Neskutočné, ako málo stačí: Takto sa zachránite pred mŕtvicou!

Zaraďte do jedálnička ovocie a zeleninu a predídete mŕtvici.
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-28 06:00:00

Na Slovensku cievna mozgová príhoda postihuje ročne niekoľkotisíc ľudí. Má na svedomí množstvo vyhasnutých ľudských životov. Je tu však záchrana! Stačí urobiť málo a budete ochránení pred týmto nebezpečenstvom.

Ovocie a zelenina sú zdravé potraviny, ktoré by mali byť u každého súčasťou jedálnička. Neustále omieľané tvrdenie, ktoré sa bude do nekonečna zdôrazňovať. Ešte o ňom budete počuť hlavne po tom, čo vedci prišli na zistenie, ktoré môže zachrániť ľudské životy!

Znižuje riziko o jednu tretinu

Strava s vysokým obsahom ovocia a zeleniny môže znížiť riziko vzniku cievnej mozgovej príhody o takmer jednu tretinu! Potvrdila to štúdia, uskutočnená vedcami z Qingdao Municipal Hospital a lekárskej fakulty z Univerzity Čching – tao v Číne. Jej výsledky boli publikované v časopise Stroke.

Zatiaľ čo sa mnoho štúdií pozrelo na súvislosť medzi stravou a rizikom cievnej mozgovej príhody, výsledky neboli konzistentné. S cieľom vyriešiť tento rozpor vedci vykonali metaanalýzu 20 predchádzajúcich štúdií publikovaných v priebehu posledných 19 rokov. Analýza zahŕňala údaje zo 16 981 prípadov mŕtvic medzi 760 629 účastníkmi. Šesť z týchto štúdií boli vykonané v Spojených štátoch amerických, osem v Európe a šesť v Číne a Japonsku.

"Zlepšenie životného štýlu je dôležité pre zníženie rizika srdcovej a cievnej mozgovej príhody u bežnej populácie. Konkrétne strava bohatá na ovocie a zeleninu sa najviac odporúča, pretože obsahuje stopové prvky, makronutrienty a vlákninu," upozornil vedúci výskumník Yan Qu.

Stačí menej ako pol kila

Vedci zistili, že ľudia, ktorí jedli najviac ovocia a zeleniny mali o 21 percent menšiu pravdepodobnosť výskytu mozgovej mŕtvice než ostatní. Každých ďalších 200 g denného príjmu ovocia znižuje riziko mŕtvice o 32 percent, zatiaľ čo ďalších 200 g zeleniny znižuje riziko o 11 percent. Najväčší zdravotný prínos má konzumácia jabĺk, citrusov, hrušiek a listovej zeleniny.

"Vplyv iných druhov ovocia a zeleniny na riziko mŕtvice ešte musí byť potvrdené," dodal Qu.

Tieto výsledky sú jednoznačné aj potom, ako vedci brali do úvahy faktory, vrátane konzumácie alkoholu, krvného tlaku, indexu telesnej hmotnosti, hladiny cholesterolu v krvi, fyzickej aktivity a fajčenia. Výsledky boli rovnaké aj u mužov a žien, medzi účastníkmi boli aj starší ako 55 rokov.

Ich spotreba je nízka

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča konzumáciu piatich porcií ovocia a zeleniny denne. Bohužiaľ, vedci zistili, že ich spotreba je nízka na celom svete, najmä v krajinách s nízkymi až strednými príjmami. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že ak by každý človek zjedol 600 g ovocia a zeleniny denne, celková úmrtnosť na mŕtvicu by mohla klesnúť až o 19 percent!

Môžu za to zrejme výživné látky

Čo však štúdie nevysvetlili je to, prečo vlastne ovocie a zelenina znižuje riziko mozgovej príhody. Prínos však môže byť vo výživných látkach, ktoré obsahujú. Vysoký obsah zeleniny a ovocia celkovo zlepšuje zdravotný stav, znižuje riziká vzniku mnohých chorôb, ako je hypertenzia, cholesterol a zvýšená hmotnosť.

Zbavte sa nerestí

Nestačí však jesť len ovocie a zeleninu. Aby ste predišli mŕtvici, je nevyhnutné vzdať sa zlozvykov ako je alkohol, cigarety či málo pohybu. Štúdia totiž zistila, že ľudia s najnižším rizikom mŕtvice jedli nielen veľa ovocia a zeleniny, ale taktiež si dávali pozor na hmotnosť a nefajčili.

Zodpovedná za mnohé úmrtia

Mŕtvica nastane vtedy, keď je prívod krvi do mozgu zablokovaný v dôsledku zrazeniny alebo prasknutej krvnej cieve. Predstavuje štvrtú najčastejšiu príčinu úmrtia v Spojených štátoch a jednu z hlavných príčin zdravotného postihnutia (v dôsledku poškodenia mozgu). V Číne, kde bola vykonaná štúdia, je mŕtvica hlavnou príčinou smrti zodpovednou za 1,7 milióna úmrtí v roku 2010!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-28 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: naturalnews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia