Najznámejšiu zubnú pastu používajú milióny ľudí: Riskujú rakovinu!

Colgate total je nebezpečná.
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-14 19:30:00

Úrad kontroly a liečiv Food and Drug Administration (FDA) varuje pred zložkou v najznámejšej zubnej paste, ktorú používa takmer každý! Ide o chemickú látku triclosan, ktorá môže spôsobiť ochorenie ďasien a zvýšiť riziko rakoviny. V pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že spôsobuje rakovinu a rastové zmeny.

FDA ju najprv schválila

Zubná pasta bola schválená americkou FDA ešte v roku 1997. Teraz sa FDA chystá vydať rozhodnutie o zákaze používania tejto rizikovej látky.

O chemickej látke

Je to chlórovaná aromatická zlúčenina, ktorá obsahuje vo svojej molekule éterové, fenolové funkčné skupiny. Má silné antibakteriálne a protifungicídne (proti hubové) účinky.

Štúdia dokázala negatívne účinky

Podľa agentúry Bloomberg.com štúdia uskutočnená na potkanoch zistila, že táto látka je rakovinotvorná. Zatiaľ sa dokázali karcinogénne účinky len na potkanoch, kedy im bola látka podávaná vo vysokých dávkach.

Kde sa triclosan používa?

Triklosan sa bežne pridáva do mydiel, deodorantov, pást na zuby, holiacich krémov, ústnych vôd, či čistiacich prostriedkov. Je vo veľkom počte spotrebiteľských výrobkov, napríklad v kuchynských nástrojoch, hračkách, či v posteľnej bielizni.

Chemickú látku, spojenú s rastom nádorových buniek, používajú milióny ľudí v zubnej paste každý deň!

Firma sa bráni  

Firma Colgate tvrdí, že nebezpečná látka môže spôsobiť zdravotné problémy len vo veľkých množstvách. Spoločnosť trvá na tom, že triclosan sa používa na zastavenie vzniku ochorení ďasien a má výborné antibakteriálne účinky. Za takmer 18 rokov, čo je už zubná pasta na trhu neboli zaznamenané žiadne negatívne reakcie zo strany spotrebiteľov a neboli dokázané ani žiadne udalosti spojené s nežiaducimi účinkami.

Riziko rakoviny  

Výsledky, ktoré boli dokázané na zvieratách, dávajú dostatočný dôvod na to, aby sa opätovne spustili odborné výskumy tejto látky.

Správa, ktorú vydala americká FDA má 35 strán a varuje, že triclosan môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny.  

Koniec zubnej pasty?

Čo to pre nás znamená? Mali by sme prestať používať zubnú pastu? Podľa stomatologičky MUDr. Vladimíri Balogovej-Kasajovej ide o zvláštnu štúdiu, nikdy o nej nepočula. Podľa nej je potrebné vedieť, čo presne je to za štúdiu, aké koncentrácie danej látky sa používali, atď. Odborníčka považuje najznámejšiu zubnú pastu za jednu z najlepších na trhu.

EÚ ju zakázala

V roku 2010 Európska únia zakázala používať triclosan v materiáloch, ktoré prichádzajú do styku s potravinami. Výskumy tejto látky budú naďalej pokračovať s cieľom zistiť účinky na ľudský organizmus.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-14 19:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: bloomberg.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia