Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nechcete prísť o vlasy? Najväčšie chyby, ktoré robíme pri ich umývaní

Dôkladne si umývajte vlasy, inak ich nebudete mať zdravé a lesklé.
Dôkladne si umývajte vlasy, inak ich nebudete mať zdravé a lesklé. (Zdroj: profimedia.sk)

Napeniť, opláchnuť, vyfénovať. Človek by povedal, že na tom nie je nič zložité. Zaužívané postupy pri umývaní vlasov pritom vôbec nemusia byť správne. Ak máte vlasy bez lesku či svrbí vás pokožka hlavy, robíte niečo zle.

1. Česanie mokrých vlasov

Vlasy sú najslabšie vtedy, keď sú mokré. Vtedy sa môže stať, že sa vám ľahko zamotajú a vytvoria sa nepríjemné uzly. Ak tomu chcete zabrániť, prečešte si ich ešte pred umývaním.

Ste zvyknutí na česanie vlasov pri sprchovania? Použite kondicionér, aby vlasy neboli zaťažené rozčesávaním. Vhodný je hrebeň s redšími zubami, najlepšie drevený, ktorý nezanecháva elektrostatický náboj. Na každodenné používanie je výborný hrebeň s prírodnými štetinami, keďže neláme končeky vlasov.

2. Česanie koncov vlasov

Množstvo ľudí si češe len konce vlasov alebo ich začne rozčesávať v polovičke ich dĺžky. To je chyba! Prechádzajte hrebeňom od korienkov až po končeky vlasov. Tak si pomasírujete pokožku hlavy, čím stimulujete krvný obeh a rast vlasov. Výsledkom je prirodzený lesk vlasov.

3. Nesprávne použitie šampónu

Aj veľké množstvo šampónu môže mať nepriaznivý vplyv na pokožku hlavy. Zoberte si štamperlík, do jednej tretiny dajte šampón a do dvoch tretín dolejte vodu. Premiešajte a aplikujte na hlavu. Dôkladne si umyte celú hlavu. Rýchle pošúchanie po vlasoch má v mnohých prípadoch následok, že sa vám prípravok nedostane na celú hlavu. Naopak, niektorá časť môže dostať veľkú dávku šampónu, čím sa podráždi k väčšej tvorbe mazu.

4. Nešetrné sušenie uterákom

Pozor na prudké pohyby pri sušení uterákom! Nešetrné sušenie uterákom môže viesť k vytrhnutiu vlasu. Vtedy sa poškodzuje kutikula, preto po ňom vlasy zostávajú viac pórovité a nechránené. Môžu byť matné, bez života a môžu sa lámať. Stačí, ak si uterák len jemne pritlačíte na mokré vlasy. V žiadnom prípade si ním hlavu nešúchajte. Z vlasov si môžete vytriasť vodu aj pomocou prstov. Aj keď bude trvať dlhšie, kým uschnú, budú zdravšie ako po drhnutí uterákom. Nezabúdajte, že vlas je živý, preto zaobchádzajte s vlasmi veľmi opatrne.

6. Vynechanie tepelnej ochrany vlasov

Nadmerné teplo je jedným z najviac škodlivých elementov vlasov. Hlavne končeky, ktoré sú najkrehkejšou časťou vlasov, sa teplom vysušujú a poškodzujú. Ak neviete žiť bez fénovania, žehlenia alebo kulmovania, použite prípravok na ochranu vlasov pred tepelnou úpravou. Máte široký výber produktov chrániacich vaše vlasy pred teplom. Zatiaľ čo niektoré sú špeciálne navrhnuté pre dosiahnutie rovných a žiarivých vlasov alebo pružných kučier, iné vám zaistia šetrný styling. Zvoľte si optimálny produkt, ktorý potrebujete!

Pri vyrovnávaní si nastavte na žehličke radšej nižšiu teplotu, aby ste predišli poškodeniu vlasov. Inak môžete očakávať rozštiepené končeky, strata lesku a lámavosť vlasov.   

7. Žehlenie vlhkých vlasov

V žiadnom prípade si nevyrovnávajte vlasy žehličkou, ak ich máte mokré. Vtedy je ich chemická štruktúra oslabená. Môžete si spáliť vlasové folikuly (cibuľky), ktoré predstavujú výživové lôžko pre vlasový korienok, čo vedie k slabým a polámaným vlasom. Nielen štruktúru vlasov si môžete poškodiť, ale aj vrchnú vrstvu pokožky hlavy. Vlasy by mali byť úplne suché pred tepelným stylingom.

8. Používanie laku na vlasy pred stylingom

Alkohol v laku na vlasy horí pri kontakte s teplom. Preto ho použite až po žehlení alebo kulmovaní vlasov. V opačnom prípade by ste mohli počuť nepríjemné syčanie, čo je znamenie, že si pálite vlasy. Majte prípravok vždy 30 cm od hlavy a pohybujete s ním.

9. Presvedčenie, že sa môžete zbaviť polámaných končekov

Raz zlomenému vlasu už nič nepomôže. Rozstrapkané a polámané končeky vznikajú namáhaním vlasu a tiež nedostatočnou výživou. Bohužiaľ, neexistuje žiadny produkt, ktorý by vás mohol zbaviť tohto problému.

Jediným riešením pre rozstrapkané končeky je prevencia (napr. vyhnúť sa prílišnému drhnutiu vlasov uterákom či nesprávnemu použitiu tepelnej úpravy vlasov) alebo zastrihnutie končekov. Dočasne by vám mohli pomôcť a minimalizovať viditeľne poškodené vlasy výrobky s včelím voskom alebo séra s arganovým olejom. Ten má schopnosť renovovať a obaliť vlasové korienky. Vyživuje nielen samotné vlasy, ale pomáha aj udržovať zdravú pokožku hlavy. A zdravá pokožka hlavy je základ k zdravým a lesklým vlasom. Pre zdravšie vlasy skúste konzumovať stravu bohatú na vitamíny A, B a D a tiež veľa bielkovín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9