Panika v Leviciach: Medzi ľuďmi sa šíri nebezpečná choroba!

Panika a stres v z hroziacej nákazy žltačkou v okrese Levice.
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-21 06:00:00

Lekári zaznamenávajú stále nové prípady žltačky v okrese Levice! Ľudia sa boja a preventívne žiadajú na vlastné náklady vakcíny proti VHA. Podľa informácii sa nákaza začala šíriť zo susedného okresu.

Ako potvrdila Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR, o aktuálnej situácii a stave výskytu žltačky v okrese Levice, v rámci výskytu hepatitídy typu A registruje úrad do dnešného dňa 33 chorých osôb, z toho je 15 dospelých a 18 detí. Žltačka, známa aj pod pojmom choroba špinavých rúk, tak postihuje najmä deti!

Situácia je monitorovaná

Situácia ohľadne výskytu ochorení žltačky typu A je stále monitorovaná a kontrolovaná pracovníkmi RÚVZ v Leviciach. Na zníženie výskytu tohto nákazlivého ochorenia je potrebné u podozrivých očkovanie a ich lekársky dohľad. Inkubačná doba ochorenia je 14 – 50 dní, najčastejšie okolo 25 dní.

Žltačka je aj v Zlatých Moravciach

Podľa správ tlačovej agentúry  je v okrese Zlaté Moravce doteraz sérologicky potvrdených 27 prípadov žltačky, z toho 23 u rómskeho obyvateľstva a osôb žijúcich v podmienkach s veľmi nízkym hygienickým štandardom.

Nutná je hospitalizácia

Podľa Lenky Skalickej boli všetky choré osoby hospitalizované na Infekčnej klinike FNsP v Nitre.

"Z uvedeného počtu chorých do dnešného dňa bolo 16 osôb v dobrom zdravotnom stave prepustených do ambulantnej starostlivosti," dodala Skalická.

Súvislosť medzi prípadmi ochorenia?

Podľa Lenky Skalickej je možné, že prípady ochorenia v uvedených okresoch spolu súvisia.

"Vzhľadom k tomu, že sa jedná o priľahlé okresy ( okres ZM, ZNH,LV)  a nekontrolovateľnej migrácii  rómskeho obyvateľstva, nemožno vylúčiť  epidemický súvis medzi ochoreniami  v týchto okresoch," uviedla Lenka Skalická.

Podozrivým z nákazy bolo odporúčané obmedziť cestovanie a návštevy aj v rodinách.

Prevencia je na prvom mieste

V tejto situácii je najlepším riešením pre občanov, ktorým hrozí vznik ochorenia, prevencia. Potrebné je dôkladné a časté umývanie rúk, pretože nákaza sa šíri kontaminovanými rukami, vodou a tiež potravinami.

"Pri tomto ochorení sa jedná o fekálne orálny spôsob prenosu, kde potrebné dodržiavať zvýšenú osobnú hygieny spočívajúcu v najmä pravidelnom umývaní rúk teplou vodou a mydlom," povedala Skalická.            

Zdroj nákazy

Zdroj nákazy sa zatiaľ nepodarilo s istotou zistiť, no je veľmi pravdepodobné, že ide o ženu, ktorá bola v okrese Nitra na návšteve a následne si nákazu preniesla.

Hovorkyňa ÚVZ SR Skalická uviedla: "Pravdepodobným prameňom pôvodcu nákazy bola osoba bývajúca v Šalove, ktorá bola na návšteve u svojich príbuzných v okrese Nitra, kde v tom čase bol epidemický výskyt hepatitídy A."

Očkovanie a lekársky dohľad

Hovorkyňa ÚVZ SR uviedla, že zaočkovanosť a lekársky dohľad je zabezpečený v rámci mimoriadnej epidemiologickej udalosti.

"Zaočkovaných je do dnešného dňa 228 osôb. V rámci mimoriadnej epidemiologickej udalosti bolo pod lekársky dohľad zaradených vyše 100 obyvateľov obce Šalov."

Želiezovce a Čata

Lenka Skalická uvádza, že ochorenie sa šíri v Želiezovciach a Čate a na základe zaregistrovania 3 chorých v meste Želiezovce a 2 chorých v obci Čata, ktorí sú hospitalizovaní, bolo vydaných už  vyše 200 lekárskych dohľadov na všetkých priamych kontaktov predmetných chorých.

O ochorení

Vírusové ochorenie sa v typických prípadoch prejavuje únavou, nechutenstvom, napínaním na zvracanie, zvýšenou teplotou, tmavým močom, svetlou stolicou a typickým žltým sfarbením očných bielok a kože. Nebezpečenstvo hrozí všetkým, ktorí prídu s prameňom nákazy do styku, pretože ochorenie má rôzny mechanizmus prenosu.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-21 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia