Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Katastrofa, ktorá ničí ľudstvo: Zabíja nás niečo ešte horšie ako obezita

Osamelosť dokáže zabíjať.
Osamelosť dokáže zabíjať. (Zdroj: photl.com)

Obezita sa označuje za epidémiu tretieho tisícročia. Prejedanie údajne zabilo viac ľudí ako všetky vojny dokopy. Je tu však niečo ešte horšie.

Odborníci upozorňujú na celosvetové šírenie tukovej pandémie, ktorá by mohla skrátiť priemernú dĺžku ľudského života. Dokonca obezitu prirovnávali k takým veľkým hrozbám ako je globálne otepľovanie a vtáčia chrípka. Napriek tomu je tu niečo, čo ohrozuje ľudské zdravie dvakrát častejšie ako obezita.

Väčší zabijak ako tuk

Podľa vedcov z University of Chicago samota zabíja ľudí viac ako tuk. Profesor psychológie John Cacioppo, ktorý 20 rokov študoval vplyv osamelosti na ľudské zdravie, sledoval zdravotný stav u viac ako 2000 mužov a žien vo veku 50 a viac po dobu šiestich rokov.

Výsledky ukázali, že tí najosamelejší počas obdobia šiestich rokov mali takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú ako tí, ktorí sa cítili potrební a udržiavali kontakty. Navyše, osamelosť môže byť dvakrát tak smrtiaca ako obezita.

Prečo sú sami?

Starší ľudia často ostávajú sami, lebo ich deti opúšťajú príbytky svojich rodičov. Navyše, pracovná vyťaženosť detí im nedovoľuje postarať sa o svojich rodičov. Preto sa stáva, že ich navštevujú čoraz menej. Taktiež tomu nepridáva fakt, že vek prvorodičiek je stále vyšší. Deti starnúcich rodičov sa musia starať o svoje deti, preto im na svojich rodičov neostáva čas.

Najhoršie sú na tom starší ľudia so zdravotnými problémami, ktoré im znemožňujú nadväzovať nové kontakty. Patria sem hlavne začínajúce degeneratívne ochorenia mozgu, strata zraku, či sluchu.

Spravte si vždy čas na priateľov

Treba však upozorniť na to, že aj rodičia sa čoraz viac vzďaľujú od svojich detí. Starší ľudia túžia len po pokoji a oddychu, preto sa chcú sťahovať napr. na Floridu, kde je teplo a odpočinok. Upozornil na to psychológ John Cacioppo z Univerzity of Chicago.

"Máme zvláštne predstavy o dôchodku. Myslíme si, že odchod do dôchodku znamená opustiť priateľov a rodinu a ísť na miesto, kde je teplo a žiť tam šťastne až do smrti. Ale to nie je práve najlepší nápad. Zistili sme, že ľudia, ktorí aj naďalej udržiavajú kontakty po odchode do dôchodku a majú priateľov v blízkosti, sú menej osamelí. Urobte si čas na priateľov a rodinu,“ povedal profesor John Cacioppo.

Nejde však o fyzickú izoláciu samu o sebe, ale o pocit izolácie, ktorá ľuďom škodí. Inými slovami, niektorí sa môžu cítiť osamelí napriek tomu, že sú ženatí alebo obklopení ľuďmi.

Aké zdravotné problémy vyvoláva?

Nie je práve najlepšie "pretrhnúť" v starobe všetky kontakty. Starnutie sa môže potom ľahko zmeniť na život v samote a úzkosti. Byť odrezaný od ostatných môže spôsobiť radu zdravotných problémov ako zvýšenie krvného tlaku, ktorý môže viesť až k srdcovému infarktu a mozgovej mŕtvice. Osamelosť taktiež oslabuje imunitný systém a zvyšuje riziko depresie. Narušuje spánok, takže sa môže stať, že ľudia sa budú spoliehať na prášky na spanie.

Škodí rovnako ako fajčenie

Osamelosť nepriaznivo vplýva nielen na starších ľudí, ale i mladších. Štúdia z Utahu prišla na to, že pravidelné stretávanie s priateľmi prospieva zdraviu viac ako dokonca cvičenie a chudnutie. Lekári tvrdia, že osamelosť a sociálne odlúčenie majú rovnaký vplyv na zdravie ako pätnásť cigariet denne a alkoholizmus! Už ste sa dnes stretli s priateľmi?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9