnohých prípadoch však nejde iba o bolesť a začervenanie.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-08-09 19:00:00

Nepríjemné štípanie, horúca pokožka na dotyk a pocit, ako by sa vám zrazu scvrkla. Takto sa cítime, keď to preženieme so slnkom. To však nie je všetko, čo sa deje po tom, keď sa spálite!

Každému z nás sa to už minimálne raz podarilo.. Užívate si slnečné lúče a šantenie vo vode, až zabudnete na pravidelné používanie opaľovacieho krému. Nepekné červené miesta na pokožke, bolesť, štípanie a pľuzgiere! Tie o pár dní vystrieda šúpajúca sa pokožka, ktoré nevyzerá esteticky...

Spálenie je totiž stav, kedy sa množstvo slnečného žiarenia zo slnka či iného ultrafialového zdroja prevyšuje schopnosť ochranného pigmentu – melanínu, chrániť našu pokožku. Prejavy spálenia už každý z nás pozná. Na to, aby sa prejavili, je potrebných 4 - 6 hodín. 

Stačí iba pár minút! 

Čas, kým začne pokožka na slnko reagovať je kratšia, ako ste si mysleli. Už po 10 minútach na prudkom slnku pokožka začne mobilizovať všetkých ochrancov, ktorý bojujú proti preniknutiu väčšieho množstva slnečného žiarenia do pokožky.

Prvým príznakom je začervenanie pokožky, ku ktorému dochádza v dôsledku odpovede pokožky na lúče. Následne začne strácať vlhkosť a je dehydrovaná. To pociťujeme ako pnutie pokožky. Ak ani vtedy nepochopíme, že by sme sa mali ukryť pred slnkom, kožné bunky sa začnú hustiť, ochranný pigment sa pokúša zastaviť prenikanie lúčov do pokožky a usilovne sa snaží, aby sa lúče nedostali až k štruktúre DNA. Ich poškodenie znamená to najhoršie – rakovinu kože!

Aj spálenie pokožky má svoje hranice

  • Pri miernom spálení je koža ružová, na dotyk bolestivá a horúca, po pár dňoch pokožka zhnedne.
  • Pri stredne ťažkom spálení je pokožka tmavočervená, tvoria sa drobné pľuzgieriky, pokožka po pár dňoch začne praskať a lúpať sa.
  • Ťažká spálenina má tmavočervenú farbu a objaviť sa môžu výraznejšie pľuzgiere. Okrem pokožky trpí aj sám organizmus. Človek má zimnicu, bolí ho hlava, zvykne mať závraty a dostaví sa aj horúčka.

Kto sa musí mať na pozore?

Spáliť sa môže každý, bez rozdielu veku či farby pleti. Náchylnejší sú však ľudia so svetlou pokožkou, ľudia s farbenými vlasmi a tí, ktorí užívajú niektoré lieky. Na slnku by ste nemali zaspať, minimálne, ak nie ste poriadne ponatieraní kvalitnými opaľovacím krémom!

Ak už k spáleniu prišlo, vyhýbajte sa pár dní priamemu slnku. Pokožka utrpela veľký šok a potrebuje sa zregenerovať. Priamo po návrate domov z kúpaliska či pláže si dajte studenú sprchu, pretože hydratácia je to, čo teraz potrebujete. Umývajte sa jemným sprchovým gélom, ideálne s neutrálnym pH. Odporúča sa vziať si brufén či inú tabletku. Ich účinky zabránia pokožke (ešte viac) opuchnúť a zredukovať začervenania. Pozor! Tabletka príznaky nevylieči, predíde len ich závažnosti. 

Čítajte tiež: O tomto ste zrejme nevedeli: Takto sa má správne naniesť opaľovací krém na pokožku!

2015-08-09 19:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: webmd.com, dermalogica.com, skincancer.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia