Choroba so smrteľnými následkami útočí: V tomto období môže kohokoľvek napadnúť!

Zápal pľúc nikdy nepodceňujte, už pri prvých príznakoch sa obráťte na lekára.
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-03 15:30:00

Zápal pľúc je v širokej verejnosti braná ako choroba, ktorú netreba brať príliš vážne, pretože sa dá ľahko vyliečiť. Nie je to však vždy pravda. Jeho výskyt najmä v zimných mesiacoch je zvýšený. Ide o vážne ochorenie, ktoré môže spôsobiť veľa ťažkostí.

Röntgen hrudníka je potrebný

Pneumóniu zvyčajne preukáže röntgen hrudníka a krvné testy. Nič netreba pri podozrení  na toto ochorenie zanedbať. Zápal pľúc sa nazýva odborne pneumónia. V minulosti na ňu umieralo veľa pacientov.

Veľa chorých

Podľa odhadov ochorie na zápal pľúc na Slovensku desiatky tisíc ľudí ročne. Niektoré z prípadov končia tragicky a veľa je takých, ktoré skončia v nemocnici. Toto ochorenie nemáva mierny priebeh, vždy je potrebná patričná odborná liečba a diagnostika.

Vírus alebo baktéria

Zápal pľúc môže mať dvoch pôvodcov vzniku. Vírusový zápal pľúc je spôsobený vírusmi chrípky, ale častejšie sa vyskytuje bakteriálne vzniknutý zápal pľúc, teda bakteriálna pneumónia, ktorú spôsobujú najčastejšie pneumokoky. Nebezpečný je zápaly pľúc u pacientov s poruchou imunity.

Menej časté vzniká zápal pľúc na neinfekčnom podklade - vdýchnutím toxických látok, poškodením pľúc alebo ožiarením.

Toto obdobie je nebezpečné

Obdobie zimy je nebezpečné pre výskyt rôznych baktérii a vírusov. Ľudia, ktorý majú oslabenú imunitu ľahko podľahnú ich pôsobeniu a nakazia sa. Dôležitým faktorom je odolnosti voči infekciám je životný štýl.

Kto sa teraz ľahko nakazí?

Ľahšie dostanú zápal pľúc určité skupiny ľudí medzi ktoré patria aj alkoholici, fajčiari, ľudia trpiaci chronickým stresom, podvyživený ľudia, starí ľudia, ale aj deti sú ohrozenou skupinou.

Najprv vyčerpanie a stres

Zápalu pľúc zvyčajne predchádza fyzické a psychické vyčerpanie, stres a pocit ako pri chrípke.

Príznaky ochorenia

Základným príznakom zápalu pľúc sú teplota, potenie, kašeľ, slabosť a niekedy sa môžu vyskytnúť bolesti na prsiach. Bolesť pri dýchaní a vykašliavanie krvi sa tiež môžu vyskytnúť. Podobné príznaky sa môžu objaviť aj pri zápale pohrudnice, tuberkulóze alebo inom zápale.

Pri zápale pľúc sa v liečbe používajú antibiotiká.

Ak vás trápia ťažkosti so zápalom hrdla, skúste prípravom BIOPAROX®, lokálne pôsobiace antibiotikum, ktoré sa používa na miestnu liečbu zápalov a infekcií sliznice hltana a dýchacích ciest.

2015-01-03 15:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia