Majú sa rodičia skutočne báť? Prekvapivá pravda, či očkovanie spôsobuje u detí autizmus!

vakcína proti osýpkam nespôsobuje autizmus
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-16 06:00:00

Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí desí rodičov predstava zaočkovania svojich detí. Obávajú sa totiž nežiaducich účinkov, ktorými je napr. autizmus. O súvislosti očkovania a autizme sa toho popísalo veľmi veľa. Aká je teda pravda? Vedci očkovanie proti infekčným ochoreniam v skutočnosti bránia a odporúčajú!


Detské vakcíny sú bezpečné

Portál News.health.com píše, že nová kontrola existujúcich vedeckých dôkazov dospela k záveru, že detské vakcíny sú bezpečné a nespôsobujú vážne zdravotné problémy, či už autizmus alebo leukémiu.

Názor odborníka

"Naše zistenia potvrdzujú, že vakcíny sú pre deti bezpečné. Existujú dôkazy, že vakcinácia má výhody, ktoré prevyšujú veľmi nízke riziko negatívnych účinkov, " povedal Dr. Courtney Gidengil, učiteľ na Harvard Medical School.

Vakcína nesúvisí so vznikom autizmu

Výskum objavil silný dôkaz, že vakcína označovaná ako MMR (osýpky, mumps a rubeola), nesúvisí a nemá nič spoločné so vznikom autizmu.

Niektorí rodičia, nielen u nás, sa rozhodli, že svoje deti zaočkovať nedajú, pretože v roku 1998 bola zverejnená odborná štúdia, ktorá naznačovala, že vakcína MMR môže spôsobiť autizmus. Odborníci na vakcinológiu upozorňujú, že sa vraj nemusia ničoho báť a že ich obavy sú neopodstatnené.

Vedci tiež tvrdia, že nová štúdia nezistila súvislosť medzi detskou leukémiou a očkovacou látkou na MMR, DTaP (záškrt, tetanus a čierny kašeľ), tetanus, chrípka a hepatitídu B.

Očkovanie neohrozuje deti do 6 rokov

Očkovacie látky, ktoré sú podávané deťom mladším ako 6 rokov, ich údajne neohrozujú. Tieto výsledky výskumu vyšli v júlovom vydaní časopisu Pediatrics.

Odborníci počas kontroly zistili, že závažné nežiaduce účinky, spojené s vakcínami sú extrémne zriedkavé. Preto ich netreba uvádzať ako dôvod, prečo nezaočkovať dieťa.

Zaočkovanosť populácie nesmie klesnúť

Lekári sa snažia udržať hladinu očkovanosti populácie dostatočne vysoko, aby sa zabránilo vzniku a rozšíreniu infekčných ochorení. Tým, že mnohí rodičia odmietajú dať svoje deti zaočkovať, vznikajú nové ohniská nebezpečných ochorení ako sú osýpky, či čierny kašeľ.

Analyzovali štúdie

Vo svojej štúdii sa vedci zamerali na systematický prehľad 67 predchádzajúcich štúdií, týkajúcich sa očkovania. Výskumníci preskúmali tiež informácie z viac ako 1 000 štúdií z predchádzajúceho výskumu z Inštitútu medicíny z roku 2011.

Výnimočné prípady sa stávajú

Existujú však výnimočné a veľmi vzácne väzby medzi určitými vakcínami a následne vzniknutými zdravotnými problémami očkovaných detí. Dôkazy tiež ukazujú súvislosť medzi MMR vakcínou a horúčkovitými kŕčmi, ktoré sa objavujú u dojčiat a malých detí po očkovaní.

Očkovanie je otázka, ktorá je dnes často diskutovaná medzi rodičmi a v médiách. Rozhodnutie, či svoje dieťa dať očkovať alebo nie, je len na nich. U nás je však povinné.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-16 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: news.health.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia