Análne zdravie, o ktorom nikto nehovorí: Takto by sme sa mali utierať po veľkej potrebe!

Dostatočná hygiena po vykonaní veľkej potreby je veľmi dôležitá pre vaše zdravie.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-08 10:10:00

Väčšina ľudí radšej mlčí a nestará sa o jeho hygienu. Reč je o tak dôležitej časti tela, akou je náš konečník. Bude to tým, že si jednoducho naň nevidíme? Po vyprázdnení sa predsa každý zvykne utrieť toaletným papierom. Bohužiaľ, tým by však hygiena ani zďaleka nemala končiť, o čom vie však len málokto...

 

Podľa odborníčky na zdravie Holly Phillipsovej by mal každý vedieť, ako sa utrieť po tom, ako vykoná veľkú potrebu. Množstvo ľudí sa hanbí hovoriť o tejto téme, resp. nepovažujú ju za niečo, čomu by mali venovať náležitú pozornosť. Chyba! Čo myslíte, prečo je každý rok na Slovensku množstvo nových prípadov infekcií močového mechúra?  Môže za to i nesprávna hygiena vonkajšej časti konečníka!

Akým smerom?

K prevencii ochorenia konečníka a udržania si základnej hygieny po veľkej potrebe patrí čistenie konečníka neparfémovým toaletným papierom. Každý by sa mal utierať pohybom spredu dozadu, aby sa tak zabránilo prenosu zárodkov, prítomných v stolici, do blízkosti vašej močovej trubice a močového ústrojenstva. Ak sa tak stane, ste vystavení riziku vzniku infekcie močového mechúra, ktorú zvyčajne vyvoláva baktéria Escherichia coli, žijúca v črevách. Preto je najčastejší prenos od konečníka k ústiu močovej trubice, kedy baktérie preniknú do mechúra a začnú sa množiť. Sliznica mechúra je podráždená a zápal je na svete!

Príliš netlačte

Vyhnite sa intenzívnemu utieraniu sa toaletným papierom, kedy na konečník zbytočne silne tlačíte, čo môže viesť k nepríjemnému podráždeniu, svrbeniu, bolesti, či k drobným odreninám v análnej oblasti. Neopatrné zaobchádzanie môže viesť od rizika poranenia análneho zvierača až k roztrhanému konečníku, ktorý má za následok aj únik stolice. Ten je už veľmi ťažké liečiť!


Najzdravšie potraviny všetkých čias: Tento zoznam si pripevnite na chladničku!


Toaletný papier nestačí

Odborníci odporúčajú po použití toaletného papiera ešte si opláchnuť konečník vodou z bidetu alebo umyť pod sprchou a nakoniec natrieť prírodným olejom alebo mastičkou. Ritný otvor udrží v čistote aj umývanie sa mydlom a vodou. Použite radšej špeciálne tekuté mydlo, ktoré nenarúša prirodzené baktérie.

Pri súčasných zvyklostiach nezdravého stravovania nemusí totiž toaletný papier odstrániť všetky nečistoty z okolia konečníka. Myslite na to hlavne v letnom období, kedy môže na takomto mieste spolu so zvýšeným potením vzniknúť zápal. Problém intímnej hygieny je síce individuálny, no ak však zostávajú z výlučkov zvyšky, ktoré špinia spodnú bielizeň, mali by ste hygienu sprísniť a po toaletnom papieri pridať aj vodu a mydlo.

Pre análne zdravie má takáto hygiena veľký význam. Hygienická očista po vyprázdnení pomocou toaletného papiera a vody je najvhodnejší spôsob, ako sa vyhnúť nepríjemným kožným reakciám, vrátane infekcie močového mechúra.

Čítajte tiež: Jednoduchý a rýchly test, ktorý veľa prezradí: Takto zistíte pravdu o svojom tele!

2017-02-08 10:10:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia