5 chýb, ktorých sa dopúšťame pri sprchovaní: Odstráňte ich

Sprchovanie nie je zďaleka také jednoduché, ako si myslíte!
Zdroj: profimedia.sk
2014-02-04 17:30:00

Nič by sa nemalo preháňať. Dvojnásobne to platí aj pri hygiene. Čím viac, tým horšie. Každá pleť si zaslúži šetrné zaobchádzanie, inak hrozia červené fľaky a podráždenie.

Sprchovanie sa zdá byť veľmi jednoduché, že? Zapnete vodu, vstúpite do sprchovacieho kúta, umyjete svoje telo, opláchnete ho mydlom alebo sprchovacím gélom a potom ho utriete uterákom do sucha. Ukázalo sa, že pri sprchovaní robievame všetci určité chyby, ktoré sú škodlivé pre našu pokožku. Niet sa čomu čudovať, že ju potom máme suchú a šupinatú. Doktorka Heather Woolery-Lloyd a riaditeľka laserovej a estetickej dermatológie v Mount Sinai Medical Center v New York City Heidi Waldorf rozobrali päť najčastejších chýb pri sprchovaní.

1. Dávate si dlhú, horúcu sprchu.

Horúca sprcha je pre mnohých jedným zo spôsobov, ako sa zahriať počas chladných dní. Vaša pokožka pritom veľmi trpí! Podľa doktorky Woolery-Lloyd dlhá, teplá sprcha ju zbavuje prírodných olejov a môže spôsobiť také problémy ako napr. zhoršenie ekzému.

„Môže dokonca zvýšiť svrbenie u ľudí, ktorí nemajú ekzém, “ povedala doktorka Woolery-Lloyd.

Pre zdravšiu pleť odporúča doktorka krátku sprchu v teplej, avšak nie horúcej sprche.

Taktiež si nemyslite, že vám pomôže, ak si po horúcej sprche dáte studenú. Je pravda, že studená sprcha uzavrie cievy, ktoré sa otvorili pri sprchovaní horúcou vodou. Realitou však je, že nemá pre pokožku žiadny prínos. Iný prípad je vtedy, ak v rámci otužovania striedate teplú vodu so studenou, čím sa vám pokožka prekrví.

2. Používate sprchové gély s nadmerným množstvo peny.

Čím viac bubliniek alebo peny má sprchovací gél, tým viac zbaví vašu pokožku prírodných olejov.

"Zložky v mydlách obsahujú povrchovo aktívne látky. Ide o chemické látky, ktoré priťahujú olej a vodu. V kombinácii s vodou, sú tieto látky schopné naviazať na seba olej a odstrániť ho z našej pokožky," povedala doktorka Dr.Woolery – Lloyd.

A tak po sprchovaní s takýmto gélom môžete mať suchú, drsnú pokožku. Už len prechod na jemnejší čistiaci prostriedok zlepšuje stav pokožky.

3. Neoplachujete gél dôkladne zo svojej pokožky.

Stáva sa vám, že vyjdete zo sprchy a pena vám stále steká po pokožke? Obe dermatologičky varujú, že vám nedôkladné opláchnutie vodou môže ešte viac podráždiť pokožku a spôsobiť jej vysušenie. Veľa zaváži aj na tom, aký typ mydla používate. Dajte prednosť jemným čistiacim prostriedkom, ktoré sú hydratačné a obsahujú menej chemických látok.

4. Masku si aplikujete po sprchovaní.

Mnoho ľudí si očistí v sprche svoju tvár a potom použije masku. Podľa doktorky Woolery – Lloyd by ste si mali masku aplikovať pred umytím tváre. Ak ju použijete po, môže vašu pleť vysušiť. Týka sa to hlavne masiek na mastnú pleť, ktoré ju zbavujú mastnoty. Všetko, čo si aplikujete po sprche sa rýchlejšie vstrebáva, preto môže pleť viac vysušiť.

5. Prehnané sušenie uterákom.

Po sprche, hlavne v chladných mesiacoch, je nám zima, preto máme tendenciu sa ihneď poriadne osušiť uterákom. Netreba zabúdať aj na to, že sušenie uterákom vplýva na kvalitu našej pokožky. Utierajte pokožku vždy smerom nadol. Nezabúdajte potom na hydratáciu pokožky. Zvláčňujúce telové mlieko je tou správnou voľbou!

2014-02-04 17:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia