Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skrášľujú byt, no môžu spôsobiť smrť: Najjedovatejšie izbové rastliny, ktoré zrejme pestujete doma!

Niektoré rastliny, ktoré pestujete doma, môžu byť jedovaté! Zobraziť galériu (6)
Niektoré rastliny, ktoré pestujete doma, môžu byť jedovaté! (Zdroj: thinkstock.com)

Bytová zeleň je skvelou dekoráciou a oživením interiéru. Izbové rastliny, ktoré na prvý pohľad skrášľujú a zútulňujú bývanie, môžu byť pre nás v skutočnosti nebezpečné! Dávajte si pozor hlavne pri týchto rastlinách!

Vyzerajú dobre a vďaka nim je i miestnosť krajšia a „živšia“. Niet divu, že sa nestaráme o to, akú rastlinu vlastne doma pestujeme, hlavné je, že vyzerá dobre. Pritom ani nevieme, že sme i s celou rodinou vystavení hrozbe!

Jedovaté rastliny vyskytujúce sa v našich príbytkoch:

Diffenbachia

Svojimi výraznými zelenými listami s bledým žilkovaním ihneď oživí byt. Príjemným plusom je fakt, že je nenáročnou rastlinou, o ktorú sa netreba nijak špeciálne starať. Aj preto je Diffenbachia  u nás často pestovanou bytovou rastlinou. Málokto však vie, že v sebe skrýva veľké riziko. Obsahuje jedovaté látky, vrátane šťavelanu vápenatého, ktorý môže nepríjemne poškodiť pokožku a sliznice. Rastlina by sa preto nemala nachádzať v dosahu menších detí či domácich zvierat. Šťava z rastliny sa nesmie dostať do oka, inak hrozí vážne podráždenie, bolesť, zhoršenie videnia a dokonca aj stratu zraku. Ak by list týchto rastlín požul, kryštály by spôsobili pálenie úst a hrdla. Ústa môžu napuchnúť až tak, že človek nemôže rozprávať a v horšom prípade môže spôsobiť smrť! Po každej manipulácii s rastlinou si radšej ihneď umyte ruky antibakteriálnym mydlom.

Diffenbachia. (Foto: Thinkstock.com)
Zobraziť galériu (6)
Diffenbachia. (Foto: Thinkstock.com)  (Zdroj: thinkstock.com)

Krotónovec

Medzi jedovaté rastliny patrí aj krotónovec strakatý, ktorý sa tiež vďaka svojej tvarovej a farebnej rozmanitosti radí k obľúbeným v domácnosti. V jeho stonke sa však nachádza jedovatá mliečna šťava. Obsahuje alkaloidy - nebezpečné nervové jedy. U citlivých ľudí spôsobuje vyrážky, pľuzgiere a ekzémy. Po jeho požití sa môžu dostaviť príznaky otravy ako zvracanie, hnačky, podráždenie sliznice. Preč z dosahu detí!

Krotónovec. (Foto: Thinkstock.com)
Zobraziť galériu (6)
Krotónovec. (Foto: Thinkstock.com)  (Zdroj: thinkstock.com)

Antúria

Tak isto, ako aj ostatné spomínané izbové rastliny, aj Antúria je nenáročná, no jej atypicky vyzerajúce kvety z nej robia krásnu bytovú zeleň.  S Diffenbachiou majú spoločný šťavelan vápenatý, ktorý spôsobuje zdravotné problémy ako vracanie, hnačku, svrbenie, zápal, opuch pier, jazyka i hltana. Výsledkom je sťažené prehĺtanie a ťažkosti pri dýchaní až dusenie! Niektoré druhy rastliny sú jedovaté kvôli svojmu obsahu proteolytických enzýmov a kyseliny šťavelovej.  Tie spôsobujú tetaniu a dokonca môžu byť zodpovedné za zlyhanie obličiek.

Antúria. (Foto: Thinkstock.com)
Zobraziť galériu (6)
Antúria. (Foto: Thinkstock.com)  (Zdroj: thinkstock.com)

Oleander

Používa sa aj ako otrava na myši a potkany! Oleander obsahuje jed vo všetkých svojich častiach. Šťava, ktorú obsahuje, môže rozleptať pokožku a dokonca vôňa kvetov môže spôsobiť závraty. Pri náhodnom požití dochádza k otrave, ktorej príznakmi sú hnačky, kŕče či v niektorých prípadoch aj smrť. V tomto prípade pomôže jedine lekár!

Oleander. (Foto: Thinkstock.com)
Zobraziť galériu (6)
Oleander. (Foto: Thinkstock.com)  (Zdroj: thinkstock.com)

Brečtan

Obľúbenou rastlinou je brečtan, ktorý sa často vyskytuje v interiéroch, no pestujú ho ľudia aj vonku. Nebezpečenstvo je ukryté predovšetkým v bobuliach, ktoré sa objavujú po odkvitnutí. Listy obsahujú menšiu dávku jedu. Niektoré druhy majú všetky časti jedovaté, ako napr. odroda pedata. Otrava sa prejavuje horúčkami, vyrážkami a žalúdočnými ťažkosťami. Brečtan sa považuje za škodlivú rastlinu aj preto, lebo dokáže pohltiť veľké množstvo škodlivín a benzénu v ovzduší.  

Brečtan. (Foto: Thinkstock.com)
Zobraziť galériu (6)
Brečtan. (Foto: Thinkstock.com)  (Zdroj: thinkstock.com)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9