Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skutočná pravda o topánkach na vysokom opätku: Nosiť alebo nie?

Vysoké lodičky nie sú vhodné na každodenné nosenie, môžu vám zničiť zdravie!
Vysoké lodičky nie sú vhodné na každodenné nosenie, môžu vám zničiť zdravie! (Zdroj: photl.com)

Množstvo žien nedá dopustiť na krásne vysoké lodičky. Na nohách vyzerajú skvostne. Cítia sa v nich elegantne, sebavedomo, žensky a zvodne. Čo tam po tom, že nie sú pohodlné ako tenisky! Túto daň ochotne podstúpia, veď pre krásu sa musí trpieť.

Sexi vo vysokých topánkach

Nepochybne, výhodou vysokých lodičiek je fakt, že ženu dokážu úplne zmeniť. V ihličkách je zrazu štíhlejšia, vyššia a má pekné nohy. Navyše, v nich má vyššie sebavedomie, verí si a cíti sa príťažlivo pre opačné pohlavie. Sexuológovia dokonca potvrdili, že vysoké opätky sú jednoznačne stimulom pre mužské libido. Dokonca viac ako 91 % mužov ich označilo za sexuálne dráždivé. Zatiaľ čo vysoké ihličky zaberajú na chlapov ako spúšťač sexuálnej túžby, na druhej strane dokážu zničiť nohy! Stojí vám to za to?

Ihličky na každý deň? Zabudnite!

Pravdou je, že vysoké ihličky nie sú vhodné na každodenné nosenie. Ak si ich dáte občas na 3-4 hodiny, neublížia vám. Pozor aj na baleríny s takmer nulovým opätkom. Vedeli ste o tom, že výška zdravého opätku predstavuje v skutočnosti 1,5 centimetra?  

Prečo sú nevhodné?

Boľavé, spuchnuté nohy, otlaky, kŕče v lýtkach, pocit pálenia podošvy pri každom našliapnutí. Takmer každá žena sa už s tým stretla a napriek tomu tieto zdravotné problémy odignoruje. Pritom ide o znak nezdravej obuvi.

Problémov, ktoré spôsobujú vysoké opätky je celkom dosť. V prvom rade ich dlhodobé nosenie ovplyvňuje celkové držanie tela. Chrbtové svalstvo je napäté, preťažujú sa veľké i malé kĺby dolných končatín. Nositeľky ihličiek sa môžu stretnúť s nepríjemnými bolesťami kolien a bedier. Svalový aparát nohy sa oslabuje a hrozí preťaženie a kolaps priečnej klenby. Kladivkové deformácie prstov alebo vybočenie palca sú jednými z najčastejších problémov žien, ktoré kvôli svojim topánkam skončia na operačnej sále. Navyše, mnoho žien nechodí na vysokých topánkach s istotou, takže hrozí podvrtnutie členka.

Skončila takmer na invalidnom vozíku

Štyridsaťdvaročná Denisa je dôkazom, že by ženy nemali púšťať negatíva, týkajúce sa nosenia topánok na vysokom opätku jedným uchom dnu a druhým von v nádeji, že sa ich deformácie a zdravotné problémy netýkajú. Denisu vášeň pre ihličky doviedla takmer na invalidný vozík! Nevedela sa ich vzdať, bolo jej jedno, že je tehotná, má opuchnuté nohy či boľavý chrbát. Tým, že ignorovala tieto zdravotné ťažkosti, si už nedokázala dať pohodlné papučky, keďže ju strašne boleli prsty a klenbu mala padnutú. Nakoniec musela ísť pod nôž, operovali jej haluxy. Dnes sa bez ortopedických vložiek ani nepohne.

Diagnóza s názvom hallux vagus spočíva v zakrivení prstov. Palec sa mierne krúti a viditeľne vyčnieva. Až tretina žien trpí problémami so zakrivenými prstami a vo veku nad 40 rokov je to dokonca každá druhá žena.

Kto by mal na ne zabudnúť?

Tieto ženy by sa im mali vyhnúť:

  • Ženy, ktoré celý deň chodia alebo stoja na nohách.
  • Ženy, ktoré majú genetické predpoklady k deformácii prstov.
  • Tehotné ženy, ktorých nohy sú zaťažované pre vyššiu váhu.
  • Ženy s nadváhou.
  • Ženy trpiace bolesťami chrbta.

Čo pomôže namáhaným nohám?

Ak sa ich neviete vzdať, mali by ste svojim nohám po ich nosení dopriať masáže alebo uľaviť im krúživými pohybmi v členku. Venujte čas aj Achillovej šľache, ktorú si preťahujte. Nezabúdajte ani na posilňovanie priečnej a pozdĺžnej klenby nohy. Výborné je dopriať si aj chôdzu na boso, napr. v piesku. Taktiež pomôže striedanie topánok s vysokým a s nižším opätkom.

Ako si vybrať obuv?

Záleží vám na svojom zdraví, preto si chcete vybrať topánky, ktoré by vám neuškodili? Všímajte si sklon a vytvarovanie klenby. Dôležitá je stabilita. Sledujte pri skúšaní topánok, či je vaše chodidlo správne podopreté. Odborníci odporúčajú topánky z prírodnej kože, ktorá je priedušná a ľahko sa prispôsobí. Poprechádzajte sa v nových topánkach medzi regálmi v obchode. Ako sa vaša noha zachová pri došliapnutí? Dajte prednosť lodičkám s najväčšími vankúšikmi v mieste bruška chodidla.

Ak ste nezvykli nosievať vysoké opätky a teraz si ich chcete zadovážiť, vyberte si také, ktoré majú opätok menej ako šesť centimetrov. Pozor na výšku opätkov viac ako deväť centimetrov, vtedy už môžete ľahko stratiť rovnováhu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9