Aká je v skutočnosti správna veľká potreba? Prekvapí vás, ako často by sme mali chodiť na záchod!

Nepodceňujte veľkú potrebu, jej frekvencia vám napovie veľa o vašom zdraví!
Zdroj: Thinkcstock.cz
2015-06-09 16:00:00

Tak, ako je pre hodinára pravidelný tikot hodín dôkazom dobre odvedenej práce, tak je i pravidelná a správna stolica jednou zo známok dobrého zdravia. Ako často by sme sa mali chodiť vyprázdňovať? S odpoveďou na túto otázku ste zrejme nepočítali!

Čím častejšie, tým lepšie

Vizitkou zdravého životného štýlu je nepochybne pravidelná stolica, ktorá je dôležitá pre detoxikáciu ľudského organizmu. Všeobecne sa hovorí, čím častejšia stolica, tým lepšie.

Čím menej chodievate na záchod a tým pádom máte pomalšie vyprázdňovanie, tým dlhší čas je sliznica vášho čreva v kontakte so škodlivinami, ktoré by sa v opačnom prípade dostali z tela. Vďaka pravidelnej stolici sa totiž zbavujete aj rakovinotvorných látok. Ak ste milovníkmi údenín či vyprážaných pokrmov, platí to pre vás dvojnásobne. Preto bol u ľudí, konzumujúcich prevažne rastlinnú stravu, zaznamenaný nižší výskyt nádorov hrubého čreva a konečníka.

Hippokrates vyhlásil, že stolica by sa mala hodnotiť skôr podľa kvality a nie podľa kvantity. Dodal však, že najideálnejšia je každodenná a formovaná. Každý z nás má iné trávenie. Ak mávate stolicu častejšie než 3-krát týždenne, nemusíte sa ničoho obávať, všetko je v poriadku. Taktiež, ak sa neopakuje viac než 3-krát denne, ste zdraví.

Po každom jedle!

Existuje však správna stolica? Aj keď si mnohí môžu myslieť, že úplne zdravý človek máva stolicu 1-2-krát za deň, nie je to tak! Odborníčka na výživu Deborah Walkeová zdvíha varovný prst a upozorňuje, že by sme v skutočnosti mali použiť toaletu na veľké vyprázdnenie približne 20 minút po jedle. Čítate správne - trikrát denne po hlavnom jedle!


Análne zdravie, o ktorom nikto nehovorí: Takto by sme sa mali utierať po veľkej potrebe!


"Ak mávate stolicu menej ako trikrát denne, zrejme trpíte určitým stupňom zápchy," povedala výživová poradkyňa.

Ako dodala pre denník Mirror.co.uk, nie je to nič príjemné. Každý už určite zažil situáciu, keď trpel nadúvaním a nebol schopný ísť na toaletu. Zápcha ovplyvňuje zdravé baktérie v čreve, vytvára zápal, čo vedie k priberaniu a k hormonálnej nerovnováhe. V prípade, že je závažná, môže ohroziť nielen zdravie, ale aj život pacienta.

Aj na farbe záleží

Pozor na kvalitu stolice! Ak totiž trpíte napr. hnačkou, na záchode môžete stráviť veľa času, takže v tomto prípade sa častá stolica samozrejme nepovažuje za signál dobrého zdravia.

Táto farba stolice nie je normálna:

  • Žltá - Signalizuje podráždenie žalúdka, spôsobeného stravou, pri intenzívne žltej môže ísť dokonca o žltačku alebo o problém s vylučovaním žlče
  • Zelená - Odkazuje na problémy s pečeňou alebo otravu organizmu
  • Červená - Znamená  krvácanie v tráviacom trakte, jasne červená signalizuje problémy s hrubým črevom.

Ideálne je, nevytláčať stolicu nasilu von. Ak s tým máte problém a chodíte na záchod menej, ako by ste mali, zaraďte do jedálnička vlákninu a zvýšte príjem tekutín.

Čítajte tiež: Týždeň bez deodorantu? Žena odmietla bežnú hygienu podpazušia, takto dopadla!

2015-06-09 16:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia