Spoľahlivá ochrana pred slnkom: Takto by mal vyzerať opaľovací krém!

Dbajte na výber správneho opaľovacieho krému, ktorý vás ochráni pred slnkom.
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-02 06:00:00

Leto je predo dvermi! Čakajú nás príjemné teplé dni a trávenie voľných chvíľ pri vode. Nepodceňujete slnko hlavne na začiatku sezóny, keď je naša pleť najcitlivejšia. Zbystrite pozornosť pri výbere správneho opaľovacieho krému!

Podľa čoho si vybrať prípravok?

Každý opaľovací krém by mal spĺňať svoju funkciu čo najlepšie – mal by zabezpečiť kvalitnú ochranu proti UV žiareniu. Je dôležité, pre koho je prípravok určený. Detská pokožka je totiž omnoho viac citlivá ako pokožka dospelého človeka, preto je potrebné venovať zvýšenú pozornosť pri výbere produktu, ak je pre dieťa. Záleží aj na tom, v ktorej krajine ho budeme používať. Platí, že čím bližšie je krajina lokalizovaná k rovníkovej oblasti, tým vyšší ochranný faktor je potrebné zvoliť.

Nemali by ste zabúdať ani na fototyp kože, inak povedané, odpoveď našej kože na slnečné žiarenie. Poznáme 4 kožné fototypy. Prvý a druhý je veľmi citlivý voči slnečnému žiareniu, ľahko sa spáli a nezhnedne. Ľuda s jedným z týchto fototypov si musia dávať veľký pozor na slnko. Mali by sa natierať krémami s vyššími faktormi. Ostatní, ktorí majú tretí alebo štvrtý fototyp, sú na tom lepšie. Málokedy sa spália a keď sa opália, majú krásnu hnedú pokožku. To však neznamená, že by mali podceňovať používanie opaľovacích krémov. Chrániť sa musia všetci!

Čo je to SPF?

Všetci ste určite o tejto skratke už počuli, no ruku na srdce. Skutočne viete, o čo ide? SPF (Sun Protecting Factor) je číslo, ktoré vyjadruje, koľkokrát dlhšie sa človek môže opaľovať s naneseným krémom bez toho, aby sa pokožka spálila, na rozdiel od slnenia bez použitia ochranného prípravku. Ak máte prípravok so SPF 10, na slnku môžete byť 10-krát dlhšie ako je prirodzená doba ochrany našej kože.

Nezabúdajte na UVA ochranu

V opaľovacích krémoch možno rozlíšiť dva typy účinných látok, chemické a fyzikálne filtre. Chemické filtre žiarenie absorbujú, fyzikálne blokujú prienik žiarenia do pokožky. Sledujte na obale prípravku, či obsahuje súčasne UVA aj UVB filtre! UVB ochrana je v každom opaľovacom kréme, no podľa najnovších ustanovení by sme nemali zabúdať aj na hodnotu UVA, pričom pomer SPF a UVA musí byť minimálne 1:3.

Doba použiteľnosti

Každý kozmetický výrobok, ktorý má trvanlivosť nižšiu ako 30 mesiacov, by mal mať uvedený dátum spotreby. Naopak, ak vydrží dlhšie ako 30 mesiacov, mala by byť trvanlivosť označená vo forme obrázku krabičky s číslom. Vyberte si takú kozmetiku, ktorá obsahuje dátum spotreby aj s piktogramom s dĺžkou použiteľnosti po otvorení.

Dajte prednosť vodeodolným krémom

Najmenej 40 % slnečných lúčov preniká až 50 cm pod hladinu vody! Preto by sme pri kúpe mali sledovať na obale prípravku, či je „water resistent“. Takýto krém nás ochráni približne 40 minút pri pobyte vo vode. Ak je na produkte uvedené, že je veľmi odolný proti vode, znamená to, že máte zaistenú ochranu 80 minút pri tom, ako si užívate šantenie vo vode.

Netreba zabúdať na to, že aplikáciu vodeodolného krému treba pravidelne opakovať 15-20 minút po začatí slnenia. Len tak bude aplikácia dostatočne účinná. Pri klasických krémoch, ktoré nenesú prívlastok vodostály, stačí natrieť vždy po 2-3 hodinách. Prvú dávku krému si dajte 15-20 minút pred slnením!

Aký krém pre deti a alergikov?

Deti a alergici predstavujú skupinu ľudí, ktorá by mala dať prednosť skôr prípravkom na báze fyzikálnych filtrov. Aj pre nich sú ideálne vodeodolné krémy.

Pozor na chemické látky v opaľovacích krémoch, ktoré môžu podráždiť detskú citlivú pokožku. Kyselina paraaminobenzoová (PABA) a oxybenzón môžu vyvolať kožnú reakciu. Fyzikálne ochrany proti slnečnému žiareniu oxid zinočnatý a oxid titaničitý sú lepšie tolerované ľuďmi s citlivou pokožkou. Tieto zložky zvyčajne nájdete v krémoch určených pre deti.

Ak máte alergiu alebo kožné problémy ako akné či ružienku, mali by ste sa vyhnúť  produktom, ktoré obsahujú konzervačné látky a vonné látky a spomínaný oxybenzón a PABA. Ak máte akné, môžete si zvoliť gélové opaľovacie prípravky, ktoré obsahujú alkohol. Tomu by sa však mali vyhýbať ľudia s ružienkou. Mastné krémy by zase mali byť tabu pre tých, ktorých trápi akné.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-02 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: webmd.com, skincancer.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia