Počítate ovečky, aby ste zaspali? Odborník upozorňuje, že zbytočne

Počítanie ovečiek v mysli vám nezaistí dobrý spánok.
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-27 22:00:00

Čo urobíte, ak neviete zaspať? Začnete počítať ovečky. To je jeden z najstarších a najznámejších trikov, ako sa ponoriť do ríši snov. Skutočnosť je však iná, ako si myslíte. Ovečky vám nezaistia sladký spánok.

Počítanie ovečiek sa považuje za pojem, ktorý Wikipedia vysvetľuje nasledovne: Podľa nej je to mentálne cvičenie, ktoré sa používa v niektorých kultúrach ako prostriedok k tomu, ako zaspať. Každý si pritom predstavuje biele ovečky, skákajúce cez plot. Pritom ako ich ráta sa mu postupne zatvárajú oči, až nakoniec zaspí... Ideálna predstava, že? Ruku na srdce, ktorí z vás už takto zaspali?

Ide o nezmysel

Pravdou je, že počítanie ovečiek v mysli vám nezaistí sladký spánok a neodstráni nepokojné noci.

„Myšlienka, že nás počítanie ovečiek stavia do režimu spánku je len jedným zo starých povedačiek, ktoré sa rozšírili medzi ľuďmi,“ objasnil pravdu špecialista na spánok a docent na Case Western School of Nursing Michael Decker, PhD.

Ako vznikla myšlienka počítania ovečiek?

Pastieri oviec nevedeli celé noci spávať, lebo sa báli o svoje ovce. Tak sa upokojili tým, že každú noc počítali svoje stádo, aby sa uistili, že sú všetky v bezpečí. Až potom vedeli v pokoji zaspať. Údajne tak vzniklo počítanie ovečiek, ktoré sa spája s dobrým spánkom.

Prečo nezaspíme?

Táto technika však vôbec nefunguje. Ak chcete zaspať, logicky by mala byť vaša myseľ zamestnaná skôr relaxačnými a pasívnymi myšlienkami, nie aktívnymi.

„Musíte sledovať ovce a všetky ich postupne spočítať, čo si vyžaduje veľa práce. V žiadnom prípade by však nemali byť aktivované tie časti v mozgu, ktoré sú spojené s informáciami na spracovanie,“ upozorňuje Michale Decker.

Triky, ktoré pomáhajú

Lepšie spravíte, ak si namiesto skákajúcich ovečiek predstavíte skôr iné scény, ako napr. relaxujete na pláži. Štúdia z roku 2001 publikovaná v časopise Behavior Research and Therapy ukázala, že ľudia, trpiaci nespavosťou, zaspali rýchlejšie, ak si predstavovali samých seba na nejakom upokojujúcom mieste ako ostatní bez akýchkoľvek predstáv. Účastníci štúdie boli upozornení, aby si predstavili situáciu, ktorá je zaujímavá a pútavá, no zároveň príjemná a relaxačná.

Decker súhlasí s tým, že ide o najlepšiu stratégiu na upokojenie mysle. Skúste si vybaviť krásny vodopád alebo relaxačnú dovolenku!

Výbornými trikmi, ako zaspať je aj svalová relaxácia, meditácia alebo teplý kúpeľ pred spaním. Ak nemôžete zaspať ani po 30 minútach, najlepšie je vstať a robiť niečo, čo by nás po čase unavilo. Skúste napr. čítať knihu!

2014-04-27 22:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia