Našimi lekármi budú včely: Pozrite sa, čo veľké dokážu

Včely dokážu identifikovať zárodky rakoviny v ľudskom tele.
Zdroj: http://commons.wikimedia.org
2013-12-09 06:00:00

Lekári nie sú tí, ktorí vám najlepšie zistia chorobu. Identifikovať zárodky rakoviny v tele človeka dokáže rýchlejšie a spoľahlivejšie príroda. Konkrétne včely, ktoré sa po tomto zistení stali „lekármi“.

Namiesto technológií príroda

Vedci stále hľadajú spôsob, ako rôznymi prístrojmi odhaliť chorobu v ľudskom tele v čo najskoršom štádiu. Portugalská dizajnéra Sausan Soarsová však na to išla trochu inak. Neskúmala technológie, ktoré by dokázali odhaliť choroby, ale prírodu.

Vedela o výbornom čuchovom ústrojenstve včiel, preto sa rozhodla skonštruovať sklenený mechanizmus. V ňom včely dokážu rýchlo a spoľahlivo určiť prítomnosť určitých chorôb v tele človeka.

Ako to funguje?

Sklenený mechanizmus sa skladá z dvoch častí, z menšej a väčšej komory. Menšia komora slúži ako priestor na diagnostikovanie a vo väčšej sa nachádzajú včely, ktoré odhalia diagnózu. Testovanie trvá len pár sekúnd. Stačí len, ak človek vydýchne vzduch do menšej komory. Potom už len treba sledovať včely, ako budú reagovať. Ak zacítia v dychu látku, na ktorú boli špeciálne vycvičené, prejdú k malému otvoru a začnú sa hrnúť do menšej komory. Ak sa tak správajú, znamená to, že v tele daného človeka sa nachádza choroboplodný zárodok.

Na základe tohto výskumu vedci potvrdili, že včely dokážu presne identifikovať skoré štádia určitých chorôb vďaka ich senzitivite na feromóny apokrinnej žľazy. Tie obsahujú informáciu o zdraví človeka.

Včely na to pripravili

Tomuto výskumu však predchádza špeciálna príprava včiel. Vedci ich naučia identifikovať určitý pach, spojený s konkrétnou chorobou. Ak sú úspešné, odmenia ich vodou s cukrom.

"Včely môžu byť pripravené určiť chorobu už za 10 minút. Tréning spočíva len vo vystavení včiel špecifickému pachu a kŕmením roztokom vody a cukru, ako ich odmeny, " povedala Susan Soarsová.

Projekt predstavila Susan Soarsová na festivale v Holandsku a zožala veľký úspech.

Ktoré choroby odhalia?

Vedci tvrdia, že čuch včiel je ešte lepší ako u psov. Môžu tak diagnostikovať choroby ako tuberkulózu, rakovinu kože a pľúc a tiež cukrovku. Skoré zistenie rakoviny je pritom veľmi dôležité. Čím skôr bude nasadená liečba, tým je väčšia nádej, že sa pacient uzdraví.

2013-12-09 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Commons.wikimedia.org  |  Zdroj: hngn.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia