Prekvapivý spôsob ako zatočiť so štípancami: Tie správne ingrediencie máte aj doma!

Proti štípancom od komárov nemusíme bojovať iba drahými repelentami. Postačia niektoré domáce potraviny, či dokonca zelenina!
Zdroj: Thinkstock.com
2016-07-17 06:00:00

Nepríjemný hmyz, či chceme alebo nie, patrí k letu. Otravné komáre, dotieravé muchy či nebezpečné včely. Tomu sa v letných mesiacoch jednoducho nevyhneme.

Povedzme si pravdu, štípance od komárov vedia potrápiť nejedného z nás. Nie len tým, ako neesteticky potom vyzerajú časti nášho tela. Prežiť sa nedá to neustále svrbenie!

Prírodný pomocník je vždy po ruke 

Ak vás otravný komár, teda samička komára, pohryzie, nič s tým nespravíte. Organizmus každého z nás reaguje inak, niekto so štípancom bojuje pár dní, niekomu môže postihnuté miesto opuchnúť. Predtým, ako siahnete po repelentoch z lekárne, vyskúšajte niektorú prírodnú alternatívu. 

Začervenanie a svrbenie môže zmierniť napríklad zemiak, ale aj morská soľ, či alove vera. Niektoré z nich máte iste aj doma.

  • Bežný a jablčný ocot je kyslý, čo napomáha zmierňovať opuchy. Priložte si octovú vatu na štípanec, podržte minútku a opláchnite vodou. 
  • Použiť môžete aj morskú soľ. Dve lyžice rozmiešajte vo vode a pomocou gázy niekoľkokrát potrite miesto uštipnutia.
  • Proti nepríjemnému svrbeniu pomôže aj med. Jeho antiseptické vlastnosti dokážetu zabrániť infekcii. Naneste si sladký med na postihnuté miesto a nechajte chvíľu pôsobiť.
  • Antimikrobiálnym a protizápalovým vlastnostiam sa medzi prírodných pomocníkov v boji proti štípancom zaraďuje aj aloe vera. Ak ho nepestujete doma, vyskúšajte gél. Upokojí pokožku, zmierni bolesť a napomáha urýchliť proces odpuchnutia.

Čo sa deje s telom počas pobytu na slnku? Skryté procesy, o ktorých ste nevedeli!


Pomáhajú aj bylinky

  • Rýchla pomoc pri úľave od svrbenia je jednoznačne šťava z citrusov. Či už z citróna alebo limetky. Zrýchli sa proces hojenia a zabraňuje aj infekcii.
  • Redukovať svrbenie a opuch dokáže kúsok zemiaku, cibule či cesnaku. Priložte si kúsok jednej z týchto potravín na postihnuté miesto, potom dôkladne umyte.
  • Účinné sú aj niektoré druhy byliniek ako skorocel, bazalka, harmanček, mäta priporná alebo kostihoj. Buď si zaobstarajte esenciálny olej alebo si spravte z byliniek čaj a aplikujte pomocníka obkladmi či potieraním.

Na pobavenie 

V najextrémnejších prípadoch sa hovorí o tom, že by sme mali postavať na záhrade prístrešok pre netopierov. Tie sú totiž veľký milovníci komárov. Nápad je to však viac ako šialený.

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia v lete: Pijú vodu, no aj tak si škodia!

2016-07-17 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, healthyandnaturalworld.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia