Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neresti nemusia byť len na príťaž: 7 hriechov, ktoré vám predĺžia život!

Žite dlhšie, vďaka maličkostiam, ktoré vám pridajú roky života.
Žite dlhšie, vďaka maličkostiam, ktoré vám pridajú roky života. (Zdroj: thinkstock.com)

Nadávate, radi leňošíte, či hrávate počítačové hry? Na prvý pohľad sa nezaraďujú medzi činnosti, ktoré by prispievali zdraviu, no v skutočnosti nie sú až také zlé. Ak si ich doprajete raz za čas, môžu vám predĺžiť život!

Počítačové hry

Zrejme sa pýtate, čo majú počítačové hry spoločné so zdravím? Nič sa nemení na tom, že sa považujú za jedného z hlavných vinníkov obezity. Lenže vedci v Miami zistili, že môžu prispievať k látkovej výmene! Týka sa to hlavne počítačových hier, ktoré sú akčné a napínavé. Pri hraní sa totiž zrýchli dych a srdcová frekvencia, čím sa povzbudí metabolizmus. Je pravda, že žiadna virtuálna hra by sa nemala nahrádzať za pohyb, no určite je to lepšia voľba ako preležať pri televízií a pohybovať len prstami pri prepínaní televíznych programov.

Nadávanie

Viete, čo je najúčinnejším tlmičom bolesti bez použitia liekov? Nadávanie! Je dokázané, že pri fyzickej a psychickej bolesti vám zahrešenie pomôže. Nielenže uvoľňuje nahromadený stres, ale zvyšuje toleranciu voči bolesti! Pri vyslovení vulgarizmov sa zvyšuje srdcový tep a zároveň znižuje celkové vnímanie bolesti. Potvrdil to výskum, vďaka ktorému sa zistilo, že používanie slušných slov vôbec nepomáha a vnímanie bolesti len predlžuje.

Rozčuľovanie

Americký výskum ukázal, že ľudia, ktorí reagujú na stresovú situáciu výbušným spôsobom, si udržujú nižší krvný tlak a nižšiu hladinu stresového hormónu kortizolu na rozdiel do ostatných, ktorí dusia emócie v sebe. Keď vás niečo naozaj rozčúli, pokojne to dajte najavo! Pozor však na to, aby to nebolo príliš často, inak sa vás začnú ostatní báť pre vašu výbušnú povahu...

Hráčska vášeň

Mali sme tu počítačové hry, teraz je tu hazardné hranie. Pozor! Nejde o gamblérstvo. Len občasné hazardné hranie môže mať blahodarné účinky na ľudský organizmus. Vďaka nim budete v starobe čulejší a dlhšie si uchováte zdravý rozum. Kombinácia aktivity, spoločenských stykov a stimulácia mozgu má priaznivé účinky. Raz za čas vám hazardné hranie neublíži. Vďaka nemu si udržíte aktívnu myseľ.

Hlasná hudba

Pre ušné bubienky nič moc. Na druhej strane je dokázané, že vďaka hlasnej hudbe budete šťastnejší a vnímavejší. Navyše, výrazný rytmus pôsobí na časť vnútorného ucha – sacculus, ktorá v mozgu vzbudzuje radosť a dobrú náladu. Tá trvá ešte aj po tom, čo hudbu vypnete. Pustite si svoju obľúbenú hudbu počas cesty do práce o niečo hlasnejšie! Sacculus reaguje vtedy, ak je hudba hlasnejšia ako 90 decibelov.

Neporiadnosť

Vedci pripisujú vzrastajúci počet ľudí s alergiami práve prehnanej hygiene. Používanie veľkého množstva čistiacich prostriedkov nie je práve najlepšie. Samozrejme, že pestovanie plesní či chov pavúkov nie je tiež najväčšou výhrou. Platí, že všetko s mierou.

Leňošenie

Ruch okolitého sveta nás pohlcuje a vťahuje do hektického spôsobu života. Ak sa každý deň od rána neviete zastaviť, zvoľnite tempo! Nájdite si čas na oddych, vďaka pravidelnému odpočinku si totiž predĺžite život. Buďte fyzicky aktívni niekoľkokrát do týždňa, no nezabúdajte aj na leňošenie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9