Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V stovke v skvelej forme: Najstarší ľudia prezradili tajomstvo dlhovekosti

Niektorí ľudia sa dožili krásneho vysokého veku. Zobraziť galériu (2)
Niektorí ľudia sa dožili krásneho vysokého veku. (Zdroj: photl.com)

Ako si zachovať sviežosť, čulú myseľ a dožiť sa vysokého veku? Otázka, na ktorú sa ľudia už od nepamäti snažia nájsť odpoveď. Niektorým sa to však podarilo a sú dôkazom, že k tomu stačí len málo!

Udržiavajte kontakty s ľuďmi

Chýbalo pár dní a Elsie Thompson z Floridy by sa dožila úctyhodného veku 114 rokov. Bola by najstaršou Američankou. Aj tak však vek 113 rokov a 350 dní nie je na zahodenie. Nikto však nečakal, že tak náhle zomrie. Bola totiž stále vitálna a plná energie. Milovníčka kávy a sladkostí prežila svojho manžela takmer o 27 rokov. Mala veľmi rada ľudí, bola spoločenská a priateľská. Rozhodne nepatrila medzi väčšinu starších ľudí, ktorí prežili posledné roky svojho života osamote. Často sa stretávala s priateľmi a rodinou a taktiež sa rada zoznamovala s novými ľuďmi, ktorí jej dodávali energiu.

Chodievajte na prechádzky

O mužovi z Bolívie sa hovorilo ako o najstaršom mužovi na svete. Carmelo Flores Alura sa údajne dožil až 123 rokov. Býval v hlinenom domčeku vo výške 4 000 metrov nad morom pri jazere Titicaca. Jeho liekom na dlhovekosť sú denné prechádzky na čerstvom vzduchu, ani jedna kvapka alkoholu a konzumácia baranieho mäsa a jačmeňa.

Vynechajte antibiotiká

Ťahá jej na stovku a cíti sa výborne! Reč je deväťdesiatjedenročnej Číňanke Jingtian Han, ktorá si veľmi skromne nažíva spolu s osemdesiatpäťročným manželom Xiurong Wang. Manželia žijú spolu už 70 rokov v malej dedinke neďaleko Pekingu. Keďže nechcú byť pre deti príťaž a špeciálnu starostlivosť nepotrebujú, rozhodli sa, že si vystačia sami. Sú chudobní a vyrastali v špine a chorobách, no práve to ich zocelilo. O antibiotikách ani len nepočuli a taktiež o „moderných“ výrobkoch ako sú sprchové gély.

Doprajte si kvalitný spánok

Minulý rok nás navždy opustila najstaršia žena narodená v Mexiku. Soledad Mexia zomrela len niekoľko dní po tom, ako oslávila 114 rokov. Vnučka prezradila, aké bolo tajomstvo jej babičky, ktorá sa dožila krásneho veku. Veľmi rada mala spánok. Pravidelne už o deviatej alebo desiatej večer ležala v posteli a oddávala sa sladkým snom. Na druhý deň sa nikdy nezobudila pred jedenástou doobeda. Aj keď bola mladšia, nezabúdala na dostatočný odpočinok. Nikdy nemala zlú náladu, nechýbal jej optimizmus a všetok čas trávila so svojou rodinou. Nedodržiavala zdravú diétu, no údajne sa stravovala zdravo. Život prežila bez chémie, tabletku nikdy nevzala do úst.

Soledad Mexia vyzerala na svoj vek 114 rokov výborne. (Foto: SITA)
Zobraziť galériu (2)
Soledad Mexia vyzerala na svoj vek 114 rokov výborne. (Foto: SITA)  (Zdroj: SITA)

Využite bohatstvo prírody

Zázrak prírody? Za ten sa považuje človek, ktorý sa údajne dožil 256 rokov. Vek čínskeho bylinkára Li Ching-Yun je stále zahalený rúškom tajomstva. Sám tvrdil, že sa narodil v roku 1736 a zomrel v roku 1933. To by síce znamenalo, že by sa dožil „len“ 197 rokov, no novinári vraj majú dôkazy, že jeho skutočným rokom narodenia je 1677. V každom prípade ide o mimoriadne vysoký vek. Za svoj život vraj pochoval 23 manželiek a splodil 180 potomkov. Ako je možné, že sa dožil neuveriteľného veku? Tajomstvo dlhovekosti je v bylinkách. Dlhé roky sa Li venoval zbieraniu a predávaniu liečivých byliniek, ktorými sa liečil a používal ich aj ako prevenciu. Zrejme preto nemal nikdy takmer žiadne zdravotné problémy. Nezabúdal ani na dostatok spánku a doprial si dobré víno a ryžu. Stres nepoznal, mal len pokojný život.

Recept od rekordérky

Doteraz najvyšší známy a potvrdený vek sa dožila Francúzska Jeanne Louise Carlment. Narodila sa v roku 1875 a zomrela v roku 1997 v domove dôchodcov vo francúzskom Arlese. Krásnych 122 rokov a 165 dní si nažívala v tomto svete. A aký je jej recept na dlhovekosť? Optimizmus, ľudia, dobré jedlo a víno!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9