Odhoďte pyžamo a užite si nočnú slobodu: Čo sa stane, ak budete spať nahí!

Odhoďte pyžamo a spite nahý!
Zdroj: profimedia.sk
2014-11-27 20:20:00

Každý deň zaspávate v pyžame alebo spodnej bielizni? Odhoďte oblečenie a užívajte si nočnú slobodu! Môžete si byť istí, že po prvej noci v Adamovom či Evinom rúchu sa už nebudete chcieť inak ponárať do ríši snov!

David Cameron tvrdí, že bez pyžama jednoducho nezaspí. Marilyn Monroe zase potrebovala k dobrému spánku len svoj obľúbený parfém, pričom zaspávala tak, ako ju Boh stvoril. Zrejme preto nikdy nemala problémy s poruchami spánku! Ako potvrdila medzinárodná štúdia National Sleep Foundation v USA, jeden z troch dospelých spáva nahý.

Odborníci odhalili, že odhodenie pyžama má neuveriteľné účinky, môže zlepšiť kvalitu spánku i váš vzťah s partnerom a dokonca pomáha spaľovať kalórie! Tí, ktorí preferujú spánok bez kúskov oblečenia majú údajne šťastnejší život a nižšie riziko cukrovky. Nahota v posteli je veľmi dobrá hlavne pre ženy, ktoré sa tak vďaka nej vyhnú kvasinkovej infekcii.

Telesná teplota by mala klesnúť

V noci potrebujete ochladiť svoje telo. Vaša telesná teplota by mala klesnúť o pol stupňa Celzia, aby ste zaspali. Ak sa však dostatočne neochladzujete, nielenže tým neznížite hladinu kortizolu – hormónu stresu, ktorého vysoké hladiny narúšajú spánok a spôsobujú veľkú chuť na jedlo, ale trpí aj produkcia rastového hormónu, dôležitá na spaľovanie tukov. Ak tohto hormónu produkujete veľa, poďakuje sa vám aj imunitný systém!

„Vaša telesná teplota je najvyššia o 23-tej v noci a najnižšia o 4-tej ráno. Ak niečo zabráni tomu, aby klesla telesná teplota, mozog sa prebudí. To znamená, že zrazu budete hore a zaspávať sa vám bude o niečo ťažšie, čo už nie je ďaleko od porúch spánku. Tým, že budete zaspávať nahí, vaše telo jednoduchšie vychladne a udrží si nižšiu teplotu, akú chce mozog dosiahnuť,“ povedal Dr. Chris Idzikowski, riaditeľ centra pre spánok Edinburg Sleep Center.

Russell Foster, profesor neurovedy na univerzite v Oxforde tiež súhlasí s tým, že odhodenie nočnej bielizne výrazne zlepší váš spánok. Ak budete mať na sebe veľa oblečenia, pre vaše telo bude ťažšie regulovať teplotu, a tak sa budete často zobúdzať. Takýto narušený spánok neznamená, že budete mať celkovo menej spánku, ale je tu riziko jeho menšej kvality. Horšie je spať 9 hodín a mať horšiu kvalitu spánku ako spať 5 hodín a výborne sa vyspať!

Udržte si ruky a nohy v teple

Je dôležité, aby vám nebolo horúco, no uistite sa, že máte teplé ruky a nohy! Vaša teplota sa zníži na úroveň, ktorá spúšťa zdravý spánok, takže vaše telo stratí prebytočné teplo. Posiela krv do ciev blízko kože, najmä na rukách a nohách, kde je teplo stratené skrz povrch pokožky.

Profesor Foster však upozorňuje, že ak sú vaše ruky a nohy chladné, krvné cievy v blízkosti kože zovierajú a znižujú prietok krvi v snahe udržať teplo a zastaviť unikaniu teplu. To znamená, že vaša telesná teplota tak ľahko neklesne. Preto je napr. u ľudí s Raynaudovhým syndrómom, teda ochorením, ktoré je charakterizované extrémne studenými rukami a nohami, veľmi pravdepodobné, že trpia nespavosťou.

Chlad v noci často pociťujú aj starší ľudia, lebo mávajú problémy s krvným obehom. Ženy tiež častejšie trpia studenými rukami a nohami a to najmä počas menštruačného cyklu – estrogén reguluje periférne cievy v rukách a nohách. Vysoké hladiny môžu spôsobiť vyššiu citlivosť na teplotu.

Ste v neustálom napätí a strese, kvôli čomu nemôžete spávať? Po užití lieku Sedatif Pc sa konečne ponoríte do ríše snov!

Spaľujte kalórie v chladnej spálni

Každý z nás má tzv. hnedé tukové tkanivo, čo je typ tkaniva v tele, ktoré nás chráni pred priberaním. Zatiaľ čo obyčajný telesný tuk sa zväčšuje vtedy, ak dlhodobo prijímame väčšie množstvo kalórií než spálime, hnedý tuk spaľuje prebytočné kalórie na výrobu tepla. Jedna štúdia v USA, zverejnená v časopise Diabetes, zistila, že spánok v chladnej spálni by mohol aktivovať hnedý tuk u dospelých. Najideálnejšia je teplota v spálni 19 stupňov Celzia.

Zlepšuje imunitný systém a znižuje krvný tlak

Taktiež vás presvedčí odhodiť spodnú bielizeň aj fakt, že ak zdieľate posteľ so svojim partnerom, budete produkovať viac hormónu oxytocínu, ktorý má množstvo zdravotných výhod. Blízkosť partnerov v Evinom a Adamovom rúchu, dotyky a objatia, pri tom všetkom sa uvoľňuje tento hormón, ktorý má ochranný vplyv na srdce a znižuje krvný tlak. Tiež posilňuje imunitný systém a znižuje úzkosť.

Zabráni kvasinkovým infekciám

Nahota počas spánku môže ženám pomôcť vyhnúť sa kvasinkovým infekciám. Nie je dobré mať cez noc na sebe tesné oblečenie, čím sa vám do intímnej oblasti dostane menej vzduchu a môžete sa potiť. Kvasinkové infekcie milujú takého vlhké prostredie!

Ak z nejakého dôvodu nemôžete alebo nechcete zaspávať nahí, je tu ešte jedna možnosť. Vyberte si pyžamo vyrobené z brúsenej bavlny. Prírodné vlákna, ako je vlna, bavlna alebo hodváb spríjemnia váš spánok!

2014-11-27 20:20:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia